Witam!
Mam skrzynię do roboty. Opiszę krótko objawy i proszę o pomoc w ocenie czy za niżej wymienione objawy odpowiedzialna będzie sama skrzynia i jej mechaniczne podzespoły czy też objawy bardziej będą wskazywały na elektronikę. np. sterownik skrzyni itp.?
Oto objawy:
1. Jest delikatna wibracja kiedy samochód toczy się na wciśniętym hamulcu (zauważyłem w korku). Nie jest to od tarcz tylko od zespołu skrzynia-silnik. Takie pulsowanie w rytm obracającego się wału. Może konwerter? Jak stoję na hamulcu na D jest spokój. Jak puszczę hamulec całkiem też spokój.
2. Czasem podczas odpalania zimnego, skrzynia wchodzi w tryb awaryjny. Trzeba zgasić i odpalić jeszcze raz. Podczas jazdy tylko raz weszła w tryb awaryjny.
3. Jeśli się jedzie łagodnie, to płynnie zmienia biegi, ale przy dynamicznej jeździe mocno szarpie.
4. Przyspieszam 0-100km/h. Pedał w podłodze i przy 7000 obr ma problem ze zmianą z 1 na 2. (Jak osiągnie 7000 obr. to obroty zwalniają do jakiś 6500 tak jakby chciał zmienić na 2, ale nie zmienia i obroty znowu rosną do 7000. Potem następuje zmiana na 2 i prawie od razu przeskok na 3).
5. Na trybie manualnym nie działa przełącznik kickdown.
6. Na trybie manualnym nie trzyma 2 biegu na wysokich obrotach tylko przerzuca sam na 3. Na pozostałych przełożeniach trzyma „zadane” biegi.
Błędy VAG:
P1835 zawór ciśnienia zwarcie lub przerwa (owego błędu już nie ma po wizycie w serwisie gdzie był wymieniany olej w skrzyni, niestety wszystkie pozostałe objawy pozostały).
Wiem, że trzeba zrzucić skrzynię i remont.
Czy waszym zdaniem objawy wskazują na uszkodzenie konkretnych podzespołów?
Czy niektóre objawy wskazują ewidentnie na elektrykę?
Pozdrawiam
![]() |
![]() |
[S8 D2 01 ] Niepokojące objawy
A u mnie właśnie dziala kickdown na tipie. Juz kiedyś nagrywalem ten przypadek, niestety film zostal usuniety z youtubaOdnośnie 5-go punktu to normalne że na Tipie nie działa KickDown

Ale jest tak ze mam gałę na tipie wciskam kicka i zrzuca normalnie sam dwa biegi w dol a jak dochodzi do końca obrotów to sam tez przerzuca w gore...wszystko na tipie
![:]](https://a8team.pl/images/smilies/kwadr.gif)
to nie jest zwykły napęd...to