![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Wyświetlacz temperatury klimy - brak podśw
- Myski
- Forum Audi A8
Witam,
podczepie sie pod temat. Mam podobny problem z podswietleniem,. Wszystkie trzy okna stracily podswietlenie. Od kolegi co ma trochę czesci do audi wzialem dwa klimatroniki i ku mojemu zdziwieniu po podlaczeniu kazdego z nich nie bylo podswietlenia temperatury kierowcy. Po poruszaniu klimatronikiem w pewnym momencie okno temp. pasazera sie zapala. Zwazywszy na fakt, ze te dwa klimatroniki byly na handel ze szwajcarskich aut prawdopodobienstwo usterki, i do tego tej samej, jest niewielkie wiec to chyba wtyczka albo kable, orientujeciec sie ktora wtyczka odpowiada za podswietlenie?
Dodam, ze mam auto rozebrane i klimatronik na wierzchu.
podczepie sie pod temat. Mam podobny problem z podswietleniem,. Wszystkie trzy okna stracily podswietlenie. Od kolegi co ma trochę czesci do audi wzialem dwa klimatroniki i ku mojemu zdziwieniu po podlaczeniu kazdego z nich nie bylo podswietlenia temperatury kierowcy. Po poruszaniu klimatronikiem w pewnym momencie okno temp. pasazera sie zapala. Zwazywszy na fakt, ze te dwa klimatroniki byly na handel ze szwajcarskich aut prawdopodobienstwo usterki, i do tego tej samej, jest niewielkie wiec to chyba wtyczka albo kable, orientujeciec sie ktora wtyczka odpowiada za podswietlenie?
Dodam, ze mam auto rozebrane i klimatronik na wierzchu.
A nie wpadłeś na pomysł że w tych dwóch pozostałych są spalone żarówki.
Spaloną żarówką jak jak trochę potrząśniesz i zrobi się styk na druciku to też się zapali.
http://www.a8team.pl/d2-97-model-zarowe ... 067,15.htm
Spaloną żarówką jak jak trochę potrząśniesz i zrobi się styk na druciku to też się zapali.
http://www.a8team.pl/d2-97-model-zarowe ... 067,15.htm
- Myski
- Forum Audi A8
Wpadlem na samym poczatku, ale tak jak napisalem w dwóch innych klimatronikach ktore potencjalnie powinny byc sprawne nagle pojawia sie ta sama usterka o ktorej wspomniales więc todlatego nie bylem do tego przekonany..., dzis to sprawdze dla pewnosci. Bardziej rozwazam, ze moze plynac z jakiegos powodu wiekszy prad na tej wtyczce ktory poprostu tak jak trafnie zauwazyles przepala polaczenie....i jak porusza sie klimatronikiem to w pewnym momemcie sie zapala. Efekt jest ten sam dla obu klimatronikow.
Dzieki Ernesto za komentarz
Dzieki Ernesto za komentarz
- Myski
- Forum Audi A8
Problemem okazały sie żarowki, zamienilem na ledowe i juz wszystko działa. W kupionych trzeba było tylko troche odgiac blaszki aby stykaly do płytki w klimatroniku....nie zawsze to trzeba robic ale w tych akurat tak.
Informcyjnie
Zarowki/ ledy z mocowaniem maja oznaczenie B8.4 D. Rozkręcając klimatroniki spotkalem sie z mocami 0.9 W, 1.2 W, 1.5 W. Zauwazylem, ze zarowki tej samej mocy moga sie roznic intensywnoscia swiatla na tyle, ze roznice widac na wyswietlaczu.
Informcyjnie
Zarowki/ ledy z mocowaniem maja oznaczenie B8.4 D. Rozkręcając klimatroniki spotkalem sie z mocami 0.9 W, 1.2 W, 1.5 W. Zauwazylem, ze zarowki tej samej mocy moga sie roznic intensywnoscia swiatla na tyle, ze roznice widac na wyswietlaczu.
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Możesz to poprawić zwiększając jasność przyciskami - + regulacji podświetlenia wskaźnikówChris pisze:Odgrzebuję temat, ale zastanawiam się, czy da się wymienić żarówki od samych przycisków (econ, rest, off...).
O ile wyświetlacze temperatury świecą dobrze, o tyle np. czy "econ" jest włączony, czy nie to już musi być bardzo ciemno albo muszę przysłaniać ręką, żeby zobaczyć, czy się świeci.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2017, 21:42 przez VAGowner, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
Czyli nie tylko ja mam ten problemChris pisze:Odgrzebuję temat, ale zastanawiam się, czy da się wymienić żarówki od samych przycisków (econ, rest, off...).
O ile wyświetlacze temperatury świecą dobrze, o tyle np. czy "econ" jest włączony, czy nie to już musi być bardzo ciemno albo muszę przysłaniać ręką, żeby zobaczyć, czy się świeci.

-
- Super Klubowicz
Tak jak napisał pb41ns pod przyciskami są małe diody SMD, samodzielna wymiana raczej ryzykownajairzinho7 pisze:Czyli nie tylko ja mam ten problemChris pisze:Odgrzebuję temat, ale zastanawiam się, czy da się wymienić żarówki od samych przycisków (econ, rest, off...).

-
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2006
- Silnik: V8 4.2 TDI
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Imię: maciu