![]() |
![]() |
![]() |
[D2 98 4.2PB ] Wypadanie zapłonu
[D2 98 4.2PB ] Wypadanie zapłonu
Witam. mam problem z moją D2, wypadanie zapłonu 7-8 cylinder, silnik jest po wymianie pierscieni, cisnienie 13,5 na kazdym cylindrze, głowice po kompletnej regeneracji, kompletne uszczelnienie silnika, nowy rozrzad. sprawdzone zostało;
wtryski wszystkie ok zamieniane miejscami,
cewki wszystkie ok zamieniane miejscami
moduły ok zamieniane miejscami
swiece nowe
cisnienie w układzie paliwa ok prawie 6bar
Nadal wypadanie na 7-8 cylindrze
co może być przyczyną, prosze o pomoc bo juz nie mam sił
Pozdrawiam
wtryski wszystkie ok zamieniane miejscami,
cewki wszystkie ok zamieniane miejscami
moduły ok zamieniane miejscami
swiece nowe
cisnienie w układzie paliwa ok prawie 6bar
Nadal wypadanie na 7-8 cylindrze
co może być przyczyną, prosze o pomoc bo juz nie mam sił
Pozdrawiam
Kędzia
Jak ciśnienie na listwie ok, swiece nowe i wszystko po regeneracji to na bank ktoś rozrząd zle poustawial. Tylko przy zle ustawionym rozrządzie powinieneś mieć roznice w ciśnieniu sprężania na poszczególnych cylindrach. Po tym co napisales wychodzi ze ktorys z wymienionych przez Ciebie punktów nie jest zgodny z prawda.
Sprawdź jeszcze koniecznie odmy i szczelność dolotu. Po remoncie jak ktoś to ruszal to moglo cos popekac albo czegos nie skrecili (mowiac o dolocie mam na myśli również eżektor do serwa. Poza tym to wypada na wolnych czy pod obciążeniem.
Sprawdź jeszcze koniecznie odmy i szczelność dolotu. Po remoncie jak ktoś to ruszal to moglo cos popekac albo czegos nie skrecili (mowiac o dolocie mam na myśli również eżektor do serwa. Poza tym to wypada na wolnych czy pod obciążeniem.
Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
A mnie się wydaje, że mylisz przyczynę ze skutkiem. Skoro zapłon wypada, to świece będą mokre, bo benzyna nie jest przecież spalana. Dopiero po przekroczeniu określonej liczby wypadających zapłonów na 200 obrotów wału, ECU przestaje całkowicie podawać paliwo na dany cylinder i jest check engine aż do ponownego uruchomienia auta.
Four rings to rule them all