części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D3 ALL ] Drgania 120-150 km/h + wycie

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D3 ALL ] Drgania 120-150 km/h + wycie

Post autor: sssebek » 16 cze 2017, 11:54

Witam.

W końcu miałem okazję przegonić na dłuższym dystansie auto w trasie pierwszy raz po zakupie i:

w zakresie prędkości około 120-150 km/h pojawiają się drgania. Przy 170 ich nie ma. Przypominają drgania źle wyważonego koła, jednak te wraz z prędkością powinny się nasilać, a tutaj powyżej 160 gasną. Przychodzi mi do głowy wał napędowy, ewentualnie jakaś półoś. Jakieś sugestie, coś typowego w tym modelu ?

Kolejna sprawa, pojawia się wycie. Bardzo delikatne. Mam wrażenie, że z tylnego dyferencjału. Ktoś miał taki problem ? Bywają takie problemy w D3 ?

Awatar użytkownika
mkbewe
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mkbewe » 16 cze 2017, 13:02

sssebek pisze:w zakresie prędkości około 120-150 km/h pojawiają się drgania. Przy 170 ich nie ma. Przypominają drgania źle wyważonego koła, jednak te wraz z prędkością powinny się nasilać, a tutaj powyżej 160 gasną. Przychodzi mi do głowy wał napędowy, ewentualnie jakaś półoś. Jakieś sugestie, coś typowego w tym modelu ?
u mnie identyczny objaw 110-130 drżało jak porypane
winny był prawy przedni przegub wewnetrzny :)
jest gdzieś mój temat na forum.

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 16 cze 2017, 13:47

sssebek pisze: Przypominają drgania źle wyważonego koła, jednak te wraz z prędkością powinny się nasilać, a tutaj powyżej 160 gasną
niekoniecznie ;) ja tak miałem, że mi w tym fehlernym zakresie prędkości telepało to przełożyłem koła z przodu na tył u dość sporo ustało. co zauważyłem na jednej feldze od zewnątrz nie ma odważników (musiały spać jak koła podciśnieniem myłem a wcześniej spryskałem preparatem do felg <hmm> ).

tak wiec czuc tylko przy 120 a poniżej i powyżej nic. Wcześniej było wszystko ok.
to nie jest zwykły napęd...to

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 16 cze 2017, 15:48

To z tym telepaniem się wstrzymam póki co bo za jakieś 3 tygodnie na aucie powinny wylądować felgi z nowymi oponami 19 cali.

Zastanawia mnie jeszcze to wycie. Wymienię jeszcze olej w dyfrze na jakiś porządny i pewnie dołożę MoS2 Zobaczymy czy ustanie.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Anepu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Anepu » 16 cze 2017, 17:33

A te wycie masz tylko jak puszczasz gaz i przy prędkości około 100 km/h.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 16 cze 2017, 23:37

Wycie niezależnie czy wcisnę gaz czy puszczę, choć mam wrażenie że po wciśnięciu jest ciut cichsze. Prędkości przy jakich to zaobserwowałem oscylowały w okolicy od 130 w górę. Przy 170 już pęd powietrza zagłuszał to wycie. Wygląda mi to na dyfer bo dźwięk identyczny jak moim pickupie gdzie most dostał już tak po dupie że wyje od 50 w górę. Tyle że w Audi jest to bardzo ciche.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl