[ALL] Na jakich oponach jeździcie?
Możesz spokojnie brać rozmiar 255/45R18 ...sebos17 pisze:Mam okazję kupić w dobrej cenie Bridgeston Potenza tylko w rozmiarze 255/45/18 , teraz mam założone 245/45 i zastanawiam się czy ten rozmiar 255/45 będzie odpowiedni? według kalkulatora przekracza obwód o 1,1% więc tragedii nie ma.
Może jakieś info jeszcze ktoś napisze na temat oponek?
jeżeli za rozmiar wzorcowy przyjmiemy 225/55R17 to różnica w wysokości koła między tym a wzorcowym a tym powyżej jest tylko 7,4mm (w/w jest wyższa od wzorcowego) natomiast 245/45R18 od wzorcowego jest ciut niższa (1,6mm).
U mnie na zimówkach jest właśnie 255/45R18 a na letnich identyczna w wysokości 255/35R20 i jest wszystko OK ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
tylko na aucie średnio wyglądają bo to jest opona asymetryczna, jak ją oglądać nie zdajemy sobie sprawy ze nie ma lewych i prawych czyli po założeniu na auto będzie wyglądało jakby były na osi np 2 lewepebo pisze:No to jest jakiś konkret
Z Audi były: A8 D2 2.8 A8 D3 3.7 A2 1.4 A8 D3 4.2 A4 B7 2.0PB A8 D3 3.0PB Obecnie A8 4.2 lift oraz A2
- Mucholejkolator
- Super Klubowicz
Jak to? Przecież opony asymetryczne maja zawsze opisaną stronę zewnętrzną i wewnętrzną. Ta strona opony która ma trochę jakby pół kierunkowego bieżnika idzie przeważnie do wewnątrz no i siłą rzeczy woda jest odprowadzana do wewnątrz z tym ,że jedna z opon robi to jakby w bok i przód a druga w bok i w tył...Taka już ich natura. No ale właściwie można tak powiedziec ze nie ma lewych i prawych :-)colln pisze:tylko na aucie średnio wyglądają bo to jest opona asymetryczna, jak ją oglądać nie zdajemy sobie sprawy ze nie ma lewych i prawych czyli po założeniu na auto będzie wyglądało jakby były na osi np 2 lewe
Ja właśnie zakupiłem komplet zimówek i już założyłem. Vredestein Wintrac Xtreme 225/55R17. Bardzo podoba mi się ich bieżnik i to głównie zadecydowało o ich kupnie, poza tym kupiłem w niezłej cenie,ale musiałem się szybko decydować. Opinie też słyszałem bardzo dobre o tych laczkach więc nabyłem. Jak na razie mogę powiedzieć, że są ciche na suchym asfalcie. Jak na mokrym jeszcze nie wiem, bo nie było takich warunków :->
Oponki mają wyraźnie zaznaczoną część zewnętrzną (outside), czyli są kierunkowe i asymetryczne. Akurat w przypadku opon (zwłaszcza zimowych) małe znaczenie ma dla mnie ich wygląd, liczy się cena i trakcja. Czas pokaże.colln pisze:tylko na aucie średnio wyglądają bo to jest opona asymetryczna, jak ją oglądać nie zdajemy sobie sprawy ze nie ma lewych i prawych czyli po założeniu na auto będzie wyglądało jakby były na osi np 2 lewepebo pisze:No to jest jakiś konkret
Bądź dobry jak chleb.
Na lato mam Michelin Pilot Primacy. Zwykła oponka nic nadzwyczajnego, ale złego słowa nie mogę powiedzieć
Zimowe:
- Dunlop M3, zdecydowanie POLECAM.
- Yokohama W.Drive v902 - ich największą zaletą jest to, że bardzo wolno zużywają się.
Za to Bridgestone RE040A zużywa się w mgnieniu oka - tych opon raczej nie polecam.
Zimowe:
- Dunlop M3, zdecydowanie POLECAM.
- Yokohama W.Drive v902 - ich największą zaletą jest to, że bardzo wolno zużywają się.
Za to Bridgestone RE040A zużywa się w mgnieniu oka - tych opon raczej nie polecam.
zastanawiam się nad kupnem DUNLOP 3D WINTER SPORT rozmiar 255/55/18 - i tu pytanie jak się będzie zachowywać auto na drodze , chodzi mi o to czy profil nie jest za wysoki , czy nie będzie za miękko ( wysoka opona , duża prędkość w zakrętach - czy nie będzie się opona bujać na boki "na feldze )
nie obawiam się że koło będzie za duże , teraz jeżdżę na letnich michelin w rozmiarze 255/35/20 więc wymiar ten sam ,
chcę spróbować z tym profilem choćby dla zwiększenia komfortu - zawieszenie 1BE
nie obawiam się że koło będzie za duże , teraz jeżdżę na letnich michelin w rozmiarze 255/35/20 więc wymiar ten sam ,
chcę spróbować z tym profilem choćby dla zwiększenia komfortu - zawieszenie 1BE
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 13:17 przez sebos17, łącznie zmieniany 1 raz.