![]() |
![]() |
[D2 97 4.2PB ] Skrzynia - tryb awaryjny
[D2 97 4.2PB ] Skrzynia - tryb awaryjny
Cześć, koledzy proszę o kilka porad.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez psg, łącznie zmieniany 4 razy.
Jak działa wsteczny to konwerter chodzi ok, nie rób testów na niesprawnej skrzyni bo zniszczyć może się bardziej. To jednak wskazuje na uszkodzenie w zespole sprzęgła forwardu, trzeba prześledzić też sterowanie. Znaleźć dokadnie skąd pochodzi oring.
Znajdż manual do skrzyni i poszukaj do czego jest kanałek ze sprężynką, tam pewnie był jakiś zawór zwrotny albo tłumik.
Znajdż manual do skrzyni i poszukaj do czego jest kanałek ze sprężynką, tam pewnie był jakiś zawór zwrotny albo tłumik.
Kot też jest Quattro
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Masz pęknięte zabezpieczenie kosza A czyli forwardu na 85%. Nie musisz mieć odłamków w misce ani na płycie. Miałem to samo, i gdzieś mi się taka fotka wala (zabezpieczenie się oberwało ale nie na tyle aby odpadło, objawy były te same) A o tych segerach co piszesz to one są w zestawie (seger, sprężynka i tulejka gumowa) sprężyna dociska tuleję gumową która uszczelnia połączenie do kosza środkowego (d/e - jest podwójny i jest w samym środku hierarchii sprzęgieł.) Widać go na ostatniej fotce, on się nie obraca bo jest na wpuście. Seger ma być osadzony na głębokości 5mm od czoła kanału.
Olej lej mobila albo droższego ZF.
Uszczelniacz corteco co20033872 o wym. 85x105x12
Logów nie mogę odpalić, wrzuć może na neta w formie exela.
Olej lej mobila albo droższego ZF.
Uszczelniacz corteco co20033872 o wym. 85x105x12
Logów nie mogę odpalić, wrzuć może na neta w formie exela.
Dzięki za info. Zabezpieczenie kosza forward czyli taka cienka blaszka, szok jak takie małe gówno może pękać.
W zasadzie to jeśli kosz forward będzie cały i płyta tez ok to konwerter zmienię bo potem szkoda znowu zrzucać skrzynie.
W zasadzie to jeśli kosz forward będzie cały i płyta tez ok to konwerter zmienię bo potem szkoda znowu zrzucać skrzynie.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez psg, łącznie zmieniany 2 razy.
Jestem tego samego zdania co Krzysiek, to samo robiłem jakiś czas temu w BMW serii 7 ...ta sama skrzynia tylko bez quattro. Na 99% problem jest z koszem forwardu, te małe zabezpieczenie kosztuje niecałe Euro ale na wszelki wielki zakupiłbym też nowe gumowe tulejki i sprężynki, wydasz na to parę złotych a będziesz pewny że znów nie wypadnie.
Poniżej widać uszkodzony kosz gdzie rant całkiem sie oderwał ale miałem tez przypadek gdzie tylko się odgiął i nie było żadnych drobnych części w misce.
Na ostatnim zdjęciu zaznaczyłem na czerwono omawiane sprężynki i miejsce ich montażu.
Poniżej widać uszkodzony kosz gdzie rant całkiem sie oderwał ale miałem tez przypadek gdzie tylko się odgiął i nie było żadnych drobnych części w misce.
Na ostatnim zdjęciu zaznaczyłem na czerwono omawiane sprężynki i miejsce ich montażu.
A to cały kosz 
Oj a ja durny myślał że to cienka blaszka. No tak dlatego nic nie będzie w misce bo to pęka z tyłu.
Krzychu gdzie kupowałeś kosz?
Gdybym miał wyjętą skrzynie miałbyś chęć pomoc w naprawie, tylko nie wiem ile km mam do ciebie. Tam wyżej w poscie edytowałem go dodajac jeszce pytanie o olej, zerkinj proszę.

Oj a ja durny myślał że to cienka blaszka. No tak dlatego nic nie będzie w misce bo to pęka z tyłu.
Krzychu gdzie kupowałeś kosz?
Gdybym miał wyjętą skrzynie miałbyś chęć pomoc w naprawie, tylko nie wiem ile km mam do ciebie. Tam wyżej w poscie edytowałem go dodajac jeszce pytanie o olej, zerkinj proszę.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Najlepiej ASO, mi się udało swego czasu kupić skrzynkę po remoncie ale z urwanym dzwonem po kolizji. Mam na zapasie skrzynię fbe do remontu z urwanym koszem i najprawdopodobniej będę kosz zamawiał w aso bo zamienniki to szkoda pchać ze względu na ilość roboty przy wymianie. Kosztować to kosztuje ale targać skrzynię 2 albo 3x..
400km nas dzieli
400km nas dzieli

- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz