Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

[D3 ALL ] Monitory w zagłówkach

Dokładane DVD, tunery TV, radia CB, nawigacje GPS, moduły do telefonów GSM, videorejestratory, przeróbki elektryki i elektroniki zmieniające funkcjonalność auta, nowe gadżety.
Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D3 ALL ] Monitory w zagłówkach

Post autor: VanDyke » 10 kwie 2016, 13:02

Mam możliwość kupienia w bardzo dobrych pieniądzach monitory Alpine z serii TME, 7 cali. Czyli to co szło w oryginale do A8. Jak wiadomo sprzęt ten ma już swoje lata, technologia poszła już sporo do przodu.
Czy jest sens w to się pchać czy lepszym rozwiązaniem byłyby np monitory XTRONS HD101?
Jakie są wasze opinie?

Przemek21
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Przemek21 » 10 kwie 2016, 16:26

ja bym brał alpine jak masz w dobrej cenie i są oczywiście w dobrym stanie
Sam składam sobie zestaw Alpiny F1 i muszę powiedzieć że kiedyś to robili sprzęt nie to co teraz

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 10 kwie 2016, 17:10

A co masz na myśli pisząc "kiedyś to robili sprzęt nie to co teraz"?
Sprzęt Alpine pod względem parametrów ustępuje praktycznie we wszystkim dzisiejszym produktom.

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 10 kwie 2016, 18:22

jeśli szło to w oryginale to tak , jeśli nie to bym nie zakładał ew jakis high end zeby lipy nie było ,
pytanie czy masz je od razu z zagłówkami czy same lcd? bo dobrze to zrobic to tez chyba nie jest takie łatwe
bądź sobą, wariatów też lubią

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 10 kwie 2016, 18:47

No właśnie montować tego bezpośrednio w zagłówku bym nie chciał bo mi się takie rozwiązanie nie podoba. W obydwu przypadkach montaż byłby przeprowadzony na zagłówku.

Xtrons w A8
Obrazek

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 10 kwie 2016, 18:48

Ja zastanawiałem się nas tymi Alpinami i zrezygnowałem .
Z chęcią bym coś innego zastosował do zagłówków.
Niech ktoś się wypowie kto ma i jak to działa w aucie-jak z jakością itp.

Przemek21
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Przemek21 » 10 kwie 2016, 18:56

Chodziło mi o czasy gdzie robiono produkty z pasji i nie patrzyli na koszta tak jak jest to teraz <boisie>
2001rok narodziny Alpine F1 Status hi-end wszech czasów tej marki <muzyka>

Mam nadzieje że jak skompletuje zestaw i wskoczy on do mojej audi to będzie można gdzieś się spotkać żebyś usłyszał o czym mówie ;) ;)

jak byś nie brał tych monitorów Alpiny to daj znać na pw bo był bym zainteresowany <hihiwiesz>

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 10 kwie 2016, 19:16

Z Alpinami jest jeszcze jeden problem. W uja kabli i konieczność stosowania modułów pośrednich. Wszystko w analogu <blee>

Dam znać czy się zdecydowałem ;) Myślę, że w okolicach Gdańska na pewno się złapiemy ;)

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 10 kwie 2016, 20:11

moze jakies pro mocowanie z wyzszej poki i jakies fajne tableciki dac? takie ktore mozesz zwinac do domu w kazdej chwili by bylo to wielozadaniowe a nie tylko do kurzenia sie w aucie? + fajne bezprzewodowe słuchawki kabel bylby tylko do ładowania
bądź sobą, wariatów też lubią

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 10 kwie 2016, 20:33

Jeśli chodzi o podłączenie monitorów to właściwie każdy monitor podejdzie. W tunerze są video out. Nie wiem jak ze sterowaniem, bo te co podałeś pewnie są ze sterowaniem jakimś. Działają osobno czy dublują ekran z głównego MMI? Jeśli to tylko dublowanie ekranu z MMI to może pomyśleć nad fajnym ekranem tylko video i panel MMI z pilotem dołożyć?

Montaż pod zagłówkiem jest najlepszym. Strasznie mnie irytowało jak w jednej toyocie sobie kierowca zagłówek przestawił i pod lipnym kątem patrzyłem na ekran :D
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Awatar użytkownika
panton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: panton » 10 kwie 2016, 22:50

VanDyke, te wszystkie Alpiny były dobre 8 lat temu... zobacz jakie to ma kolory, kontrast, kąty o rozdzielczości nawet nie wspominam....dzisiaj najtańszy tablet czy jakiś chinol ładniej "świeci"
a montowanie w zagłówka to też nic super - zdecydowanie lepiej na zagłówku (co widać po D4 czy BMW 7 - nikt już teraz nie wsadza tego w zagłówek)

Gość

Post autor: Gość » 10 kwie 2016, 23:01

A takie pytanko-kto to bedzie oglądał jak vandam zawsze prowadzi? :)

Awatar użytkownika
panton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: panton » 11 kwie 2016, 00:33

może dowiedział się, że będzie ojcem i już działa :D

Awatar użytkownika
VanDyke
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VanDyke » 11 kwie 2016, 07:49

Jako kierowca Uber muszę dbać o komfort moich pasażerów :P

Tuner fabryczny to też pomyłka na dzisiajesze czasy. Oglądanie jakiegokolwiek filmu na MMI przyprawia o mdłości patrząc na tą ilość kolorów (4K czy 32K?) i rozdzielczość więc moim zdaniem nie ma sensu podłączać czegokolwiek pod ten relikt za wyjątkiem kamery cofania.

Przedstawione przeze mnie powyzsze monitory działąją na osobnym kanale. Mają funkcję dublowania ekranu z drugiego urzadzenia oraz port HDMI. Podłączenie to 2x kabel zasilania + opcjonalnie kabel sygnałowy do dublowania ekranu.

Tymczasem w:
1. Alpine TME-M760 - 1x kabel zasilania + 18(!) kabli sygnałowych + kable DVD
2. Alpine TME-M780 - 1x kabel zasilania + 9 kabli sygnałowych + kable DVD

Tak jak panton wspomniał, nie ma się co jednak w Alpine pchać. Miałem dostęp w dobrej cenie do Alpine i tylko dlatego wpadł mi do głowy taki pomysł.

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 11 kwie 2016, 09:08

Co do Alpin to się zgadzam, mogłem mieć razem z tymi puszkami na kilkanaście cinch za groszowe sprawy ald odpusciłem.
Tuner tv fabryczny to lipa,ale... aby steroeanie bylo z MMI to bez niego się nie obejdzie tym bardziej jeżeli chce się ori kamerę cofania.Wyjścia AV można wykorzystać do czegoś innego.

Co do tych monitorów to jak ma wyglądać sterowanie i co ma być nadajnikiem sygnału ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl