Serdecznie witam. Jestem chyba szczesliwym nabywca audi A8 D3 z 2008r z silnikiem 3,0 diesel i jak to nowy posiadacz nowego auta z rozbudowana elektronika mam duzo pytan ale podstawowym jest to ze silnik uzyskuje temp 70-80 stopni. czy to jest normalne w tych silnikach? Prosze o pomoc i z gory dziekuje.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, 12:54 przez Przemo68, łącznie zmieniany 1 raz.
Za oknem zima, może jeździsz na zbyt krótkich dystansach? Diesel potrzebuje więcej czasu na rozgrzanie niż benzyna, przegoń go przynajmniej przez 10-15 kilometrów i daj znać jaka jest temperatura.
Mysle ze to raczej nie to bo trzy dni temu kupowalem to auto i jechalem do domu prawie 300km a do tego wczesniej przed Audi mialem Touarega z tym silnikiem i trzymal temp 90 stopni.
[ Dodano: 2016-11-25, 22:46 ]
Dzisiaj zauwazylem jeszcze ze oprocz niedogrzewania silnika tzn max 70 stopni to jeszcze slobo przy tym grzeje mi w srodku ogrzewanie!!
Przemo68 pisze:Dzisiaj zauwazylem jeszcze ze oprocz niedogrzewania silnika tzn max 70 stopni to jeszcze slobo przy tym grzeje mi w srodku ogrzewanie!!
Konstruktorów tego systemu ogrzewania D3 to trzeba by bylo....
W silniku najprawdopodobniej termostat do wymiany, po wczescniejszej diagnostyce, ale raczej problemu ogrzewania to nie rozwiąże tym bardziej że na dworzu jest + temp, wiec pomyśl co bedzie jak sie zrobi -10
Termostaty są dwa główny i taki mały za prawym kołem nad wahaczem, u mnie tez sie nie dogrzewal i okazał sie ten drugi do wymiany i problem znikł . U mnie na postoju łapał prawidłowa temp. dopiero przy jeździe temperatura opadała nie wiem czy u Ciebie jest podobnie? Nr. Tego drugiego termostatu to: 4E0-121-113
dzieki za info i pomoc. jutro zaczynam bo zamowilem juz jeden termostat chyba ten glowny i zobacze co to pomoze.
Ogrzewanie w aucie jest raczej adekwatne do temp silnika ale jak juz temp silnika dojdzie do 70 stopni tyle ma na maxa to w aucie jest cieplo.
U mnie dlugo sie nagrzewa silnik do temp 70 stopni i potem tak trzyma nawet na postoju.
Musisz go zlokalizowac i wymienic od dołu auta. Wyglada jak by przejściówka jakaś . W sumie masz podany nr części to sobie sprawdź na necie jak wyglada