części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 03 4.2MPI/LPG ] Wypadanie zapłonu na 1 cylindrze

Eriu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 03 4.2MPI/LPG ] Wypadanie zapłonu na 1 cylindrze

Post autor: Eriu » 12 gru 2017, 18:05

Witam tak jak w temacie. Mam problem z wypadajacym zapłonem na 1 cylindrze problem na benzynie jak i na nowej instalacji gazowej. Wymieniłem już cewke na ori i dalej to samo czasami szarpie czasami chodzi normalnie. Rozrząd był wymieniony z 10 tyś km temu Nowa instalacja gazowa z 500km temu i nowe świece pod gaz wraz z instalacja. Cewke dziś wymieniłem po przejechaniu 10km problem dalej ten sam. Czasami mruga check i swieci epc. Wyłącze silnik załącze i chodzi normalnie i podczas jazdy dalej to samo na 5 sek przerywa i chodzi normalnie i tak cały czas ..
Ostatnio zmieniony 19 gru 2017, 16:06 przez Eriu, łącznie zmieniany 1 raz.

JIMM

Post autor: JIMM » 12 gru 2017, 20:22

Z uwagi na to że to jeden celinder (1) a nie cały bank (zakładam, że to zdiagnozowałeś) to wyjmij cewkę i zajrzyj do środka czy jest tam olej? Czasami się zdarza, ze uszczelnienie na deklu puszcza olej i zalewa świecę z zewnątrz wraz z cewką dodatkowo wymień tą świecę bo zapewne ma mikropękniecia powiekszajace sie przy temperaturze i potegujące zjawisko przerywania i wypadania zapłonu. W ostatecznosci jeśli to nie elektryka to musisz zobaczyć dlaczego nie domykają sie zawory na tym cylindrze a przez to brak kompresji....lub zacznij od zbadania kompresji na tym cylindrze. (obstawiam jednak że to jakaś pierdoła).

Eriu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Eriu » 12 gru 2017, 20:28

Uszczelki pod deklami były wymieniane z 10 tyś km temu i właśnie zaglądałem czy nie dostaje się tam olej i jest ok. Jutro zerknę na świece bo może faktycznie jest coś nie Tak z nią
Ostatnio zmieniony 12 gru 2017, 20:29 przez Eriu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 12 gru 2017, 20:29

Eriu pisze:Mam problem z wypadajacym zapłonem na 1 cylindrze
Od kiedy ten problem występuje?
Jeżeli od czasu montażu instalacji LPG to tam szukałbym problemu, może komuś coś się źle zlutowało, może sterownik LPG jest wadliwy ?!
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez danishow, łącznie zmieniany 1 raz.

Marcin2013
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marcin2013 » 12 gru 2017, 20:31

Co pokazuje VCDS są jeszcze inne błędy oprócz wypadania zapłonu ??

JIMM

Post autor: JIMM » 12 gru 2017, 20:47

Eriu pisze:Jutro zerknę na świece bo może faktycznie jest coś nie Tak z nią
Wygląd świecy często sie bagatelizuje a on dużo mówi.Prawidłowy wygląd świecy to czysty izolator ceramiczny w jej górnej części i niemal idealnie lśniąca nakrętka kontaktowa, która ma stały kontakt z końcówką przewodu wysokiego napięcia. Jeśli nakrętka nosi ślady zwarć, a ceramiczny izolator jest okopcony możemy przygotować się przynajmniej na wymianę świecy. Część, która pracuje już w komorze spalania powinna być pokryta szarym, szarobiałym, popielatym, jasnobrązowym lub płowym nalotem

Obrazek

Na zdjęciu powyżej masz świecę z mikropęknieciami które są zwykle jednym z powodów wypadania zapłonu, czasami pęknięcia są w poprzek a nie wzdłuż.

Eriu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Eriu » 12 gru 2017, 20:51

Już przed instalacją czasami się tak działo ale to dosłownie może z 3-4 razy, i po czasie przestawało i dałem sobie z tym spokój ale teraz znowu się zaczęło i trzeba to zwalczyć

JIMM

Post autor: JIMM » 12 gru 2017, 20:52

danishow pisze:może sterownik LPG jest wadliwy ?!
Tak to także częsta przyczyna...najlepiej podmienić u "gaziarza" sterownik LPG, jak lipa nadal to może lutowanie??

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 12 gru 2017, 22:11

JIMM pisze:Na zdjęciu powyżej masz świecę z mikropęknieciami które są zwykle jednym z powodów wypadania zapłonu, czasami pęknięcia są w poprzek a nie wzdłuż.

to te czarne slady ?
JIMM pisze:rawidłowy wygląd świecy to czysty izolator ceramiczny w jej górnej części i niemal idealnie lśniąca nakrętka kontaktowa, która ma stały kontakt z końcówką przewodu wysokiego napięcia.
u mnie tak jest

ale
JIMM pisze:Część, która pracuje już w komorze spalania powinna być pokryta szarym, szarobiałym, popielatym, jasnobrązowym lub płowym nalotem
jesli chodzi o gwint to mam usmarkany olejem...tyle ze u mnie auto chodzi ładnie , chcialem tu tylko o swiece zapytac ;)
bądź sobą, wariatów też lubią

JIMM

Post autor: JIMM » 12 gru 2017, 23:52

preston81 pisze:to te czarne slady ?
Tak to te czarne ślady.

Eriu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Eriu » 13 gru 2017, 17:11

Na benzynie i na gazie jest to samo więc nie wiem czy jest sens podmienić sterownik. Świeca ok, kompresja ok. Cewka Nowa ori ale podmieniałem już nawet cewki i dalej to samo

JIMM

Post autor: JIMM » 13 gru 2017, 19:47

Eriu pisze:Na benzynie i na gazie jest to samo więc nie wiem czy jest sens
Jest sens, ponieważ źle wpięty (wlutowany) w instalację samochodu może??? przekłamuje benzynę robiąc zwarcie nie dając iskry i wtedy wypada zapłon. Szukaj dalej.

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 13 gru 2017, 20:05

JIMM pisze:ponieważ źle wpięty (wlutowany) w instalację samochodu może???
Np. zamienione kabelki i silnik pracuje na dwóch paliwach co też powoduje wypadanie zapłonu ;)

Eriu
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Eriu » 13 gru 2017, 20:37

Spróbuje jeszcze w tym kierunku uderzyć ale wątpię by ta firma zrobiła taki błąd xD

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 13 gru 2017, 22:26

Eriu pisze:ale wątpię by ta firma zrobiła taki błąd xD
Nie sztuką jest zrobić błąd, sztuka jest się do niego przyznać ;) ...a tak w ogóle to nawet najlepszym się zdarza

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl