I tu pytanie jak go zakodować bo pan monter niby zakodował takim urządzeniem OBD2 ale mówił że "co mu wpisze to łyka"

Na akumulatorze są numery:
605 901 095 D85 2
oraz Varta code (kod QR) A 14 H15 607 008
Jak go zakodować? które numery zastosować?
![]() |
![]() |
To nie jest wina akumulatora chyba ze miałeś wadliwyriki76 pisze:PABLO200 - miałem zwykły akumulator Varta Silver 110Ah do tego samochodu i wytrzymał tylko 2lata i 2miesiące i ciągłe problemy z rozładowanym akumulatorem. Kodowanie miałem zrobione, wymieniłem sterownik na ten z "C" itd....a wczoraj odebrałem auto od elektryka który szukał gdzie ucieka prąd i padła diagnoza że akumulator padnięty. Więc kupiłem nowy Varta Silver AGM Dynamic H15 105Ah 950A w nowej technologii i jak na razie jest wręcz super, tylko chcę go zakodować kodami z akumulatora ale nie wiem co wpisać.
riki76 o czym innym pisał.... łyka każde kodowanie nawet takie, które nie jest dla niegomaciu pisze:no z grubsza tak jest że łyka bo jakby był w stanie sam sobie to rozpoznać
to by nie trzeba było kodować...
masło maślane maślane masło....kodowanie wpływa na to ile prądu (a w zasadzie napięcia) sterownik wymaga od alternatora
czyli na ładowanie akumulatora oraz na to zeby sobie sterownik oszacował
jaki jest procent naładowania akumulatora bo zauwaz że kodując akumulator
mówisz mu jakiej jest pojemności oraz że jest naładowany na 100%
w jaki sposób sterownik steruje pracą alternatora?potem sterownik sobie mierzy ile weszło i ile wyszło (oczywiście z grubsza) i stąd
np wskazania na MMI, wysterowanie alternatora oraz (w teoriii) usypianie podzespołów
w miarę postępowanie rozładowania