Jako, że nie dawało mi to spokoju - oczywiście dzisiaj po pracy do garażu. W połowie problem rozwiązany auto pali zdecydowanie mniej ( średnie spalanie wróciło do 8,5 nawet mniej 8,2

) ale falowanie występuje dalej. Zgodnie z sugestiami przeglądnąłem podciśnienia. Mając schemat - nie jest to szczególnie trudne zadanie. Wszystko wygląda na OK - niemniej zainteresował mnie zawór zwrotny ( po prawej stronie - patrząc od zderzaka ) taki czarno biały walec. Wyciągnąłem go dmuchnąłem w jedną stronę puszcza w drugą nie - czyli sprawny. Tylko czy on jest poprawnie zamontowany ???? Odwróciłem go - auto odpaliłem bez problemów. Samochód zaczął od razu inaczej reagować na gaz. W trakcie jazdy pracuje na wyraźnie niższych obrotach...przy spokojnej jeździe wcześniej ok 1700 - 2000 teraz 1300-1500 co przełożyło się na mniejsze spalanie.......
Falowanie pozostało - ale przez to że pracuje w niższym obszarze obrotów jest wyraźnie mniejsze.
Cóż będę szukał dalej - bo falowanie mnie irytuje a w takich pojazdach ma działać na 100%, niemniej fakt iż spalanie spadło z 11,5 na 8,5 cieszy mnie również bardzo bardzo!!!!!!
Skoro podciśnienia załatwione - kolejnym etapem będą uszczelki pod lewym kolektorem ssącym. Pod prawym wymieniłem przy wymianie silnika - pod lewym niestety nie. Dlatego to będzie chyba kolejny krok. Jeżeli jeszcze jakieś pomysły piszcie. Diagnostyka skrzyni biegów zrobiłem tak na szybko VCDS-em błędów brak....
Pozdrawiam i dziękuje Darek