Stanąłem przed wymianą filtrów, i zastanawiam się co kupić.
Trochę poczytałem jakichś starych postów z forum (2011 rok...), ale nie znalazłem żadnej jednoznacznej odpowiedzi czy jest sens inwestowania np w filtr K&N.
Czy ta inwestycja w jakikolwiek sposób się zwróci?
Czy lepiej zostać przy zwykłym papierzaku?
Ktoś miał/ma, używa, może polecić/odradzić?
[D2 95 4.2PB/LPG ] Filtr powietrza
-
- Forum Audi A8
[D2 95 4.2PB/LPG ] Filtr powietrza
youtube.com/watch?v=j4VYE0ZPWOY&feature=related
ja używałem K&N wkładke a potem stożek ale w A4 2,8 Quattro i powiem, że było czuć różnicę między zwykłym papierem a tym K&N w szczególności stożkiem...
Wiem na pewno, że jest nieco głośniej w wyższych partiach obrotów (też w A8). Moim zdaniem zawsze to coś da, bo jednak przepływ powietrza jest znacznie większy niż przez papier.
Natomiast co słyszałem i też stosowałem to, ze ten olejek do smarowania wkładki potrafi zasyfić czujnik przepływki tym samym narażając ją na uszkodzenie...więc albo lepiej nie nawilżać, albo delikatnie....
Wiem na pewno, że jest nieco głośniej w wyższych partiach obrotów (też w A8). Moim zdaniem zawsze to coś da, bo jednak przepływ powietrza jest znacznie większy niż przez papier.
Natomiast co słyszałem i też stosowałem to, ze ten olejek do smarowania wkładki potrafi zasyfić czujnik przepływki tym samym narażając ją na uszkodzenie...więc albo lepiej nie nawilżać, albo delikatnie....
to nie jest zwykły napęd...to
Materiał filtrujący w KN jest dość "rzadki" Muszą być dobrze naoliwione by filtracja była OK. O to trzeba dbać. Olej łapie brud. Jak się nie czyści i nie oliwi to będzie szedł syf.
Jak kto che sprawdzić jakie będzie miał różnice z filtrem o mniejszych oporach to niech wyjmie i przejdzie kawałek bez filtra. Stożki KN stosuję tylko w tym samochodzie który mam przerobiony dolot i nie ma już puszki fabrycznego filtra. W audi mam papier.
Jak kto che sprawdzić jakie będzie miał różnice z filtrem o mniejszych oporach to niech wyjmie i przejdzie kawałek bez filtra. Stożki KN stosuję tylko w tym samochodzie który mam przerobiony dolot i nie ma już puszki fabrycznego filtra. W audi mam papier.
Kot też jest Quattro
-
- Forum Audi A8
dzięki za odpowiedzi, dziś już siedzi zwykły papierzak filtrona, dla paru koni chyba nie ma sensu wkładać czegoś co kosztuje "200pln + olejki" drożej. Poprzedni faktycznie mocno się zasyfił, więc poprawa i tak jest widoczna, nawet na zwykły, ale czysty, filtr
youtube.com/watch?v=j4VYE0ZPWOY&feature=related