Witam Kolegów i Koleżanki
Czy posiada ktoś wiedzę , albo jakiś opis jak powinny być ustawione tłoczki w zaciskach Brembo w polifcie ?
Pozdr
Damian
[S8 D2 02 ] Ustawienie tłoczków w zaciskach Brembo
[S8 D2 02 ] Ustawienie tłoczków w zaciskach Brembo
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2018, 11:54 przez dgasek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytanie nie dotyczy zacisków , tylko tłoczków.
Zacisków nie da się zamontować źle, tłoczków też nie da się wsadzić odwrotnie .
Nie wiem , może tylko w moim zacisku ( choć to pewnie niemożliwe) tłoczki naciskają na klocek tylko połową obwodu , i stąd pytanie , dlaczego ktoś to tak wymyślił i jak obrócić tłoczki względem siebie .
Pozdr
Zacisków nie da się zamontować źle, tłoczków też nie da się wsadzić odwrotnie .
Nie wiem , może tylko w moim zacisku ( choć to pewnie niemożliwe) tłoczki naciskają na klocek tylko połową obwodu , i stąd pytanie , dlaczego ktoś to tak wymyślił i jak obrócić tłoczki względem siebie .
Pozdr
Gdyby położenie tłoczka było istotne to miałbyś to w instrukcji serwisowej podane.
Ale jest druga szkoła... tylko znajdę.
Tutaj masz całego seta na zmianę:
Druga szkoła podaje:
Chociaż uważam, że podczas pracy tłoczek może się i tak obracać czy w jedną stronę czy w drugą. Po pewnym czasie zgubi te 20 st.
Zobacz jakie masz odciski od tłoczków na starych klockach. Poznasz jakie miałeś ułożenie tłoczków podczas wcześniejszej pracy.
Ale jest druga szkoła... tylko znajdę.
Tutaj masz całego seta na zmianę:
Druga szkoła podaje:
Chociaż uważam, że podczas pracy tłoczek może się i tak obracać czy w jedną stronę czy w drugą. Po pewnym czasie zgubi te 20 st.
Zobacz jakie masz odciski od tłoczków na starych klockach. Poznasz jakie miałeś ułożenie tłoczków podczas wcześniejszej pracy.
witam , odgrzeje kotleta
ma ktoś jak instrukcję jak ustawić , bo mojej elsie nie ma nic o hamulcach ,
przy jednym tłoku jest logiczne by od strony jak na rysunku wyzej , niektóre klocki ATE /ferodo maja podcięcie w wygłuszeniu , tam jest strzałka
ale przy 4 tłoczkach tak się zastanawiam,
na pewno ma to znacznie jak ,by nie miało o by było równe ,
druga sprawa znalazłem ze jeden tłok jest 40 mm drugi 44mm to na pewno po to jest faska.
Według tego moje rozumowanie wychodzi ze oba dolne tłoczki zarówno w prawym jak i lewym zacisku powinny być ustawione jak na zdjęciu wyżej z Ebayu.
zastanawiają mnie górne tłoczki , myślę by ustawić je odwrotnie jak na zdjęciu z ebay wtedy będzie według zasady jednego tłoka,
jeśli ma ktoś instrukcję lub jakiś lepszy pomysł proszę o podpowiedz
Pozdrawiam
ma ktoś jak instrukcję jak ustawić , bo mojej elsie nie ma nic o hamulcach ,
przy jednym tłoku jest logiczne by od strony jak na rysunku wyzej , niektóre klocki ATE /ferodo maja podcięcie w wygłuszeniu , tam jest strzałka
ale przy 4 tłoczkach tak się zastanawiam,
na pewno ma to znacznie jak ,by nie miało o by było równe ,
druga sprawa znalazłem ze jeden tłok jest 40 mm drugi 44mm to na pewno po to jest faska.
Według tego moje rozumowanie wychodzi ze oba dolne tłoczki zarówno w prawym jak i lewym zacisku powinny być ustawione jak na zdjęciu wyżej z Ebayu.
zastanawiają mnie górne tłoczki , myślę by ustawić je odwrotnie jak na zdjęciu z ebay wtedy będzie według zasady jednego tłoka,
jeśli ma ktoś instrukcję lub jakiś lepszy pomysł proszę o podpowiedz
Pozdrawiam