[D2 01 3.7PB/LPG ] Wymiana silnika AKC na AQG
[D2 01 3.7PB/LPG ] Wymiana silnika AKC na AQG
Witam. Czy te silniki różnią się czymś co może sprawiać problem przy wymianie?
Obecnie mam AKC, i z niego właśnie poszedłby osprzęt do AQG (koło zamachowe itp.)
Obecnie mam AKC, i z niego właśnie poszedłby osprzęt do AQG (koło zamachowe itp.)
Czyli mam rozumieć że nie będzie żadnych niespodzianek przy przekładce? Mam do kupienia goły słupek AQG bez sprzęgła, koła zamachowego itp, i gdzieś wyczytałem że są jakieś problemy z połączeniem ze skrzynią od AKC. No ale widocznie to była jakaś błędna informacja.danishow pisze:Oba silniki mają prawie że identyczną budowę, różnią się jedynie sterowaniem ...osprzęt jest taki sam.
A i jeszcze mam takie pytanie: Czy zmiana AKC na preLift ABZ jest możliwa? Oczywiście już z własnym osprzętem i ECU. Czy raczej odpada połączenie go ze skrzynią od AKC?
A góry dzięki za odpowiedzi.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Skrzynia w AKC to 5hp19 , 4.2 nie występowało z taka skrzynią .
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
Jeździć będzie, ale ...karols pisze:A gdybym chciał wymienić moje AKC wraz ze skrzynią, sterownikami i wiązką na ABZ.
Jest to do zrobienia bez jakichś przeróbek?
Nie będziesz miał informacji o aktualnie wybranym zakresie skrzyni (PRND) na liczniku bo w preFL ta informacja leci oddzielnym przewodem, a po FL po CANie (sprawdzone - w preFL na CANie pomiędzy skrzynią, a silnikiem brakuje ramek z tą wartością).
Nie mam jedynie pojęcia jak zareaguje poliftowy ABS/ESP na silnik/skrzynie z preFL. Być może informacje na okrojonym CANie z przedlifta wystarczą do jego działania.
Dodatkowo będziesz miał do przerobienia instalacje elektryczną od strony samochodu (inne wtyczki sterownika silnika)
Ja w tej chwili robię podobną przekładkę tylko w drugą stronę. Motor poliftowy do auta preFL.