[D3 05 3.0TDI ] Osobna klimatyzacja - tylny sterownik
[D3 05 3.0TDI ] Osobna klimatyzacja - tylny sterownik
witam
Mam pytanko może mi jakos pomożecie
Mam audi a8L z 2005 roku ale jest to model bez osobnego panelu klimatyzacji dla pasażerów z tylu ... jest tam normalny nawiew i wlaczniki podgrzewania siedzen plus popielniczka ...
prosze mi powiedziec czy jes mozliwosc zamontowania w moim audi tej osobnej klimatyzacij na tyl ??? Czy ktos juz to moze przerabial ??? Jakie dodatkowe czesci musialbym dokupic ... I czy to ma sens ???
Z tego co slyszalem no to bedzie mi potrzebny:
- caly tylny panel
- wymiana mojej nagrzewnicy na taka jaka jest w modelach z klima 4-strefowa bo ma chyba wiecej silniczkow (ale czy sama nagrzewnica a reszta z mojego auta czy razem z jakims innym wentylatorem)
Nie znam sie na tym dlatego prosze o pomoc i Wasze opinie
A moze znajdzie sie ktos kto podejmie sie takiego zabiegu w moim aucie
z gory dziekuje i czekam na odpowiedz
Marcin
[ Dodano: 2012-06-13, 23:22 ]
masakra
czy ktos tu jest na tym forum ???
zero odpowiedzi zero pomocy ...
o co kaman ???
Mam pytanko może mi jakos pomożecie
Mam audi a8L z 2005 roku ale jest to model bez osobnego panelu klimatyzacji dla pasażerów z tylu ... jest tam normalny nawiew i wlaczniki podgrzewania siedzen plus popielniczka ...
prosze mi powiedziec czy jes mozliwosc zamontowania w moim audi tej osobnej klimatyzacij na tyl ??? Czy ktos juz to moze przerabial ??? Jakie dodatkowe czesci musialbym dokupic ... I czy to ma sens ???
Z tego co slyszalem no to bedzie mi potrzebny:
- caly tylny panel
- wymiana mojej nagrzewnicy na taka jaka jest w modelach z klima 4-strefowa bo ma chyba wiecej silniczkow (ale czy sama nagrzewnica a reszta z mojego auta czy razem z jakims innym wentylatorem)
Nie znam sie na tym dlatego prosze o pomoc i Wasze opinie
A moze znajdzie sie ktos kto podejmie sie takiego zabiegu w moim aucie
z gory dziekuje i czekam na odpowiedz
Marcin
[ Dodano: 2012-06-13, 23:22 ]
masakra
czy ktos tu jest na tym forum ???
zero odpowiedzi zero pomocy ...
o co kaman ???
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 10:37 przez kaczoor, łącznie zmieniany 1 raz.
Moim zdaniem temat raczej nie opłacalny...
ja mam 4-ro strefową a ponieważ trochę już dłubałem tam i tu więc na moje oko jest tak:
- chłodnica klimatyzacji - sprawdzić czy w wersjach 2-strefowych i 4-strefowych są takie same a jeżeli nie to oczywiście wymienić (u mnie jest tak samo duża jak zwykła chłodnica silnika)
- wentylatory chłodnicy (u mnie są dwa duże zasłaniające praktycznie całą chłodnicę a w wersjach 4.2MPI z klimą 2-strefową jest jeden duży i drugi mały... nie wiem jak jest w silniku 3.0TDI)
- dodatkowe węże wodne do rozprowadzenia płynu chłodzącego na następne 2 strefy klimatronika
- montaż drugiej pompy nagrzewnicy z elektrozaworami (u mnie są 2 pompy i 4 elektrozawory dla każdej ze stref klimy oddzielny)
- montaż dodatkowych dwóch nagrzewnic w układ klimatronika (układ nawiewów musi być szczelny więc podejrzewam, że w obudowie klimatronika prawie na pewno nie ma na nie miejsca czyli pewnie trzeba zdobyć cały centralny układ nawiewów od wersji z klimą 4-strefową... tym bardziej że tam prawie na pewno są dodatkowe klapy nawiewów)
- wprowadzenie dodatkowych przewodów przez ścianę grodziową do tych dwóch dodatkowych nagrzewnic (nie mam pojęcia czy fabrycznie są tam przygotowane dziury jak i mocowania)
