[D2 FL] Jak wyjąć reflektor przedni - pomoc
[D2 FL] Jak wyjąć reflektor przedni - pomoc
Witam :-) ,jak wyjac przedni reflektor w mojej a8 99 rok po lifcie?Czy zeby go wyjąć muszę odlaczyć akumulator aby autko nie zlapalo zadnych błędów :?: :idea:
Ostatnio zmieniony 20 lis 2010, 17:58 przez GANCAR25, łącznie zmieniany 3 razy.
Jazda a8 to sama przyjemnosc :-))
Gotowej instrukcji nie mam ale mogę Co to pokrótce opisać bo to trywialnie proste:CIERNI pisze:Witam, czy mógłby ktoś podesłać mi tą instrukcję demontażu lamp w A8 D2 FL?? ;-) ponieważ podany plik już wygasł :-/
1. Odkręcasz plastikową "łyżwę" pod lampą
- mocowana na jednej śrubce w okolicy chłodnicy (po zamknięciu pokrywy silnika ta śrubka chowa się pod grillem)
2. Demontujesz plastikową łyżwę
- listwa ta oprócz tej śrubki w swoim drugim końcu mocowana jest na wcisk na dwóch plastikowych pinach będących integralną częścią "łyżwy" w dwóch okrągłych plastikowych uchwytach więc jak odkręcisz śrubkę to nie odginaj "łyżwy" na siłę ani jej nie przekręcaj tylko delikatnie, najlepiej nie żadny metalowy śrubokręt tylko coś plastikowego wciśnij w szparę po boku auta tam gdzie "łyżwa" łączy się z nadkolem i postaraj się z wyczuciem wyciągnąć "łyżwę" do przodu.
3. Po demontażu łyżwy w szparze która powstała zobaczysz dwie śrubki mocujące reflektor od dołu
- odkręcasz obie śrubki (najlepiej śrubokrętem z końcówką magnetyczną bo obie lubią spadać na dół w zderzak i jeśli masz oslonę pod silnikiem to ich odzyskanie przysporzy Ci dodatkowej zabawy albo z tą osłoną albo z kratką przy halogenie o ile tamtędy zgubioną śrubkę sięgniesz)
4. U góry reflektora na płaszczyźnie poziomej powinieneś mieć dwie plastikowe "pestki"
- podważasz pestki od spodu i pod nimi masz nastepne dwie śruby mocujące reflektor od góry
- niektórzy takich plastikowych "pestek" już nie mają to wtedy śruby mocujące reflektor są od razu widoczne
5. Wyciągasz reflektor ruchem do przodu
- w trakcie jego wyjmowania odpinasz przewody elektryczne od kierunkowskaza (najłatwiej nie odpinając kostki wyciągnąć całość z żarówką) oraz u dołu lampy główną kostkę elektryczną
... po odpięciu elektryki reflektor masz już uwolniony ;-)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2010, 17:59 przez FOSS, łącznie zmieniany 1 raz.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Po napisaniu swojego posta poszedłem do auta sprawdzić jak może być zamontowany reflektor i zacząłem rozkręcać :-) Udało mi się wyjąć lampy zanim przeczytałem Twój instruktarz. Rozebrałem lampy i wyczyściłem je w środku bo były zakurzone klosze i odbłyśniki ( nawet nic nie połamałem ;-)) . Teraz wyglądają dużo lepiej :-D Dokładnie tak jak napisałeś FOSS, demontaż i montaż lamp jest w miarę prosty. Dzięki za napisanie instrukcji, ja nie zdążyłem skorzystać ;-) ale na pewno przyda się jeszcze nie jednemu klubowiczowi :-) Pozdrawiam.
Audi A8 4.2 (AQF) FL quattro tiptronic