części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 preFL ALL ] Zbiezność - czy trzeba ustawiac po wymiani

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

[D2 preFL ALL ] Zbiezność - czy trzeba ustawiac po wymiani

Post autor: Bugalon » 04 maja 2018, 10:09

Zastanawiam sie czy powinienem ustawiać zbieżność po wymianie wahaczy przednich dolnych (prostych). wydaje mi się, że nie mają one kompletnie wpływu na pochrzanienie zbieżności. Kierownica stala prosto przed wymiana, stoi tez prosto teraz, auto nie sciagalo wczesniej i dalej nie sciaga na zadna strone.

Po górnych wahaczach zawsze robie bo cała kolumna idzie out, ale nie mam pewnosci czy po wymianie dolnych zawracac sobie tym glowe.

Ktos ma rzeczowe jakis uzasadnienie dla robić/nie robic inne niż "dla bezpieczeństwa lepiej sprawdzic" ?
Pozdrawiam Bugi

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 04 maja 2018, 10:47

Ja po wymianie dolnych wahaczy tez nie ustawiałem zbieżności. Nawet "na szybko" pod domem wymieniałem banan i auto miało zachowaną zbieżność.

Teraz wymieniałem już cały komplet więc siłą rzeczy zbieżność była. Ale tak pojedynczo na dole nie widzę sensu, ponieważ też nie mało to u mnie pływu na jazdę / prowadzenie
to nie jest zwykły napęd...to

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 05 maja 2018, 14:55

Górne jak i dolne wahacze mają stałą pozycję w karoserii i tym samym nie jest konieczne ustawianie zbieżności po ich wymianie.
Oczywiście mam na myśli markowe produkty, "te tańsze" mogą różnić się nieco wymiarami co przekłada się na konieczność sprawdzenia geometrii auta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl