![]() |
![]() |
[D2 FL ALL ] sprawdzenie konwentera
[D2 FL ALL ] sprawdzenie konwentera
tak jak w temacie gdzieś wczytałem że da się sprawdzić działanie konwentera poprzez odpalenie silnika ustawienie drążka na D wciśnięcie pedału hamulca i gazu , i podobno dobry konwenter nie puści obrotów wyżej jak 1800 ile w tym prawdy ? i drugie pytanie czy nie uszkodzi się w ten sposób skrzyni ?
Przekleję cytat z tamtego tematu tutaj:
"
A to nie jest tak że rozwalisz skrzynie i przeguby?
Taki manewr baaardzo mocno obciąża napęd/przeguby/zawieszenie/hamulce
Obciąża tak samo jak start z pełnym ogniem tylko się koła nie kręcą (przeguby cierpią raczej jak się katapultuje na skręconych kołach). Owszem jeśli coś jest słabe i czeka aby się rozlecieć a nikt wcześniej nie pałował samochodu to się może rozlecieć. Hamulce znoszą większe obciążenia przy hamowaniu z prędkości autostradowych jak się koła blokują niosąc prawie dwie tony. Taki test wykonuje się zwykle raz, dwa razy z rzędu przez maks. 5 sek zwykle. Potem skrzynia musi się kilka minut chłodzić spokojną jazdą albo na postoju
"
"
A to nie jest tak że rozwalisz skrzynie i przeguby?
Taki manewr baaardzo mocno obciąża napęd/przeguby/zawieszenie/hamulce
Obciąża tak samo jak start z pełnym ogniem tylko się koła nie kręcą (przeguby cierpią raczej jak się katapultuje na skręconych kołach). Owszem jeśli coś jest słabe i czeka aby się rozlecieć a nikt wcześniej nie pałował samochodu to się może rozlecieć. Hamulce znoszą większe obciążenia przy hamowaniu z prędkości autostradowych jak się koła blokują niosąc prawie dwie tony. Taki test wykonuje się zwykle raz, dwa razy z rzędu przez maks. 5 sek zwykle. Potem skrzynia musi się kilka minut chłodzić spokojną jazdą albo na postoju
"
Kot też jest Quattro
To jest tak jak z wkładaniem palca do wrzątku jak wbijesz sobie drzazgę. Szybkie umaczanie nie boli bardzo ale zanurzenie palca na jakiś czas już tak 
Ja zrobiłem ten test i auto jeździ
Grunt by dany zabieg nie robić na chama.
Zapinasz D i test, tak jak np na filmie, jedno max dwa wdepnięcia gazu, nie więcej.

Ja zrobiłem ten test i auto jeździ

Grunt by dany zabieg nie robić na chama.
Zapinasz D i test, tak jak np na filmie, jedno max dwa wdepnięcia gazu, nie więcej.