![]() |
![]() |
[S8 D2 00 ] Jakie żarówki ?
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
[S8 D2 00 ] Jakie żarówki ?
Panowie pytania dwa małe:
Jakie model żarówki do halogenów przednich ? Jakie polecacie oczywiscie - czy najlepiej takie same, czy moze cos zmienic w sensie jakies blue vision czy cos takiego...
a drugie pytanie...
rozmiar żarówki do oświetlenia tablicy:
bo są różne rodzaje 36mm i 42mm ?
Jakie model żarówki do halogenów przednich ? Jakie polecacie oczywiscie - czy najlepiej takie same, czy moze cos zmienic w sensie jakies blue vision czy cos takiego...
a drugie pytanie...
rozmiar żarówki do oświetlenia tablicy:
bo są różne rodzaje 36mm i 42mm ?
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 18:46 przez JuniorPoznan, łącznie zmieniany 2 razy.
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
W halogenach przednich po lifcie występują dwa rodzaje żarówek. Są to H3 i H7, z tego co jeszcze zauważyłem to są też dwa rodzaje halogenów. Jeden model ma przeźroczyste szkło i widać żarówkę ( tam chyba w większości są H7 ) i drugi model halogenów wygląda jakby był z soczewką i tam raczej są H3. Najlepiej dla pewności odpiąć kratkę, wykręcić halogen ( 2 śrubki i taki kołek ) i sprawdzić jakie masz żarówki. Ja tak właśnie ostatnio zrobiłem ;-)JuniorPoznan pisze:Jakie model żarówki do halogenów przednich ?
Audi A8 4.2 (AQF) FL quattro tiptronic
Potwierdzam... są dwa rodzje halogenów i dwie różne żarówki (w A8 miałem inne niż w S8).CIERNI pisze:W halogenach przednich po lifcie występują dwa rodzaje żarówek. Są to H3 i H7, z tego co jeszcze zauważyłem to są też dwa rodzaje halogenów.JuniorPoznan pisze:Jakie model żarówki do halogenów przednich ?
Przeciwmgielne te ze szkiełkiem przed niezbyt dużą soczewką mają żarówki H3 (żarówka z kablem) a te które mają całą kompletną dużą soczewkę mają większe żarówki H7 (identyczne jakie używane są w światłach długich/drogowych).
Demontaż halogenu nie jest zbyt skomplikowany więc dla pewności przed kupnem żarówek warto jednak zajrzeć jakie dokładnie masz u siebie.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
To zależy na czym Ci zależy :lol:JuniorPoznan pisze:a jakie polecacie ?
standardowe czy moze jakies LED-y badz inne wynalazki ?
A na poważnie... jeżeli założysz LED-y to efekt wizualny jest rewelacyjny ale możesz zapomnieć o użytkowej stronie tych świateł... skupienie światła z żarówki LED jest zupełnie inne i daje ona bardzo fajną barwę zbliżoną do białego ksenonu ale praktycznie wogóle nie oświetla drogi.
Jeżeli myślisz wyłącznie o użytkowej stronie świateł przeciwgielnych (doświetlanie drogi podczas jazdy przy ograniczonej widoczności) to zakładaj konwencjonalne żarówki.
Jeżeli światło z konwencjonalnych żarówek Ci nie wystarcza (a trzeba przyznać że światła przeciwmgielne chyba we wszystkich auta świecą raczej mizernie) to możesz kupić żarówki 100W (standardowe są najczęściej 55W) ale o ile dobrze kojarzę te 100W nie są dozwolone przepisami a do tego w niektórych lampach powodują wypalenie odbłyśników (większa temperatura wydzielana przez bańkę szklaną żarówki) oraz/lub spalenie wiązek elektrycznych (większy od nominalnego prąd potrzebny do zasilenia takiej żarówki).
Apropos LED-ód jeszcze...
gdybyś miał u siebie żarówki H3 i zdecydował się na LED'y to mogę Ci takie odsprzedać... mam 2 sztuki nówki które kupiłem na zlot do Niemiec do mojej eSy... kupiłem je w ciemno (pamietałem że w A8 mam H3) a potem okazało się że halogeny są inne i w S8 mam żarowki H7 (aktualnie też na LED'ach) ;-)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
Kupiłem z Alledrogo po 35,99pln za sztukę czyli za obie z przesyłką wyszło mi 77,50plnJuniorPoznan pisze:a po ile je tam masz ? i oddasz w dobre rece ?
Edit:
Kupiłem takie jak tutaj:
http://allegro.pl/zarowka-led-h3-13smd- ... 10370.html
tylko widzę że spadły z ceny :-?
Więc oddam za 55pln (przesyłka w cenie) - jakbyś był zainteresowany to pisz na PW.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2010, 01:15 przez FOSS, łącznie zmieniany 2 razy.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
O tym też myślałem ale...dice111 pisze:W dolny halogen jak komuś mało zawsze można xenon włożyć ;-)
po pierwsze czasu brak, po drugie to następna kasa wydana dla zabawy a po trzecie to następny element w moim aucie który mógłby być podstawą do dyskusji z "Niebieskimi Kurtkami" więc ja na razie dałem sobie z tym spokój :-P
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
No dobra dobra 
Co do rozmów z niebieskimi mowisz ze takie masz fabryczne dzialaja na zasadzie doswietlania zakretów... jak jedziesz w miescie autem z taki systemem to nic nie robia wiec od dzisiaj jak bede jezdzil na halogenach i zaczna sie czepiac powiem ze zepsul mi sie system doswietlania zakretow... badz moj system w aucie widze co chwile zakret ciekawi mnie ich odniesienie
ale wrocmy do zarowki oswietlajacej tablice ? jaki rozmiar ? 36mm czy 42mm ?

Co do rozmów z niebieskimi mowisz ze takie masz fabryczne dzialaja na zasadzie doswietlania zakretów... jak jedziesz w miescie autem z taki systemem to nic nie robia wiec od dzisiaj jak bede jezdzil na halogenach i zaczna sie czepiac powiem ze zepsul mi sie system doswietlania zakretow... badz moj system w aucie widze co chwile zakret ciekawi mnie ich odniesienie

ale wrocmy do zarowki oswietlajacej tablice ? jaki rozmiar ? 36mm czy 42mm ?
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Tylko to kojarze:JuniorPoznan pisze:a nie kojarzysz moze tego watku z lampami ? byly pokazne przed liftem i po lifcie ? watek poswiecony przednim reflektorom
http://www.a8team.pl/topics17/1329.htm
http://www.a8team.pl/topics16/1079.htm
http://www.a8team.pl/topics17/650.htm
Wydaje mi się, że rurkowa C5W 36mm, ale rency se uciąć nie damJuniorPoznan pisze:ale wrocmy do zarowki oswietlajacej tablice ? jaki rozmiar ? 36mm czy 42mm ?
Jak nie chcesz by świeciły "na zółto" zakup LEDy (tylko uwaga na te tanie, bo będzie nieciekawa niebieska poświata, dobra SMD zaczyna się od 10zł za szt w zwyż)
Black Cars Matters