[D3 06 3.2FSI ] Czy to już po silniku?
-
- Forum Audi A8
[D3 06 3.2FSI ] Czy to już po silniku?
czy silnik jest już do bani?
filmik
wiem ze to rozrząd ale czy to już świadczy o tym że coś pokrzywione już jest ze nie chce zapalić?
stało się to na postoju przy próbie uruchomienia silnika, dzień przed silnik normalnie chodził
filmik
wiem ze to rozrząd ale czy to już świadczy o tym że coś pokrzywione już jest ze nie chce zapalić?
stało się to na postoju przy próbie uruchomienia silnika, dzień przed silnik normalnie chodził
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
W ruchu przy wysokich obrotach uszkodzenia mogłyby być większe. Na początek wykręć wszystkie świece, zrób kilka obrotów walem(kluczem) jeśli coś będzie się blokować to zawory spotkały się z tłokami. Słuchając dźwięków na filmiku tak mogło się stać. Wtedy musisz przekalkulować co bardziej się opłaci, remontować ten silnik, remont głowic ,nowy rozrząd itp, czy szukać innego silnika, wymienić rozrząd i śmigać. Sprawa jest trochę utrudniona, gdyż ten silnik ma rozrząd od strony skrzyni
-
- Forum Audi A8
Nie chce byc zlym prorokiem ale silnik wedlug mnie umarl. Ja bym to zrobil tak:
1. Zmierzyl kompresje na początek. Jak wyjdzie ze jej nie ma lub jest slaba na jednej czapce to:
2. Kupil bym endoskop za pare zlotych -> http://allegro.pl/endoskop-kamera-inspe ... i_c=141758
3. Zajrzal do kazdej komory spalania.
Jak bedzie widac odbicia zaworow na tlokach albo pokrzywione zawory to szukaj drugiego motoru. Jak nie widac odbic na grzybkach zaworów i tłokach to jest szansa ze zmiana samych napinaczy załatwi problem (ale gwarancji nie ma)
1. Zmierzyl kompresje na początek. Jak wyjdzie ze jej nie ma lub jest slaba na jednej czapce to:
2. Kupil bym endoskop za pare zlotych -> http://allegro.pl/endoskop-kamera-inspe ... i_c=141758
3. Zajrzal do kazdej komory spalania.
Jak bedzie widac odbicia zaworow na tlokach albo pokrzywione zawory to szukaj drugiego motoru. Jak nie widac odbic na grzybkach zaworów i tłokach to jest szansa ze zmiana samych napinaczy załatwi problem (ale gwarancji nie ma)
Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
-
- Forum Audi A8
Ok zamówiłem już endoskop pojutrze powinien dotrzeć i zobaczymy jak tam tłoki i zawory. Co do tych nastawników hmm zanim to mi się stało jakieś 3dni przed awarią miałem pewiem obiaw po którym samochód odstawiłem i nim nie jeździłem bo bałem sie że coś sie stanie. Rano wychodze do pracy odpalam i przez pierwsze 2sekundy grzechotanie w silniku i potem cisza, na powrocie z pracy odpalam nic cisza, drugi dzien rano cisza, dojechałem do pracy zgasiłem silnik odpaliłem ponownie i znowu ten grzechot przez 1-2sek. Po pracy odpalam grzechotanie nie ustawało, po zgaszeniu i odpaleniu ponownie silnik odpalił normalnie jakby coś się zawieszało
[ Dodano: 2016-09-29, 23:16 ]
Panowie dziękuję wszystkim którzy próbowali mi doradzić/pomóc samochód niestety sprzedałem otrzymałem zadowalającą mnie sumę, sprawie sobie następne .
kupujący powiedział mi że jak go zrobi to mi napisze co tam sie stało.
[ Dodano: 2016-09-29, 23:16 ]
Panowie dziękuję wszystkim którzy próbowali mi doradzić/pomóc samochód niestety sprzedałem otrzymałem zadowalającą mnie sumę, sprawie sobie następne .
kupujący powiedział mi że jak go zrobi to mi napisze co tam sie stało.
I co było ?? Chyba nie obluzowały się "klapki wirowe " ( czy jak to tam się pisze ) i chyba nie narobiły bałaganu w silniku ???
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.