[D3 08 4.2TDI ] Halas przy otwieraniu szyb przednich
[D3 08 4.2TDI ] Halas przy otwieraniu szyb przednich
Witam,
Czy ktos sie orientuje od czego zaczac aby taki halas przy otwieraniu szyb przednich wyeliminowac?
Dziekuje
Link:
Halasliwe szyby
Czy ktos sie orientuje od czego zaczac aby taki halas przy otwieraniu szyb przednich wyeliminowac?
Dziekuje
Link:
Halasliwe szyby
Mam to samo z przednią szybą w drzwiach kierowcy. Denerwuje mnie to już od roku. Ale w końcu się zebrałem i na dniach jak tylko pogoda pozwoli to się za to zabieram. Prawdopodobnie rolka na prowadnicy szyby jest uszkodzona. Trzeba zdjąć boczek i później tą całą blachę ktora trzyma prowadnice. Na szczęście w używce ta cała blacha z prowadnicą jest tania. Ale ja planuje najpierw to wszystko rozmontować i upewnić się że to rolka i dopiero kupować coś na zamianę.
Może ktoś już to przerabiał i może potwierdzić moje przypuszczenia?
I jak robiles moze cos z tym?Damias pisze:Mam to samo z przednią szybą w drzwiach kierowcy. Denerwuje mnie to już od roku. Ale w końcu się zebrałem i na dniach jak tylko pogoda pozwoli to się za to zabieram. Prawdopodobnie rolka na prowadnicy szyby jest uszkodzona. Trzeba zdjąć boczek i później tą całą blachę ktora trzyma prowadnice. Na szczęście w używce ta cała blacha z prowadnicą jest tania. Ale ja planuje najpierw to wszystko rozmontować i upewnić się że to rolka i dopiero kupować coś na zamianę.
Panowie! Jeżeli hałas, o którym piszecie to takie specyficzne chrobotanie jakby szyba lub linka po czymś drapała to wystarczy zakupić taką blachę razem z całym mechanizmem linkowym podnoszenia / opuszczania szyby. Koszt na allegro 40-70 zł i po prostu przełożyć uzbrajając w swój silniczek i całą resztę. To najprostsze rozwiązanie. Ja już w dwóch A8 to przerabiałem. Chociaż samą przekładkę zleciłem mechanikowi.
Wygląda to tak (nr części4E0837850B):
Wygląda to tak (nr części4E0837850B):
Hmm to może kupię od razu tą blachę żeby dwa razy drzwi nie rozbierać. A co z tą rolką się dzieję że tak hałasuje? Może da się ją jakoś naprawić bo po wymianie na używkę tez nie wiadomo jak długo podziała.
No i ogarnąłem sprawę. Wymieniłem całą blachę z prowadnicą i jest git. U mnie problemem okazało sie jedno górne mocowanie rolki. Lewa górna rolka jest zamocowana w takim metalowym gnieździe które było lekko wygięte i blokowało rolkę. Rolka się nie kręciła i linka przesuwając się po niej hałasowała. Podczas próby wyprostowania tego elementu pękł. W tym elemencie jest też zamocowany oplot linki i wygląda na to jakby z biegiem czasu podczas pracy element był poddawany naprężeniom i stopniowo się wyginał.
No i ogarnąłem sprawę. Wymieniłem całą blachę z prowadnicą i jest git. U mnie problemem okazało sie jedno górne mocowanie rolki. Lewa górna rolka jest zamocowana w takim metalowym gnieździe które było lekko wygięte i blokowało rolkę. Rolka się nie kręciła i linka przesuwając się po niej hałasowała. Podczas próby wyprostowania tego elementu pękł. W tym elemencie jest też zamocowany oplot linki i wygląda na to jakby z biegiem czasu podczas pracy element był poddawany naprężeniom i stopniowo się wyginał.