części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 08 4.2TDI ] Halas przy otwieraniu szyb przednich

TommyA8L
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 08 4.2TDI ] Halas przy otwieraniu szyb przednich

Post autor: TommyA8L » 07 maja 2017, 20:19

Witam,

Czy ktos sie orientuje od czego zaczac aby taki halas przy otwieraniu szyb przednich wyeliminowac?
Dziekuje

Link:
Halasliwe szyby

Damias
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Damias » 07 maja 2017, 20:29

Mam to samo z przednią szybą w drzwiach kierowcy. Denerwuje mnie to już od roku. Ale w końcu się zebrałem i na dniach jak tylko pogoda pozwoli to się za to zabieram. Prawdopodobnie rolka na prowadnicy szyby jest uszkodzona. Trzeba zdjąć boczek i później tą całą blachę ktora trzyma prowadnice. Na szczęście w używce ta cała blacha z prowadnicą jest tania. Ale ja planuje najpierw to wszystko rozmontować i upewnić się że to rolka i dopiero kupować coś na zamianę.
Może ktoś już to przerabiał i może potwierdzić moje przypuszczenia?

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 07 maja 2017, 21:20

U mnie podobny dźwięk był jak w lince od szyby pękła linka (jeden zwój) z czasem zaczęła się blokować szyba całkiem. Gdybyś szukał blachy z podnośnikiem szyby, to mam z drzwi kierowcy i pasażera.

TommyA8L
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: TommyA8L » 10 maja 2017, 08:01

Damias pisze:Mam to samo z przednią szybą w drzwiach kierowcy. Denerwuje mnie to już od roku. Ale w końcu się zebrałem i na dniach jak tylko pogoda pozwoli to się za to zabieram. Prawdopodobnie rolka na prowadnicy szyby jest uszkodzona. Trzeba zdjąć boczek i później tą całą blachę ktora trzyma prowadnice. Na szczęście w używce ta cała blacha z prowadnicą jest tania. Ale ja planuje najpierw to wszystko rozmontować i upewnić się że to rolka i dopiero kupować coś na zamianę.
Może ktoś już to przerabiał i może potwierdzić moje przypuszczenia?
I jak robiles moze cos z tym?

Damias
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Damias » 10 maja 2017, 08:15

Jeszcze nie. Może w weekend mi się uda do tego podejść.

kecaj_77
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: kecaj_77 » 10 maja 2017, 20:10

Panowie! Jeżeli hałas, o którym piszecie to takie specyficzne chrobotanie jakby szyba lub linka po czymś drapała to wystarczy zakupić taką blachę razem z całym mechanizmem linkowym podnoszenia / opuszczania szyby. Koszt na allegro 40-70 zł i po prostu przełożyć uzbrajając w swój silniczek i całą resztę. To najprostsze rozwiązanie. Ja już w dwóch A8 to przerabiałem. Chociaż samą przekładkę zleciłem mechanikowi.
Wygląda to tak (nr części4E0837850B):

Obrazek

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 10 maja 2017, 21:15

Potwierdzam i przypominam, że posiadam takie na sprzedaż (prawy i lewy przód).

colorado
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: colorado » 11 maja 2017, 07:21

Potwierdzam, winowajcą hałasu jest jedna z rolek. W moim przypadku górna od strony słupka środkowego. Po wymianie mechanizmu (cała blacha) cisza.
pozdrawiam

Damias
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Damias » 11 maja 2017, 08:14

Hmm to może kupię od razu tą blachę żeby dwa razy drzwi nie rozbierać. A co z tą rolką się dzieję że tak hałasuje? Może da się ją jakoś naprawić bo po wymianie na używkę tez nie wiadomo jak długo podziała.

No i ogarnąłem sprawę. Wymieniłem całą blachę z prowadnicą i jest git. U mnie problemem okazało sie jedno górne mocowanie rolki. Lewa górna rolka jest zamocowana w takim metalowym gnieździe które było lekko wygięte i blokowało rolkę. Rolka się nie kręciła i linka przesuwając się po niej hałasowała. Podczas próby wyprostowania tego elementu pękł. W tym elemencie jest też zamocowany oplot linki i wygląda na to jakby z biegiem czasu podczas pracy element był poddawany naprężeniom i stopniowo się wyginał.

TommyA8L
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: TommyA8L » 07 sie 2017, 12:49

Pczester pisze:Potwierdzam i przypominam, że posiadam takie na sprzedaż (prawy i lewy przód).
Czesc

Masz te mechanizmy nadal do sprzedania? Czy one nie beda halasowac?

Dzieki

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 09 sie 2017, 08:03

Tak mam jeszcze, są z mojego auta bo ja montowalem u siebie odciągi i są inne blachy. Były do końca ciche i linki są całe. Poszedł priv.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl