części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] Doważanie kół na samochodzie

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D3 ALL ] Doważanie kół na samochodzie

Post autor: Pczester » 14 sty 2017, 22:08

Tak jak e temacie, czy ktoś z was korzystał z takiej usługi i jakie macie doświadczenia, wnioski, spostrzeżenia i opinie. Czytałem trochę na ten temat i większość klientów którzy to robili byli zadowoleni i przyniosło to pozytywny efekt po wielu próbach walki z wibracjami i drganiami auta. U mnie takie delikatne są w przedziale 90-110km/h.

Trochę teorii
http://mojafirma.infor.pl/moto/opony/op ... odzie.html

I w praktyce

Awatar użytkownika
uzlik
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: uzlik » 14 sty 2017, 23:57

Kamil, ja to robiłem w Warszawie przy Puławskiej. Facet doważył każde koło idealnie. W efekcie nie miałem najmniejszej wibracji. Ale jak uda Ci się znaleźć gumiarza, co ma normalną maszynę do wyważania z bardzo małą tolerancją będziesz miał to samo tyle, że taniej.

pogi1986
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pogi1986 » 15 sty 2017, 00:26

Ja tez mam problemy z wibrowaniem całego auta felgi były prostowane pierścienie zmieniłem na jakies lepsze i dalej czuć lekkie wibracje moze tego bym musiał spróbować . Najbardziej wibruje od 100km/h w zwyż . Drżenie jest odczuwalne tylko na zimowych felgach. Wie moze ktoś gdzie takie cos robią w okolicach śląska ?? Właśnie jade do polski wiec moze bym to ogarnol gdzieś

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 15 sty 2017, 06:15

Niby koła mam wyważone dokładnie, jednak coś tam delikatnie dosłownie ale drży. Biorąc pod uwagę że wyważanie na aucie jest w stanie zbadać pracę całego zespołu napędowego i go wyważyc, to warto spróbować myślę, o ile znajdę kogoś ze sprzętem w Warmińsko Mazurskim. Nie jest to majątek a komfort sobie bardzo cenię :>

Marcin2013
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marcin2013 » 15 sty 2017, 10:50

pogi1986 pisze:Drżenie jest odczuwalne tylko na zimowych felgach.
No to po co kombinować zmień felgi, jeździsz na prostowanych z pierścieniami to normalne że będzie wibrować.
uzlik pisze:Kamil, ja to robiłem w Warszawie przy Puławskiej. Facet doważył każde koło idealnie. W efekcie nie miałem najmniejszej wibracji. Ale jak uda Ci się znaleźć gumiarza, co ma normalną maszynę do wyważania z bardzo małą tolerancją będziesz miał to samo tyle, że taniej.
Felgi masz oryginały czy inne że musiałeś doważać ?? W Quatro nie ma przeciwwskazań żeby kręcić kołami na podnośniku, jak torsen to znosi ??

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 15 sty 2017, 11:27

Felgi mam oryginalne rs6 z c5 i są proste. Zawieszenie ok, bez dystansow tak samo jak i z nimi (przekrecane) jest tak samo. Nie jest to duża wibracja i pewnie ktoś kto wsiada nawet nie zauważa tego ale my znamy swoje auta i czujemy wszytko prawda :-)

Awatar użytkownika
uzlik
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: uzlik » 15 sty 2017, 15:23

Marcinie, fele ori 9-cio ramienne. Torsen zniósł to bezproblemowo. Dużo też zależy od jakości opon. Moje opony to średnia półka. Ale na koniec dodam tyle, że trafiłem na gumiarza ze zwykłą wyważarką ale z bardzo małą tolerancją i po wyważeniu nie mam wibracji.

j3drek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: j3drek » 15 sty 2017, 15:49

Na moich starych 20 był problem z biciem przy około 90-110km/h. Po doważeniu na samochodzie wszystko ustało. Dodatkowo sprawdzał na innej maszynie bicie opony względem felgi, po prostu obracał oponę na feldze, żeby zminimalizować bicie.
Życie jest zbyt krótkie by jeździć dieslem ;)
https://www.youtube.com/watch?v=61vgHeGrZ9M

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 15 sty 2017, 19:26

Tak więc jak widać jakiś sens to ma i przynosi pożądane efekty. Trzeba więc spróbować znaleźć warsztat który to zrobi. Jak ktoś słyszał, widział taki serwis i sprzęt w województwie Warmińsko-mazurskim to proszę o info :-)

Awatar użytkownika
labas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: labas » 15 sty 2017, 19:31

Ja uważam że trzeba zrobić porządek według kolejności z tarczami, felgami i oponami.
Te trzy rzeczy mają wpływ na wibracje.
Czasami jeszcze piasty dają po j...ch.

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 15 sty 2017, 20:38

Ja nie twierdzę że doważanie ma być pierwsze w kolejności. Masz rację, proste felgi, proste tarcze, opony bez guzów, zawieszenie bez luzów to podstawa. Jednak jak mówiłem, u mnie to jest ogarnięte więc chętnie spróbuję, sprawdzę jak będzie wyglądało wyważenie i jaki da efekt. Napewno napisze o tym, tylko pierw muszę znaleźć kogoś kto mi to zrobi :-P

Awatar użytkownika
Maciex
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Maciex » 15 sty 2017, 20:50

Jak odwiedzisz kiedyś Gdańsk to zajedź do CNF, wiem że tam mają taki sprzęt ;)

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 15 sty 2017, 21:00

A całkiem możliwe że na ferie się wybiorę :-) więc dzięki za info, póki co z robiłem listę nr serwisów w Olsztynie i jutro od 8.00 dzwonie popytać :-D

Motostacja

Post autor: Motostacja » 16 sty 2017, 21:30

Gdzie i po ile takie cuda w Warszawie ? czy to bezpieczne dla zespołu napędowego tak na sucho rozpędzać koło ?

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 16 sty 2017, 21:40

Gdyby ktoś szukał w Olsztynie takiej usługi to na próżno, niestety nie ma takiego sprzętu, jedynie wyważanie obciążeniowe jeśli ktoś by chciał mają. Ja szukam dalej :-P Ale pewnie skończy się na Gdańsku w CNF jak kolega podpowiedzial.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl