[D2 98 4.2PB ] Jak działa webasto? co z akumulatorem?
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Watpie by było jakieś ograniczenie w tej kwestii, jeśli już to na pewno nie temp minusowe, tylko coś podobnie jak przednia szyba/lusterka (10 st C w plusie).
Natomiast jeśli chodzi o temp płynu chłodzącego to gdy osiągnięta zostanie maksymalna to wtedy wyłącza się, lub po prostu grzeje słabiej.
Natomiast jeśli chodzi o temp płynu chłodzącego to gdy osiągnięta zostanie maksymalna to wtedy wyłącza się, lub po prostu grzeje słabiej.
Black Cars Matters
Ja mam Webasto dokładane przez Webasto ;-) i mogę je włączyć nawet przy +20 st. temeratury zewnętrznej...
nie sądzę żeby u mnie było jakieś ograniczenie temeraturowe tym bardziej że mam także funkcję przewietrzania wnętrza czyli coś do zastosowania przy temperaturach zdecydowanie dodatnich :lol:
nie sądzę żeby u mnie było jakieś ograniczenie temeraturowe tym bardziej że mam także funkcję przewietrzania wnętrza czyli coś do zastosowania przy temperaturach zdecydowanie dodatnich :lol:
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Ale akurat dogrzewacz to w uproszczeniu zwykła grzałka elektryczna umieszczona w obiegu płynu chłodzącego (np. w bloku silnika) która włączana jest automatycznie przy niskich temperaturach zewnętrznych i dzięki której silnik szybciej osiąga prawidłową temeraturę pracy oraz pomaga utrzymać tą temperaturę na odpowiednim poziomie w sytuacjach kiedy warunki pracy silnika nie pozwalają na utrzymanie odpowiedniej temperatury pracy (silniki diesla znane są właśnie z tego efektu niedogrzania, szczególnie na postoju na wolnych obrotach)...ahadam pisze:Webasto (ja mam dogrzewanie ) bez pilotów załącza się poniżej 5 st C
Dogrzewacz jako taki nie ma nic wspólnego z typowym ogrzewaniem postojowym nazywanym potocznie Webasto (od najpopularniejszego producenta takiego ogrzewania) ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Hm, to daliście mi do zastanowienia. Już dawno temu mechanicy, u których się serwisuję mówili mi o tym, że webasto się nie włączy, gdy jest za ciepło - i długo żyję w tym przekonaniu. Oczywiście nie dotyczy to przewietrzania, które stosuje się przy wysokich temperaturach. Będę musiał to sprawdzić organoleptycznie.FOSS pisze:Ja mam Webasto dokładane przez Webasto ;-) i mogę je włączyć nawet przy +20 st. temeratury zewnętrznej...
Z tej serii to jeszcze sprężarka klimatyzacji działa od +5 st. C. w górę. Mam rację?
Pozdrawiam,
-
- Super Klubowicz
Panowie dzisiaj u mnie było -8 i sprawdzałem klimę i normalnie działa :idea:
Nagrzałem auto i potem sprawdziłem klimę i normalnie chłodzi
Nagrzałem auto i potem sprawdziłem klimę i normalnie chłodzi
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Kolega ma audi 100 c4 i u niego poniżej +4 nie działa klima w climatronic
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Ps: