Witam. Pomysł zakupu powstał po tym jak dowiedziałem się że A8 D2 jest całe z aluminium i jest szersze niż A6 C4. Jeśli bym wybierał to na 100% silnik diesla ale z tego co czytam to w A8 D2 są same V6 V8 ponoć bardzo awaryjne. Skrzynia manualna i napęd tylko na przód. Tak się składa że ostatnio kupiłem drugi rozbity z boku samochód A6 C4 i mam sprawny silnik 2.5TDI R5 140KM kod AEL.
Powstał więc pomysł na połączenie luksusowej limuzyny i niezawodnego silnika R5. Z tego co już czytałem o takim pomyśle to ktoś wkładał do A8 D2 silnik R4 1.9 TDI.
Nie chcę jakiegoś demona prędkości stworzyć ale auto które będzie wygodne i niezawodne.
1. Czy ktoś o czym takim myślał?
2. Czy silnik R5 zmieści się do A8?
3. Jak wygląda sprawa ze skrzynią biegów? - czy da się do niej zamontować silnik R5 czy montaż razem ze skrzynią z A6 C4?
4. Czy np. VW T4 z silnikiem 2.5TDI R5 będzie lepszym dawcą jeśli chodzi o kompatybilność z A8 D2?
5. Jak wygląda sprawa ECU i ogólnie elektryki jeśli uda się montaż techniczny?
6. Czy ktoś takie coś robił albo zna kogoś kto takie coś robił albo kogoś kto się podejmie czegoś takiego?
Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje bądź rady na ten temat.
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] D2 diesel 2.5 TDI przekładka silnika na R5 2.5 T
-
- Forum Audi A8
[D2 ALL ] D2 diesel 2.5 TDI przekładka silnika na R5 2.5 T
Ostatnio zmieniony 18 sie 2016, 21:26 przez grembol7, łącznie zmieniany 1 raz.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Re: D2 diesel 2.5 TDI przekładka silnika na R5 2.5 T
Tak.grembol7 pisze:1. Czy ktoś o czym takim myślał?
Tak.grembol7 pisze:2. Czy silnik R5 zmieści się do A8?
Manual pewnie tak, z ASB pewnie szybciej by było zabrać ASB z C4.grembol7 pisze:3. Jak wygląda sprawa ze skrzynią biegów? - czy da się do niej zamontować silnik R5 czy montaż razem ze skrzynią z A6 C4?
Wątpię by to robiło jakaś różnicę juz przy i tak wielkim nakładzie pracy. AEL był w Volvie montowany także.grembol7 pisze:4. Czy np. VW T4 z silnikiem 2.5TDI R5 będzie lepszym dawcą jeśli chodzi o kompatybilność z A8 D2?
Zapewne jedna wielka rzeźba i improwizacja.grembol7 pisze:5. Jak wygląda sprawa ECU i ogólnie elektryki jeśli uda się montaż techniczny?
Na forum AKP do D2 wsadzał ktoś mała benzynę z LPG, nie pamiętam kto, poza tym lata na 1/4 mili 2.2T, jakiś Niemiec wrzucał 1.2 TDI z Lupo, tu na forum W12, w której szlag trafiło serce dostała 1.9 TDI. O AELu nic nie wiem.grembol7 pisze:6. Czy ktoś takie coś robił albo zna kogoś kto takie coś robił albo kogoś kto się podejmie czegoś takiego?
Black Cars Matters
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8