[D3 05 3.0TDI ] Ravenol 6hp czy 8hp do 6hp19a (GZV)
Czyli mam rozumieć iż obecnie preferowany olej do skrzyń ZF z D3 to ten zielony? Zapewne nie są one mieszalne i w gre wchodzi tylko wymiana dynamiczna.
Ciekawe jakie odczucia będą po wymianie i aktualizacji softu, również czekam na info na forum.
edit
http://www.prnd.pl/6hp26-skrzynia-autom ... ,4,41.html
Ciekawe jakie odczucia będą po wymianie i aktualizacji softu, również czekam na info na forum.
edit
http://www.prnd.pl/6hp26-skrzynia-autom ... ,4,41.html
Ostatnio zmieniony 22 sty 2017, 18:11 przez Motostacja, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Super Klubowicz
Rafał do siebie możesz lać normalnie Lifeguard 6 , ale koledzy w mniejszych dieslach mają inne skrzynie i tam zalecany jest Lifeguard 8
Oczywiscie 6 i 8 są ze sobą zamienne pod warunkiem wymiany dynamicznej , wątpie też by były mieszalne ze sobą
Oczywiscie 6 i 8 są ze sobą zamienne pod warunkiem wymiany dynamicznej , wątpie też by były mieszalne ze sobą
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
W 2004 kolor był brązowy olej nie wymieniony od nowościPczester pisze:Ariel jaki kolor miał olej jak spuszczałeś?
W 2008 kolor był ciemny zgniły zielony
Tak w tym z 2004 robiłem ponieważ robiłem remont skrzyni w 2008 zrobiłem wymianę i nic nie ruszałem
A co do 6hp26 to kolędę zalałem zf 6 (4.2 mpi) rok auta 2003
Ariel powiedz, jak podłączyłes się pod przewód od chłodnicy oleju skrzyni? Patrzyłem wczoraj i raz ze mało tam miejsca wcisnąć rękę a dwa że nawet jak się uda to przewód ma tylko 10-15 cm elastycznego odcinka i końcówkę przylegającą do skrzyni płaską, na którą nie nałoże przewodu aby go przedłużyć i wyprowadzić pod auto do pojemnika. Nie chce zalać całej skrzyni przy wymianie. Olej ZF 8 pójdzie bo taki jest raczej w niej, a filtr ktoś ma może nr?
[ Dodano: 2017-01-27, 14:25 ]
[ Dodano: 2017-01-27, 14:36 ]
No i który przewód jest "wejściem" na chłodnicze (którędy olej wpływa do niej) bo tu bym się podłączył i zbierał olej.
[ Dodano: 2017-01-27, 14:25 ]
[ Dodano: 2017-01-27, 14:36 ]
No i który przewód jest "wejściem" na chłodnicze (którędy olej wpływa do niej) bo tu bym się podłączył i zbierał olej.
Pczester: i jak wymieniłeś olej? bo ja chyba jednak zdecyduje się na 2x statyczną.
Teraz takie pytanka:
- Gdy nie wiem jaki jest olej w skrzyni i chcąc uniknąć pomyłki przy zmianie z 6 na 8 lub odwrotnie (dopuszczam sytuację iż olej jest tak zaj....y że nie będę w stanie poznać koloru i czy w ogóle jestem w stanie poznać wg koloru czy to zf6 czy zf8? bo może ten i ten występowały w takich samych kolorach? a i dochodzi opcja, że zalane jest jakimś innym ustrojstwem) to lepiej zrobić wymianę dynamiczną na 8 z wymianą softu na nowszy i liczyć że nic się nie zepsuje?
- Czy istnieje jakiś inny sposób by sprawdzić jaki mam olej w skrzyni?
- Soft w skrzyni nie jest najnowszy pojawia się opcja jego aktualizacji w ASO bo domyślam się, że sam tego nie zrobię nawet mając Vasa. Czy jeśli okaże się, że mam powiedzmy zalane ZF6 i zrobię dwie wymiany statyczne na taki sam, to profilaktyczny update softu może przynieść tylko korzyści?
Teraz takie pytanka:
- Gdy nie wiem jaki jest olej w skrzyni i chcąc uniknąć pomyłki przy zmianie z 6 na 8 lub odwrotnie (dopuszczam sytuację iż olej jest tak zaj....y że nie będę w stanie poznać koloru i czy w ogóle jestem w stanie poznać wg koloru czy to zf6 czy zf8? bo może ten i ten występowały w takich samych kolorach? a i dochodzi opcja, że zalane jest jakimś innym ustrojstwem) to lepiej zrobić wymianę dynamiczną na 8 z wymianą softu na nowszy i liczyć że nic się nie zepsuje?
- Czy istnieje jakiś inny sposób by sprawdzić jaki mam olej w skrzyni?
- Soft w skrzyni nie jest najnowszy pojawia się opcja jego aktualizacji w ASO bo domyślam się, że sam tego nie zrobię nawet mając Vasa. Czy jeśli okaże się, że mam powiedzmy zalane ZF6 i zrobię dwie wymiany statyczne na taki sam, to profilaktyczny update softu może przynieść tylko korzyści?
Nie zrobiłem i jednak nie ruszam skrzyni. Zrobiła ponad 300 tys i chodzi pięknie i niech chodzi. Rozmawiałem z kumplem, u niego było wszystko ok też i zmienił a po pół roku pojawił się problem fajowanie obrotów i skrzynia padła. Jak padnie to wtedy zrobię i będę zmieniał regularnie. A olej podobno idzie zf8
Jaki masz soft sprawdzisz np. przy skanowaniu błędów przez VCDS, przy informacjach dotyczących skrzyni, będzie taka linijka:
Component: AG6 09L 3.0lTDI RdW 0090
O ile dobrze wyczytałem na forach to wersja softu to ostatnie 4ry znaki w tej linijce, czyli "0090".
Nie pamiętam gdzie czytałem o tych wersjach softu ale wydaje mi się, że najnowsza wersja softu dla skrzyni GZV to 0110.
Był też oznaczenia softu z literami ale nie potrafię odnaleźć tej stronki.
Component: AG6 09L 3.0lTDI RdW 0090
O ile dobrze wyczytałem na forach to wersja softu to ostatnie 4ry znaki w tej linijce, czyli "0090".
Nie pamiętam gdzie czytałem o tych wersjach softu ale wydaje mi się, że najnowsza wersja softu dla skrzyni GZV to 0110.
Był też oznaczenia softu z literami ale nie potrafię odnaleźć tej stronki.
-
- Forum Audi A8