Witam!
Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości co do nagłośnienia w mojej Ósemce? Rozkodowałem wersję wyposażenia z nalepki w bagażniku lecz nic o nagłośnieniu tam nie znalazłem. Jakość dźwięku, basu naprawdę jest według mnie niezadowalająca [audiofilem nie jestem]
Szukałem na tym forum, na AKP i nie jestem do końca pewny jaki system posiadam i jakie kodowanie wprowadzić dla lepszego efektu.
Kodowanie ori 00017. Radio NAVI+ wersja RNS 4.2, napis BOSE jedynie na maskownicach w tylnej półce, w przednich i tylnych drzwiach brak napisu, w bagażniku jedynie zmieniarka, tuner TV [analogowy], ori adapter do komend głosowych i tyle, bez suba.
Które głośniki są aktywne, a które pasywne?
Czy tylne głośniki pełnią rolę niskotonowych?
Czy można się spodziewać podobnego efektu co z subwooferem w boczku?
Słuchałem muzyki u Szwagra w S6 C5. Na prawdę robiło robotę. W Ósemce wielkie rozczarowanie... Ktoś, coś?
Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 FL ALL ] Bose tylko w tylnej półce
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Szwagier zapewne ma kombi ?
Przy navi+ chyba tylko BOSE montowano, w każdym razie - wzmacniacz jest w wnęce (podobnie jak aku, tylko po drugiej stronie, tam gdzie pisze maciu. Żeby go zobaczyc, musiałbys wyjąć cały stelaż, gdzie zamontowany sterownik telefonu, zmieniarkę itp jeśli posiadasz.
W D2 logo BOSE było tylko na tylnych wooferach w półce (one pełnią rolę niskotonowych).
Przy zwyklym systemie te woofery maja po 2 male wzmaki, ktore zasilaja tył (czyli woofer i dwa glosniki w tylnych drzwiach). Przy BOSE w tylnych drzwiach nie bylo tweetera (sama zaslepka).
Przy zwykłym radiu jak masz kodowanie BOSE, po jego włączeniu ma się na pare s ukazać także napis BOSE, ale przy navi masz tylko to logo kolorowe nawigacji.
Co do kodowania - jeśli masz system BOSE a chcesz lepszy bas pozostaje zmienić kodowanie na nie BOSE, jednak przy bardzo głośnym odsłuchu dźwięk nie będzie tak czysty.
Przy navi+ chyba tylko BOSE montowano, w każdym razie - wzmacniacz jest w wnęce (podobnie jak aku, tylko po drugiej stronie, tam gdzie pisze maciu. Żeby go zobaczyc, musiałbys wyjąć cały stelaż, gdzie zamontowany sterownik telefonu, zmieniarkę itp jeśli posiadasz.
W D2 logo BOSE było tylko na tylnych wooferach w półce (one pełnią rolę niskotonowych).
Przy zwyklym systemie te woofery maja po 2 male wzmaki, ktore zasilaja tył (czyli woofer i dwa glosniki w tylnych drzwiach). Przy BOSE w tylnych drzwiach nie bylo tweetera (sama zaslepka).
Przy zwykłym radiu jak masz kodowanie BOSE, po jego włączeniu ma się na pare s ukazać także napis BOSE, ale przy navi masz tylko to logo kolorowe nawigacji.
Co do kodowania - jeśli masz system BOSE a chcesz lepszy bas pozostaje zmienić kodowanie na nie BOSE, jednak przy bardzo głośnym odsłuchu dźwięk nie będzie tak czysty.
Black Cars Matters
Tak, Szwagra S6 to Avant.
U mnie:
Z przodu są tweetery + głośniki [tak jakby z bass refleksem, idzie wiatr z okrągłego otworu]
Z tyłu jedynie głośniki bez tweeterów
W półce głośniki ze wzmacniaczami [ widać przez maskownice od strony bagażnika]
W bagażniku jest wzmacniacz. Widać dużą kostkę do wzmacniacza bez demontowania stelarza na zmieniarkę.
Jedyne co mnie zastanawia to różnica basu w bagażniku a wewnątrz kabiny. Po otwarciu bagażnika lub nawet jak się położyłem do środka słyszałem na prawdę mocny bass. Czyżby ta kanapa aż tak wyciszała i zatrzymywała dźwięk? Hmmm...
Zmieniłem kodowanie na 00117 gdyż mam zmieniarkę, fisa i tel.
Jakie formaty obsługuję normalna zmieniarka? Nagrywałem płytki w Media Player od Microsoft. Ten program nagrywa chyba w .WMA. Do bodajże 80min na płytce CD. Muzykę ściągam w dobrej jakości, może ten format pogarsza dźwięk? Hmm...
U mnie:
Z przodu są tweetery + głośniki [tak jakby z bass refleksem, idzie wiatr z okrągłego otworu]
Z tyłu jedynie głośniki bez tweeterów
W półce głośniki ze wzmacniaczami [ widać przez maskownice od strony bagażnika]
W bagażniku jest wzmacniacz. Widać dużą kostkę do wzmacniacza bez demontowania stelarza na zmieniarkę.
Jedyne co mnie zastanawia to różnica basu w bagażniku a wewnątrz kabiny. Po otwarciu bagażnika lub nawet jak się położyłem do środka słyszałem na prawdę mocny bass. Czyżby ta kanapa aż tak wyciszała i zatrzymywała dźwięk? Hmmm...
Zmieniłem kodowanie na 00117 gdyż mam zmieniarkę, fisa i tel.
Jakie formaty obsługuję normalna zmieniarka? Nagrywałem płytki w Media Player od Microsoft. Ten program nagrywa chyba w .WMA. Do bodajże 80min na płytce CD. Muzykę ściągam w dobrej jakości, może ten format pogarsza dźwięk? Hmm...
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Z tyłu nie możesz mieć wzmacniaczy, przy głośnikach - no chyba, że ktoś zmieniał tył na zwykłe Nokie (by Tonsil) i odpiąl im wzmaki.
To sa Nokie (maja te alu zabudowy z tyłu): http://allegro.pl/audi-a8-d2-komplet-10 ... 85894.html
To jest limuzyna/sedan - bass nigdy nie będzie jak w kombii.
Pozostaje zmiana kodowania wg http://www.a8team.pl/d2-all-sposob-na-b ... .htm#45204
lub doposażenie w tube, czy skrzynke basową z osobnym wzmacniaczem.
Zwykła zmieniarka czyta tylko audio cd, z jakiego innego formatu to nagrywasz to jedno, bo sobie przetworzy program na swoj. Ale wiadomo - im lepszy format kompresji (jesli o jakosc chodzi) a tym lepiej niekompresowany tym lepsza jakosc (wiec np wav, czy flac, zamiast mp3 itp)
To sa Nokie (maja te alu zabudowy z tyłu): http://allegro.pl/audi-a8-d2-komplet-10 ... 85894.html
To jest limuzyna/sedan - bass nigdy nie będzie jak w kombii.
Pozostaje zmiana kodowania wg http://www.a8team.pl/d2-all-sposob-na-b ... .htm#45204
lub doposażenie w tube, czy skrzynke basową z osobnym wzmacniaczem.
Zwykła zmieniarka czyta tylko audio cd, z jakiego innego formatu to nagrywasz to jedno, bo sobie przetworzy program na swoj. Ale wiadomo - im lepszy format kompresji (jesli o jakosc chodzi) a tym lepiej niekompresowany tym lepsza jakosc (wiec np wav, czy flac, zamiast mp3 itp)
Black Cars Matters
Faktycznie. Zmieniłem kodowanie na 00007 i jest o wiele lepiej. Jakość zbytnio nie ucierpiała. Póki co wystarczy, jednak chciałbym zamontować skrzynkę basową.
Są jakieś dedykowane do D2 lub ktoś robi na zamówienie? Najlepiej by było w boczek by nie tracić miejsca w bagażniku, z tym że w boczku siedzi zmieniarka więc miejsca tam nie ma. W koło zapasowe pójdzie butla gazowa. Może ktoś robił jakiś projekt? Póki co nie mam dostępu do działu "Nasze auta"
Są jakieś dedykowane do D2 lub ktoś robi na zamówienie? Najlepiej by było w boczek by nie tracić miejsca w bagażniku, z tym że w boczku siedzi zmieniarka więc miejsca tam nie ma. W koło zapasowe pójdzie butla gazowa. Może ktoś robił jakiś projekt? Póki co nie mam dostępu do działu "Nasze auta"