![]() |
![]() |
![]() |
[D3 03 3.7MPI/LPG ] rozszczelniony układ klimatyzacji
-
- Forum Audi A8
[D3 03 3.7MPI/LPG ] rozszczelniony układ klimatyzacji
Witam! Mam problem z klimatyzacją, leje się woda na nogi i słychać jak woda chlupie w desce rozdzielczej. Poza tym mam nieszczelną chłodniczkę klimatyzacji, ponieważ ucieka gaz. Mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie się znajduje? Mechanik mi coś mówił, że trzeba rozbierać całą deskę rozdzielczą, ale nie chce mi się w to wierzyć. Proszę o pomoc 

Ostatnio zmieniony 26 cze 2017, 19:55 przez JessePinkman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A8
Re: rozszczelniony układ klimatyzacji
Temat omawiany wielokrotnie - najpierw odetkać odpływy.JessePinkman pisze:Witam! Mam problem z klimatyzacją, leje się woda na nogi i słychać jak woda chlupie w desce rozdzielczej.
"Chłodniczkę" tzn. co dokładnie?JessePinkman pisze:Poza tym mam nieszczelną chłodniczkę klimatyzacji, ponieważ ucieka gaz. Mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie się znajduje? Mechanik mi coś mówił, że trzeba rozbierać całą deskę rozdzielczą, ale nie chce mi się w to wierzyć.
Z przodu auta przy chłodnicy głównej jest chłodnica klimatyzacji czyli skraplacz.
W zespole nawiewów, za wentylatorem jest parownik.
Do każdego z nich jest inne dojście i inne czynności trzeba wykonać.
Ale generalnie ani do jednego ani do drugiego nie trzeba demontować całej deski rozdzielczej.
Kolega powyżej podał pomocny link w przypadku zarówno parownika jak i samego wentylatora.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
-
- Forum Audi A8
Chodziło właśnie o parownik, mechanik wprowadził mnie w błąd co do nazwy. Wyczyściłem te przewody co odprowadzają wodę, były mocno zabite syfem i podłożyłem butelki pod te kanaliki. I tu mam właśnie pytanie, wiadomo woda była odprowadzana do butelki to zebrało się trochę śmieci, ale po opróżnieniu butelek widać było że był na nich zielony nalot, tak jakby freon dostawał się do tej wody, ogólnie klima słabo mi chłodzi auto, mechanik stwierdził że to jest ,,A8" i ma chłodzić słabo żeby się nie przeziębić... nie chce mi się w to wierzyć, ponieważ po odpaleniu auta i przełączeniu klimy na ,,LO" nadmuchy wieją ale nie zimnym powietrzem a takim letnim jakbym włączył nawiew bez klimy, może troszkę chłodniej. Czy ten nalot może być spowodowany nieszczelnością parownika?