[D2 preFL ALL ] Wyświetlacz temperatury klimy - brak podśw
Witam,
podczepie sie pod temat. Mam podobny problem z podswietleniem,. Wszystkie trzy okna stracily podswietlenie. Od kolegi co ma trochę czesci do audi wzialem dwa klimatroniki i ku mojemu zdziwieniu po podlaczeniu kazdego z nich nie bylo podswietlenia temperatury kierowcy. Po poruszaniu klimatronikiem w pewnym momencie okno temp. pasazera sie zapala. Zwazywszy na fakt, ze te dwa klimatroniki byly na handel ze szwajcarskich aut prawdopodobienstwo usterki, i do tego tej samej, jest niewielkie wiec to chyba wtyczka albo kable, orientujeciec sie ktora wtyczka odpowiada za podswietlenie?
Dodam, ze mam auto rozebrane i klimatronik na wierzchu.
podczepie sie pod temat. Mam podobny problem z podswietleniem,. Wszystkie trzy okna stracily podswietlenie. Od kolegi co ma trochę czesci do audi wzialem dwa klimatroniki i ku mojemu zdziwieniu po podlaczeniu kazdego z nich nie bylo podswietlenia temperatury kierowcy. Po poruszaniu klimatronikiem w pewnym momencie okno temp. pasazera sie zapala. Zwazywszy na fakt, ze te dwa klimatroniki byly na handel ze szwajcarskich aut prawdopodobienstwo usterki, i do tego tej samej, jest niewielkie wiec to chyba wtyczka albo kable, orientujeciec sie ktora wtyczka odpowiada za podswietlenie?
Dodam, ze mam auto rozebrane i klimatronik na wierzchu.
A nie wpadłeś na pomysł że w tych dwóch pozostałych są spalone żarówki.
Spaloną żarówką jak jak trochę potrząśniesz i zrobi się styk na druciku to też się zapali.
http://www.a8team.pl/d2-97-model-zarowe ... 067,15.htm
Spaloną żarówką jak jak trochę potrząśniesz i zrobi się styk na druciku to też się zapali.
http://www.a8team.pl/d2-97-model-zarowe ... 067,15.htm
Wpadlem na samym poczatku, ale tak jak napisalem w dwóch innych klimatronikach ktore potencjalnie powinny byc sprawne nagle pojawia sie ta sama usterka o ktorej wspomniales więc todlatego nie bylem do tego przekonany..., dzis to sprawdze dla pewnosci. Bardziej rozwazam, ze moze plynac z jakiegos powodu wiekszy prad na tej wtyczce ktory poprostu tak jak trafnie zauwazyles przepala polaczenie....i jak porusza sie klimatronikiem to w pewnym momemcie sie zapala. Efekt jest ten sam dla obu klimatronikow.
Dzieki Ernesto za komentarz
Dzieki Ernesto za komentarz
Problemem okazały sie żarowki, zamienilem na ledowe i juz wszystko działa. W kupionych trzeba było tylko troche odgiac blaszki aby stykaly do płytki w klimatroniku....nie zawsze to trzeba robic ale w tych akurat tak.
Informcyjnie
Zarowki/ ledy z mocowaniem maja oznaczenie B8.4 D. Rozkręcając klimatroniki spotkalem sie z mocami 0.9 W, 1.2 W, 1.5 W. Zauwazylem, ze zarowki tej samej mocy moga sie roznic intensywnoscia swiatla na tyle, ze roznice widac na wyswietlaczu.
Informcyjnie
Zarowki/ ledy z mocowaniem maja oznaczenie B8.4 D. Rozkręcając klimatroniki spotkalem sie z mocami 0.9 W, 1.2 W, 1.5 W. Zauwazylem, ze zarowki tej samej mocy moga sie roznic intensywnoscia swiatla na tyle, ze roznice widac na wyswietlaczu.
Możesz to poprawić zwiększając jasność przyciskami - + regulacji podświetlenia wskaźnikówChris pisze:Odgrzebuję temat, ale zastanawiam się, czy da się wymienić żarówki od samych przycisków (econ, rest, off...).
O ile wyświetlacze temperatury świecą dobrze, o tyle np. czy "econ" jest włączony, czy nie to już musi być bardzo ciemno albo muszę przysłaniać ręką, żeby zobaczyć, czy się świeci.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2017, 21:42 przez VAGowner, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
Czyli nie tylko ja mam ten problemChris pisze:Odgrzebuję temat, ale zastanawiam się, czy da się wymienić żarówki od samych przycisków (econ, rest, off...).
O ile wyświetlacze temperatury świecą dobrze, o tyle np. czy "econ" jest włączony, czy nie to już musi być bardzo ciemno albo muszę przysłaniać ręką, żeby zobaczyć, czy się świeci.
Tak jak napisał pb41ns pod przyciskami są małe diody SMD, samodzielna wymiana raczej ryzykownajairzinho7 pisze:Czyli nie tylko ja mam ten problemChris pisze:Odgrzebuję temat, ale zastanawiam się, czy da się wymienić żarówki od samych przycisków (econ, rest, off...).