![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] Skrzypiące zawieszenie
[D2 ALL ] Skrzypiące zawieszenie
Od nakiegos czasu mialem dziwna przypadlosc na wstecznym jak powoli sie toczylem cos strasznie zgrzypialo w tylnym lewym zawieszeniu. Od dzisiaj mam to samo jak jade powolutku do przodu. Nie wazne czy rowna droga czy nierownosci cos strasznie zgrzypi. Ma ktos pomysl na to? Kompletne tylne zawieszenie wymienoone 3 lata temu na ori lemforder
Ostatnio zmieniony 26 gru 2016, 11:30 przez grzybek86, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Podepnę się, wymieniłem amortyzatory i sprężyny, na amorki od S8 i sprężyny obniżające, od tamtej pory coś w prawym przednim kole ociera, jak by guma, słyszę to ocieranie bardziej od góry, po 150 km trochę ucichło względem początku, słychać to na nierównosciach. może coś źle zamontowałem ? I dość banalne pytanie, pierwszy raz wymieniałem amortyzatory, czy amortyzator można założyc odwrtnie w sensie odwrócić go w pionie o 180 stopni ?
najważniejsze jak rozbierzesz całą kolumnę aby potem przy składaniu jej zachować tzw. osiowość, tzn. po zamontowaniu sprężyny na amorka i górnego odboju, te dwa wystające trzpienie (na które nachodzi później górna osłona aluminiowa) muszą być w osi z tymi dwoma "hakami" na przewody, które są w połowie amorka.
Nie mam teraz ELSY przed sobą więc najprościej mogę to tak przedstawić jak na foto :
jeśli przekręcisz to górne mocowanie i nie będzie w osi to późniejszy montaż amortyzatora na dolny prosty wahacz może być utrudnione bo będzie prężyć. Dolne mocowanie amorka może być skręcone na tulei wahacza i to może dawać taki skrzypiący dźwięk.
Nie mam teraz ELSY przed sobą więc najprościej mogę to tak przedstawić jak na foto :
jeśli przekręcisz to górne mocowanie i nie będzie w osi to późniejszy montaż amortyzatora na dolny prosty wahacz może być utrudnione bo będzie prężyć. Dolne mocowanie amorka może być skręcone na tulei wahacza i to może dawać taki skrzypiący dźwięk.
ja kiedyś tak zamontowałem na odwrót i nie miałem żadnych problemów.igor.ostrowski pisze:czy amortyzator można założyc odwrtnie w sensie odwrócić go w pionie o 180 stopni ?
to nie jest zwykły napęd...to
-
- Super Klubowicz