[D2 95 4.2PB ] Wymiana skrzyni
Czy płyty sterujące w poszczególnych skrzyniach o tym samym oznaczeniu ale innym kodzie różnią się czy mają inne elektrozawory?
Ponieważ koszty regeneracji płyty sterującej są powalające, rozważam w dalszym ciągu wymianę na inną uąywke. Nie ma w obiegu skrzyń o oznaczeniu CJT więc chciałbym się dowiedzieć na jaką inną skrzynię mogę ją wymienić i co jeszcze razem z nią. I co trzeba zrobić żeby to zatrybiło.
Ponieważ koszty regeneracji płyty sterującej są powalające, rozważam w dalszym ciągu wymianę na inną uąywke. Nie ma w obiegu skrzyń o oznaczeniu CJT więc chciałbym się dowiedzieć na jaką inną skrzynię mogę ją wymienić i co jeszcze razem z nią. I co trzeba zrobić żeby to zatrybiło.
Pozdrawiam. Roman
Kod skrzyni oznacza, że mechatronika w ASB (płyta sterująca) może się różnić np sterowaniem elektrozaworów, przełożeniami, etc.BAU pisze:Czy płyty sterujące w poszczególnych skrzyniach o tym samym oznaczeniu ale innym kodzie różnią się czy mają inne elektrozawory?
Kolego, alternatywa dla Ciebie:
5HP19 CJS, CJZ, CJX
Dzięki serdeczne.kriss77 pisze:Kod skrzyni oznacza, że mechatronika w ASB (płyta sterująca) może się różnić np sterowaniem elektrozaworów, przełożeniami, etc.BAU pisze:Czy płyty sterujące w poszczególnych skrzyniach o tym samym oznaczeniu ale innym kodzie różnią się czy mają inne elektrozawory?
Kolego, alternatywa dla Ciebie:
5HP19 CJS, CJZ, CJX
Co jeszcze razem ze skrzynią muszę wymienić?
Pozdrawiam. Roman
Jeśli chcesz kupić używaną ASB to najlepiej w komplecie ze sprzęgłem hydrokinetycznym (Konwerter) no i na Twoim miejscu, szukałbym takiej używki, na która masz rękojmie na piśmie, wystawioną przez sprzedawcę ASB.BAU pisze: Dzięki serdeczne.
Co jeszcze razem ze skrzynią muszę wymienić?
Co do samego późniejszego montażu ASB w samochodzie, to polecam montaż ASB razem z zamontowanym konwerterem w skrzyni i po montażu a przed uruchomieniem samochodu, bezwzględnie sprawdzić stan oleju w ASB lub go wymienić wraz z filtrem.
Podepnę się pod temat. Moja CJT zrypała sie drugi raz w ciągu kilku tysięcy km, znów wyleciał olej, z tym że teraz jeszcze bieg czuć że łapie i po dodaniu gazu jedzie i do przodu i do tyłu. W poprzedniej awarii w ogóle nie ruszała. Mam już jej dość i szukam innej skrzyni, mam CJZ do kupienia w dobrych pieniądzach razem z konwerterem z rozbitego auta. Warto ryzykować czy znów oddać do zrobienia i mieć nadzieje, że się coś nie posypie. Achhh już sam nie wiem na co jestem zły, na auto czy na mechanika co robił.