[D3 08 4.2TDI ] Aktywny wydech - Małopolska
[D3 08 4.2TDI ] Aktywny wydech - Małopolska
Witam.
Czy ktoś z Was zakładał aktywny wydech do 4.2 TDI ?
Interesuje mnie jaki jest mniej więcej koszt tego układu + montaż, oraz jakiś sprawdzony serwis najlepiej w Małopolsce, który się tego podejmie.
Jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone info, to będę wdzięczny za namiary.
Pozdrawiam.
Czy ktoś z Was zakładał aktywny wydech do 4.2 TDI ?
Interesuje mnie jaki jest mniej więcej koszt tego układu + montaż, oraz jakiś sprawdzony serwis najlepiej w Małopolsce, który się tego podejmie.
Jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone info, to będę wdzięczny za namiary.
Pozdrawiam.
--== A8 4EVER ==--
Moim zdaniem chodziło o to, że za kompletny wydech trzeba położyć ca. 3500pln a za aktywny ca. 4000plnmaehix pisze:Kompletny wydech do 4.2 tdi na 2.75 cala (seria 2.5 cala) to koszt 3500zł.
Za aktywny bedzie trzeba dopłacić ale sądzę ze w 4000zł sie zmieścisz.
I podejrzewam, że nie chodzi tu o dopłatę 500pln do aktywnego tylko o porównanie cen 1 vs. 2.
Jak domniemuję aktywny nie zawiera w sobie tegoż kompletnego wydechu opisanego w pierwszym zdaniu a tylko samą instalację "czajniczka"
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Damian, gdzie w PL zrobią kompletny układ do D3 za taką kwotę ?FOSS pisze:Moim zdaniem chodziło o to, że za kompletny wydech trzeba położyć ca. 3500pln a za aktywny ca. 4000plnmaehix pisze:Kompletny wydech do 4.2 tdi na 2.75 cala (seria 2.5 cala) to koszt 3500zł.
Za aktywny bedzie trzeba dopłacić ale sądzę ze w 4000zł sie zmieścisz.
Black Cars Matters
Wiesz, właściwie to należało by się zastanowić co rozumiemy pod pojęciem kompletny wydech.dice111 pisze:Damian, gdzie w PL zrobią kompletny układ do D3 za taką kwotę ?
Dopiero co robiłem taki kompletny wydech do S6C5.
Kompletny bo cały łącznie z katalizatorami tzn. nowe katalizatory, nowy x-pipe, nowe środkowe, nowe końcowe + wszystkie rury łączące również nowe.
Koszt całości 5500pln
W D3 4.2tdi mamy katalizator, filtr cząsteczek stałych i ... tłumiki końcowe.
Jeżeli cały w tym wypadku to fabryczne katy, DPF wypruty na pusto + nowe końcowe tłumiki to pewnie za 3500pln ktoś to zrobi.
Inna sprawa, że wyrzucenie DPF'a wymusza zrobienie softu a to dodatkowe pieniądze.
No chyba, że nie ruszamy ani katów ani DPFa - wtedy za 3500pln można szaleć
Jeżeli z katami + DPF + program + końcowe to szans nie widzę w kwocie 3500pln
Ale cóż, nie wiem co autor miał na myśli pod pojęciem "wydech kompletny" ale podejrzewam, że nie chodziło o zrobienie całego wydechu za 3500pln i za dopłatą 500pln dołożenie jeszcze "czajniczka" tylko o porównanie, że cały wydech kosztuje ca. 3500pln a pozostawienie fabrycznego wydechu ale dołożenie do niego "czajniczka" kosztuje ca. 4000pln
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Z downpipem ? To całkiem dobra cena. EL-TEC ?FOSS pisze:Dopiero co robiłem taki kompletny wydech do S6C5.
Kompletny bo cały łącznie z katalizatorami tzn. nowe katalizatory, nowy x-pipe, nowe środkowe, nowe końcowe + wszystkie rury łączące również nowe.
Koszt całości 5500pln
blastx dostał ode mnie namiary na MG, także może się pochwali co tam wymyślili.
Black Cars Matters
Tak jak opisałem powyżej.dice111 pisze:Z downpipem ? To całkiem dobra cena. EL-TEC ?FOSS pisze:Dopiero co robiłem taki kompletny wydech do S6C5.
Koszt całości 5500pln
Tylko kolektory wydechowe zostały fabryczne oraz końcówki na tłumikach końcowych bo tak chciał właściciel - poza tym wszystko nowe.
Tak, robił EL-TEC wg. mojego projektu
Tu w komentarzu wrzuciłem filmik... z kalkulatora robiony bo jak zwykle profi sprzętu na zawołanie brak
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Pragnę zaznaczyć, że poruszając się po facebookowych forach zauważyłem, że kompletny wydech zrobiony dla niektórych to oznacza rurę przelot o trochę większej średnicy + jakiś tłumik na końcu
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG
nie wiem skąd te ceny bierzesz ale u Wojtka w EL-TEC robiłem do swojej padliny i nie było to 3500 a nie był to kompletny bo DPFy zostały tak jak z fabryki wyjechałW D3 4.2tdi mamy katalizator, filtr cząsteczek stałych i ... tłumiki końcowe.
Jeżeli cały w tym wypadku to fabryczne katy, DPF wypruty na pusto + nowe końcowe tłumiki to pewnie za 3500pln ktoś to zrobi.
Inna sprawa, że wyrzucenie DPF'a wymusza zrobienie softu a to dodatkowe pieniądze.
No chyba, że nie ruszamy ani katów ani DPFa - wtedy za 3500pln można szaleć
nie pamiętam dokładnie kwoty ale coś ponad 5k było na pewno
aaaa i zapomniałbym napisać najważniejszego - wszystko było robione według mojego indywidualnego projektu
Nigdzie nie napisałem, że EL-TEC zrobi ten wydech za 3500pln. Wręcz przeciwnie, podając za przykład wydech S6C5 raczej wątpiłem stąd też dywagacja co ktoś uważa za "wydech kompletny".panton pisze:nie wiem skąd te ceny bierzesz ale u Wojtka w EL-TEC robiłem do swojej padliny i nie było to 3500 a nie był to kompletny bo DPFy zostały tak jak z fabryki wyjechał
nie pamiętam dokładnie kwoty ale coś ponad 5k było na pewno
Coś sugerujesz?... może źle zrozumiałem... a może napisz wprost bo nie zakumałempanton pisze:aaaa i zapomniałbym napisać najważniejszego - wszystko było robione według mojego indywidualnego projektu
Aktualnie do A8D3 4.2V8 wszczepiam zmodyfikowany wydech od S8D3.
Wydech nie jest fabryczny ale tu akurat EL-TEC nic dla mnie nie robił.
Wersja robocza tutaj: www.fossmotorsport.pl/20171118_A8D3_42b ... om_Auspuff
Wydech podłączony i podwieszony ale do wersji finalnej jeszcze sporo brakuje.
Dźwięk mało czysty bo halę mam dużą a film robiony telefonem.
Jak ktoś ma mało cierpliwości to pierwszą minutę może pominąć bo tam po uruchomieniu auto pracuje na wolnych obrotach
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-