[D3 02 4.2MPI ] Przegub wewnętrzny, strona prawa
- pawelec
- Forum Audi A8
Hmmm zawsze patrzę aby osłona była w tych rowach co powinna być i dokrecam 74 Nm te śrubki na spline. Kiedyś wyrwało mi aż z tą flanszą ze skrzyni i zobaczyłem pierścień i dla świętego spokoju wymieniłem kupując pierścień w ASO i kupiłem osłony Löbro i jebana pękła na tym pierwszym zwoju .... dlaczego ? Nie wiem
To fajnie jak można dokupić bez problemu bo na tym numeru nie ma a serwisówka mówi ze przegub wew jest dostępny tylko razem z półosią i dlatego bawię się w używki bo nowa 950zl chyba jak pamiętam
Tak jak mówisz dracus6662 bez kanału (bo taki garaż mam w polsce) na spokojnie z czyszczeniem wahaczy godzina
To fajnie jak można dokupić bez problemu bo na tym numeru nie ma a serwisówka mówi ze przegub wew jest dostępny tylko razem z półosią i dlatego bawię się w używki bo nowa 950zl chyba jak pamiętam
Tak jak mówisz dracus6662 bez kanału (bo taki garaż mam w polsce) na spokojnie z czyszczeniem wahaczy godzina
- dracus6662
- Super Klubowicz
Zadnych wahaczy nie rozpinasz !
odkręcasz srube przegubu
odrecasz 6 srub przegubu wewnętrznego skrecone kola w lewo lub prawo w zaleznosci od strony która robisz
i wyciągasz pol os
nie wyciągniesz ori przegubu z ori oski bo ma zabezpieczenie jest zabity /zapunktowany i miejsca jest za pało żeby wyciagnac bez odkręcenia przegubu zewnętrznego
osłony alu przegubu nie musisz ruszac obracaj polosia i odkręcaj po kolei
robiłem na podnośniku zabkowym
jak przegub odkręcisz oske wyciągasz z auta bez stresowo leciutko
guma ma rowki w które musi najść jeżeli chcesz dobre osłone to zamów w aso bo te oslony podrabiane maja slabą jakość a uzywki również
przy prostej polosi i sprawnym przegubie oslona nie peka
u mnie przegub się kończył i oslona tez ale jesze nie pekła ale wymieniłem komplet
jeżeli naprawdę chcesz to naprawić sam i umiesz troszkę posługiwać się kluczami to zrobisz to w godzinkę max a jeżeli nie to max 1,5
smieszna robota a kasa jaka chcą za wymiane już tak smieszna nie jest
jak będziesz robił to daj znac to pomoge ci krok po kroku
mam porobione fotki musze zrobić poradnik i wrzucić na forum może się przyda komus jeszcze
odkręcasz srube przegubu
odrecasz 6 srub przegubu wewnętrznego skrecone kola w lewo lub prawo w zaleznosci od strony która robisz
i wyciągasz pol os
nie wyciągniesz ori przegubu z ori oski bo ma zabezpieczenie jest zabity /zapunktowany i miejsca jest za pało żeby wyciagnac bez odkręcenia przegubu zewnętrznego
osłony alu przegubu nie musisz ruszac obracaj polosia i odkręcaj po kolei
robiłem na podnośniku zabkowym
jak przegub odkręcisz oske wyciągasz z auta bez stresowo leciutko
guma ma rowki w które musi najść jeżeli chcesz dobre osłone to zamów w aso bo te oslony podrabiane maja slabą jakość a uzywki również
przy prostej polosi i sprawnym przegubie oslona nie peka
u mnie przegub się kończył i oslona tez ale jesze nie pekła ale wymieniłem komplet
jeżeli naprawdę chcesz to naprawić sam i umiesz troszkę posługiwać się kluczami to zrobisz to w godzinkę max a jeżeli nie to max 1,5
smieszna robota a kasa jaka chcą za wymiane już tak smieszna nie jest
jak będziesz robił to daj znac to pomoge ci krok po kroku
mam porobione fotki musze zrobić poradnik i wrzucić na forum może się przyda komus jeszcze
Tiptronik wymiana oleju Audi
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z ... htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL]
[URL=https://a6klub.pl/car-audio-c5/zmiana-z ... htmlZmiana z Symphony II na NAVIGATION PLUS A6 C5.[/URL]
Kolego a ten pierścień to wymieniałeś bez rozbierania skrzyni?? Spuszczales olej i wymieniałeś od zewnątrz ??pawelec pisze:Kiedyś wyrwało mi aż z tą flanszą ze skrzyni i zobaczyłem pierścień i dla świętego spokoju wymieniłem kupując pierścień w ASO
Mnie delikatnie lata ta flansza z przegubem i chciałem się za to zabrać przy okazji wymiany oleju.
Chyba ze ktoś coś wie na ten temat to proszę o info.
-
- Super Klubowicz
Przemek - zrób proszę pare zdjęc przy wymianie
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
Już sam nie wiem, ta flansza u kolegi w 4.2tdi 170 tys przebiegu (autentycznego) tez ma luz ...
U mnie zlokalizowałem drgania auta i kierownicy - wywazarka hunter i okazało się ze 2 nowe opony de facto założone na tył miały takie bicie (Góra-dół) że drgał samochód i kierownica w ok 80-100km/h zmienione opony na zimie na czas reklamacji i zapomniałem o drganiach 😉
U mnie zlokalizowałem drgania auta i kierownicy - wywazarka hunter i okazało się ze 2 nowe opony de facto założone na tył miały takie bicie (Góra-dół) że drgał samochód i kierownica w ok 80-100km/h zmienione opony na zimie na czas reklamacji i zapomniałem o drganiach 😉
- dracus6662
- Super Klubowicz
swietna robota
Tiptronik wymiana oleju Audi
Panowie może głupie pytanie ale... luz na przegubie wewnętrznym sprawdzacie jak auto stoi na kołach czy jest podniesione??
Wczoraj przy wymianie felg na letnie zauważyłem rozwaloną gumę na przegubie wewnętrznym, i tez przy okazji złapałem za półoś i zacząłem szarpać góra duł i luz byl wyczuwalny, natomiast drugie koło które stało tego luzu nie było.
Po opuszczeniu auta ani z jdne aniz drugiej strony nie ma luzu gura dół.
A od jakiegoś czasu borykam się z wibracjami auta najpierw w przedziale 120-140
Obecnie juz lekko przy 80 zaczynam czuć wibrację....
No i jak to jest z przegubami wewnętrznymi są dostepne czy tylko ASO
Czy w przyadku ASO jest tak samo jak z tylejami sanek, w ASO występuja jako jedna cześc sanki z tulejami a ja kupiłem ori tuleje do sanek poza ASO...
Wczoraj przy wymianie felg na letnie zauważyłem rozwaloną gumę na przegubie wewnętrznym, i tez przy okazji złapałem za półoś i zacząłem szarpać góra duł i luz byl wyczuwalny, natomiast drugie koło które stało tego luzu nie było.
Po opuszczeniu auta ani z jdne aniz drugiej strony nie ma luzu gura dół.
A od jakiegoś czasu borykam się z wibracjami auta najpierw w przedziale 120-140
Obecnie juz lekko przy 80 zaczynam czuć wibrację....
No i jak to jest z przegubami wewnętrznymi są dostepne czy tylko ASO
Czy w przyadku ASO jest tak samo jak z tylejami sanek, w ASO występuja jako jedna cześc sanki z tulejami a ja kupiłem ori tuleje do sanek poza ASO...