- montaż panela sterowania z tyłu + kodowanie sterowników (ewentualnie wymiana sterownika jeżeli nie będzie możliwości przekodowania na klimę 4-strefową co jest również prawdopodobne)
To tak pokrótce ;-)
ja mam 4-ro strefową a ponieważ trochę już dłubałem tam i tu więc na moje oko jest tak:
- chłodnica klimatyzacji - sprawdzić czy w wersjach 2-strefowych i 4-strefowych są takie same a jeżeli nie to oczywiście wymienić (u mnie jest tak samo duża jak zwykła chłodnica silnika)
- wentylatory chłodnicy (u mnie są dwa duże zasłaniające praktycznie całą chłodnicę a w wersjach 4.2MPI z klimą 2-strefową jest jeden duży i drugi mały... nie wiem jak jest w silniku 3.0TDI)
- dodatkowe węże wodne do rozprowadzenia płynu chłodzącego na następne 2 strefy klimatronika
- montaż drugiej pompy nagrzewnicy z elektrozaworami (u mnie są 2 pompy i 4 elektrozawory dla każdej ze stref klimy oddzielny)
- montaż dodatkowych dwóch nagrzewnic w układ klimatronika (układ nawiewów musi być szczelny więc podejrzewam, że w obudowie klimatronika prawie na pewno nie ma na nie miejsca czyli pewnie trzeba zdobyć cały centralny układ nawiewów od wersji z klimą 4-strefową... tym bardziej że tam prawie na pewno są dodatkowe klapy nawiewów)
- wprowadzenie dodatkowych przewodów przez ścianę grodziową do tych dwóch dodatkowych nagrzewnic (nie mam pojęcia czy fabrycznie są tam przygotowane dziury jak i mocowania)
- montaż panela sterowania z tyłu + kodowanie sterowników (ewentualnie wymiana sterownika jeżeli nie będzie możliwości przekodowania na klimę 4-strefową co jest również prawdopodobne)
To tak pokrótce ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
dzieki wielkie za tak konkretna odpowiedz
Dzieki Tobie wiem ze szkoda zachodu bo bardziej oplacalna bylaby sprzedaz aktualnego auta i zakup nowego z klima 4strefowa jezdzilem wczesniej audia A6 bez osobnej klimy z tylu i dawalismy rade z cala rodzinka wiec i teraz damy rade ...
to jeszcze raz wielkie dzieki :mrgreen:
Dzieki Tobie wiem ze szkoda zachodu bo bardziej oplacalna bylaby sprzedaz aktualnego auta i zakup nowego z klima 4strefowa jezdzilem wczesniej audia A6 bez osobnej klimy z tylu i dawalismy rade z cala rodzinka wiec i teraz damy rade ...
to jeszcze raz wielkie dzieki :mrgreen:
Proszę bardzo może to pomoże http://www.bezwypadkowy.net/sprawdz-vin
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Bezpieczniki są po obu stronach deski rozdzielczej, po otwarciu przednich drzwi są klapki na obu jej bokach.dwslbn pisze:Witam mam pytanko odnośnie tylnego panelu klimatyzacji.Panel nie reaguje na przycisk on/off czy mógłby ktoś podpowiedzieć który bezpiecznik oraz gdzie się znajduje jest za to odpowiedzialny?
Pomijając bezpieczniki to co pokazuje VAG?... jakieś błędy?... widzi tylny sterownik klimatyzacji?
I co to znaczy, że klima nie reaguje na przycisk ON/OFF?... tzn. że klima jest non-stop ON i nie można przełączyć na OFF czy też klima jest non-stop OFF i nie można przełączyć na ON.
Czy ten tylny panel wcześniej działał poprawnie i nagle odmówił współpracy?
Czy korzystając z przedniego panela po naciśnięciu SETUP na dole w menu MMI masz opcję sterowania nawiewami tylnymi (na samym końcu menu)??
Przyciskiem ON/OFF z przedniego panela wyłącz klimę całkowicie i po kilku chwilach włącz ją ponownie - czy coś się zmieniło???
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-