Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 FL ALL ] Demontaż wskazówek licznika

Zrobiłeś coś w swoim Audi A8 ? Masz do tego fotostory i opis ? Pochwal się innym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D2 FL ALL ] Demontaż wskazówek licznika

Post autor: CINEK » 22 lis 2016, 12:42

heja,

kupiłem drugi licznik celem podmianki bo mój szwankuje "delikatnie" i ten "nowy" okazał się w gorszym stanie, więc zostawiłem go sobie na testy...

Chciałem zobaczyć jak można łatwo podmienić np. tarczki z licznika EU do np. angola jeśli ktoś kupił dobry a nie chce mieć go w milach. I tutaj aby zrobić cokolwiek trzeba zdemontować wskazówki licznika... Instrukcja dotyczy licznika w poliftach, bo tych preFL nie miałem w łapkach...

są one tylko wsunięte na metalowy cienki bolec silniczka.

więc tak (po rozebraniu licznika) ...

* w pierwszej kolejności musimy zapamiętać pozycję ustawienia wskazówek (najlepiej cyknąć fotkę)

Obrazek

* następnie aby wyciągnąć wskazówkę, łapiemy ją i delikatnie obracając w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara (łatwiej mówiąc w lewo <faktycznie> ) ciągniemy do góry.
Silniczek przy ustawieniu "zerowym" blokuje się i dalej nie idzie, więc tak jest najłatwiej ściągnąć wskazówki, niczego nie uszkadzając.

Obrazek
Obrazek

nagrałem tą "operację"...nie zrażać się trzaskami - to nie silniczek a plastik obracający się na metalowym bolcu silniczka. (robiłem to jedną ręką na szybko dlatego taki efekt ;) )

* następnie aby zdjąć tarczkę, należy ją obrócić tak trafić między wyżłobienia na plastiku ponad nią

Obrazek
Obrazek
Obrazek

* a wygląda to mniej więcej tak :

Obrazek

* biały plastik można zdemontować po prostu ciągnąc do góry. U mnie zanika wyświetlacz daty i godziny i widać tu już, że taśma odchodzi od płytki

Obrazek
Obrazek

* Aby zamontować spowrotem wskazówki, to delikatnie je nasuwamy na bolec i również ruchem obrotowym w lewo wciskamy. Ważne aby ustawić je w tej samej pozycji, w której się znajdowały pierwotnie, bo inaczej będą wskazywać głupoty. Można ich działanie sprawdzić VAGiem robiąc test wykonawczy.
Nie wciskać zbyt mocno bo wtedy się one z miejsca nie ruszą ! ;)

A na koniec zrobiłem test licznika bo przekładałem sobie jedną tarczkę i czyściłem diody. Dzięki temu sieci mi nieco jaśniej niż wcześniej

p.s. sorrki za niecenzuralne słowo <faktycznie> <prosze>

noo..to może się komuś przyda ;)
to nie jest zwykły napęd...to

kryhawrc
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: kryhawrc » 20 lut 2017, 20:38

Też mam problem z wyświetlaczem(od przebiegu) czy jeśli kupie powiedzmy drugi dobry(cały licznik) to przekładam P&P czy trzeba coś zczytywac,wgrywac ,kodować?????
Jeśli mozesz to prosze o informację -wykonałbym taka akcje u siebie

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 20 lut 2017, 21:14

kryhawrc, musisz po pierwsze zakodować nowy licznik po immo...możesz tez np. przelutowwc sam wyświetlacz z innego liczni,a do twojego. Co jest w sumie najprostsza operacja.
Można też przelozyc tzw, wsad licznika z twojego do tego nowego.

Więcej na ten temat jest tu http://www.a8team.pl/d2-fl-all-licznik- ... t22074.htm

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 21 lut 2017, 12:49

Marcin, a jak realizowane jest podświetlenie wskazówek, jest jakaś szansa na zmiane ich podświetlenia ?
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

kryhawrc
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: kryhawrc » 21 lut 2017, 19:16

Czyli jak mam drugi ,taki sam, sprawny to moge śmiało wkładać? Tylko przekodować??
Da radę to ogarnąc samemu?
Posiadam kabel K+can -tak że pin immo powinienem odczytać

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 21 lut 2017, 21:16

pb41ns pisze:Marcin, a jak realizowane jest podświetlenie wskazówek, jest jakaś szansa na zmiane ich podświetlenia ?
Przemek nie wiem jak to w PreFl...o ile dobrze pamiętam tam są żaróweczki ?? W FL są diody smd i jak najbardziej można je przylutować na inny kolor. Trzeba tylko dobrać nowe diody o odpowiednich parametrach.
kryhawrc pisze:Czyli jak mam drugi ,taki sam, sprawny to moge śmiało wkładać? Tylko przekodować??
no nie...jesli masz immo to musisz przekodować nowy licznik pod immobilizer, inaczej Ci auto nie odpali, no i VAGiem wgrać coding i soft coding z twojego licznika do tego nowego.

Lub jak wspominałem dać do magika, który przegra Ci cały "wsad" z Twojego do nowego i bedziesz mieć wszystko jak w swoim... Tylko cały czas chodzi o immobilizer i przekodowanie nowego licznika lub też pozbycie się go z ECU na dobre.

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 22 lut 2017, 09:15

czyli jest nadzieja, rozbierałem kiedyś swój licznik i tam żadnyc żarówek nie widziałem, no marzą mi sie niebieskie wskazówki, tylko teraz takie małe diodki by trzeba dorwać
Ostatnio zmieniony 22 lut 2017, 09:32 przez pb41ns, łącznie zmieniany 1 raz.
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 22 lut 2017, 09:36

no marzą mi sie niebieskie wskazówki,
<faktycznie> no co kto lubi, ale mi styl `ala VW Golf, czy Passat do Audi w szczególności A8 jakoś nie pasuje. <bezradny>

Wiem ze niektóre S8 wypuszczali z fabryki wlasnie z niebieskimi wskazówkami...no cóż... <cicho>

Ale nie przejmuje sie , to tylko takie moje odczucie. Ważne żeby się tobie podobało <hihi>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl