Czołem,
Czy ktoś przerabiał temat wycieku płynu spod śrub pompy wody.
Wymieniałem niedawno a dziś kontrolnie zerknąłem i okazało się, że 3 śruby mają osad z płynu na łbach. Nigdzie nie znalazłem danych aby trzeba było gwinty smarować uszczelniaczem, nie smarowałem - są przelotowo?
Może dziś to jeszcze dokręce kontrolnie znów na 10Nm i zobaczę ale mnie to zmartwiło bo robota niby starannie wykonana a wyciek jest, ech...
Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 94 4.2PB ] Wyciek płynu spod śrub pompy wody.
[D2 94 4.2PB ] Wyciek płynu spod śrub pompy wody.
Kot też jest Quattro
-
- Super Klubowicz
Dziękuje!
Hmm i nie zalecają żadnego uszczelniacza! Lipa jakaś! W zdemontowanej pompie dwa łby były przed wkręceniem pomalowane farbą - myślałem - plomba, hehehe głupim![:]](https://a8team.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Dam sobie spokój z rwaniem tego i uszczelnianiem - dokręciłem trochę, wycieku nie ma, pewnie się lekko przesącza jak stygnie. Przy następnej wymianie - jak życie pozwoli - to będę wiedział jak działać...
Hmm i nie zalecają żadnego uszczelniacza! Lipa jakaś! W zdemontowanej pompie dwa łby były przed wkręceniem pomalowane farbą - myślałem - plomba, hehehe głupim
![:]](https://a8team.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Dam sobie spokój z rwaniem tego i uszczelnianiem - dokręciłem trochę, wycieku nie ma, pewnie się lekko przesącza jak stygnie. Przy następnej wymianie - jak życie pozwoli - to będę wiedział jak działać...
Kot też jest Quattro
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Masakra z tymi śrubami pompy wodnej. Mi się 3 przekręciły 3 szpilki, jeszcze trochę a trzeba będzie je zaspawać i nowe otwory wiercić beo nie będzie na co wkręcić. Osobiście odtłuściłem, delikatnie zmatowiłem powierzchnie i nałożyłem delikatną warstwę sylikonu po czym dokręciłem i dałem parę dni na wyschnięcie.
Taaa bo jak ktos te sruby dokreca na moment ktory podali na audipages to sie wcale nie dziwie ze sie gwinty ukrecaja 
A tak na poważnie, nigdy nie miałem z tym żadnego problemu. Dokręcam pompę zawsz na niuton z elsy i zawsze daję uszczelniacz pod i nad uszczelkę (ale tylko dwa włoski cienkie a nie że leję z tuby bog wie ile tego)

A tak na poważnie, nigdy nie miałem z tym żadnego problemu. Dokręcam pompę zawsz na niuton z elsy i zawsze daję uszczelniacz pod i nad uszczelkę (ale tylko dwa włoski cienkie a nie że leję z tuby bog wie ile tego)
Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"