[D2 00 2.5TDI ] Podłączenie wezy
[D2 00 2.5TDI ] Podłączenie wezy
Witam wszystkich. Mam A8 d2 fl 2,5 tdi z webasto. Poprzedniemu właścicielowi spaliła się pompka od webasto na podszybiu. Głąb zamiast ja wymienić to poucinal węże przy webasto i połączył nagrzewnice bezpośrednio z silnikiem. Macie może jakiś schemat który wąż gdzie powinien być żeby to było jak fabryka wypuściła? Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2018, 12:00 przez jancar1, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Podłączenie wezy
Na podszybiu nie ma pompki od webasto a skoro piszesz o nagrzewnicach to podejrzewam, że chodzi o pompę obiegową płynu chłodzącego i elektrozawory układu klimatyzacji co nie jest elementem ogrzewania postojowego tylko standardowym elementem każdego A8/S8 niezależnie od wyposażenia czy wersji silnikowej.jancar1 pisze:Poprzednie u właścicielowi spaliła się pompka od webasto na podszybiu. Głąb zamiast ja wymienić to poucinal węże przy webasto i połączył nagrzewnice bezpośrednio z silnikiem.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Problem w tym że u mnie przy webasto żadnej pompki ani kabli do niej nie ma
[ Dodano: 2018-03-23, 06:56 ]
Udało mi się to jakoś podłączyć. Ustawiłem sterowanie w zegarach tyle że webasto nie startuje. Pojawia się płomień na liczniku i nic się nie dzieje. Błędów brak. Jak robię testy wyjść to łapie błąd tej cholernej pompki wody której u mnie nie ma. Nie da się jakoś przekodowac tego żeby webasto nie widziało pompki?
[ Dodano: 2018-03-23, 06:56 ]
Udało mi się to jakoś podłączyć. Ustawiłem sterowanie w zegarach tyle że webasto nie startuje. Pojawia się płomień na liczniku i nic się nie dzieje. Błędów brak. Jak robię testy wyjść to łapie błąd tej cholernej pompki wody której u mnie nie ma. Nie da się jakoś przekodowac tego żeby webasto nie widziało pompki?
1. Przy webasto pompka obiegowa musi być i musi działać chociażby po to, żeby nie zagotować płynu w samym piecyku.
2. Z tego, co widzę na allegro, to piecyki od 2.5tdi w A6 C5 miały zewnętrzne pompki, a nie wbudowane w piecyk i możliwe, że w A8 było tak samo i ktoś się jej pozbył. Albo inna możliwość jest taka, że Twoje webasto było początkowo tylko dogrzewaczem (one nie miały pompki przy piecu w standardzie) i ktoś sobie je przerobił na pełnoprawne webasto z wykorzystaniem pompki przy nagrzewnicach.
2. Z tego, co widzę na allegro, to piecyki od 2.5tdi w A6 C5 miały zewnętrzne pompki, a nie wbudowane w piecyk i możliwe, że w A8 było tak samo i ktoś się jej pozbył. Albo inna możliwość jest taka, że Twoje webasto było początkowo tylko dogrzewaczem (one nie miały pompki przy piecu w standardzie) i ktoś sobie je przerobił na pełnoprawne webasto z wykorzystaniem pompki przy nagrzewnicach.
Four rings to rule them all
Do wyboru, do koloru. Szukaj najlepiej plastikowych z odpowiednim układem króćców, żeby bez problemu dało wpiąć przy piecyku. W metalowych pompkach na dzień dobry trzeba szczotki wymienić.jancar1 pisze:Czyli trzeba kupić pompke. Ktoś wie gdzie to można dostać?
https://allegro.pl/listing?string=dodat ... i-1-2-1003
Może jakimś silniczkiem od elektrycznych szyb czy wycieraczek dałoby się to oszukać.jancar1 pisze: A można wpiac coś w obwód zamiast pompki chociaż na chwilę żeby zobaczyć czy to ruszy?
Four rings to rule them all
-
- Super Klubowicz