Z palca sobie tej histori nie wyssałem,przytoczyłem przykład jaki miał miejsce parę miesięcy temu na forum,ale jak ktoś lubi i ma taką potrzebę to proszę bardzo.mdamian pisze:to ja nie raz robię i robiłem w poprzednim aucie przez 3 lata i nic ze skrzynią się nie dzieje , tak że proszę nie gadaj bzdur .
![]() |
![]() |
![]() |
Jak szybko ruszać z miejsca S8 w automacie? ?
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
"predyspozycje ma ale to limuzyna a nie wyścigówka " - zgadzam się ale czy nie po to jest forum by poruszać różne tematy. Kiedyś Martinez chwalił się że podniesie moc swojej ósemki do chyba 500KM - i co wrzawa była wielka i takie samo poruszenie , odpowiedzi ok 70 - temat poruszony przez adobedoka jest bardziej ambitny : jednego nauczy szybszego ruszania ( jeżeli tego potrzbuje ) , drugiego poszanowania własnej skrzyni
Czytajmy więc różne wywody bo w gruncie rzeczy coś z niektórych z nich można wyjąć wartościowego
Glinka nie strosz się idą święta , konstruktywna wymiana poglądów nie musi u Ciebie wywoływać piorunów
[ Dodano: 2010-12-21, 09:57 ]
tak na marginesie , lubię czasami moją limuzyną pokazać "wyścigówce" jej miejsce - ale niechyba tylko ja ???
[ Dodano: 2010-12-21, 10:01 ]
chyba nie tylko ja - miało być , tak aby stylistyka była poprawna
Czytajmy więc różne wywody bo w gruncie rzeczy coś z niektórych z nich można wyjąć wartościowego
Glinka nie strosz się idą święta , konstruktywna wymiana poglądów nie musi u Ciebie wywoływać piorunów
[ Dodano: 2010-12-21, 09:57 ]
tak na marginesie , lubię czasami moją limuzyną pokazać "wyścigówce" jej miejsce - ale niechyba tylko ja ???
[ Dodano: 2010-12-21, 10:01 ]
chyba nie tylko ja - miało być , tak aby stylistyka była poprawna
- FOSS
- Super Klubowicz
Co do używania lewej nogi jeżdżąc automatem to dodam (nieskromnie tym razem) że już od kilku lat lat w codziennej jeździe automatem do hamowania używam lewej nogi a nie prawej.
Prywatnie mam już któreś z kolei auto z automatem (różnej maści służbowych nawet nie liczę bo to nie do policzenia) więc technikę jeżdżenia na dwie nogi moim zdaniem opanowałem już całkiem dobrze chociaż przyznaję, że jeżdżąc różnymi służbowymi w manualu zdarza mi się zapomnieć że to manual :-P
Wracając do ruszania z lewą nogą na hamulcu to oczywiście że w ten sposób można ruszyć szybciej niż operując tylko prawą nogą ale...
z mojej wiedzy wynika, że trzymając nogę twardo na hamulcu nie powinno się dodawać gazu bo w ten sposób zniszczymy skrzynię i osobiście nigdy tego nie robię.
Tiptronic to nie manual gdzie można "strzelić" ze sprzęgła tylko precyzyjny automat którego działanie oparte jest na sterowaniu ciśnieniem oleju i o który trzeba jednak dbać bardziej niż o manuala.
Prywatnie mam już któreś z kolei auto z automatem (różnej maści służbowych nawet nie liczę bo to nie do policzenia) więc technikę jeżdżenia na dwie nogi moim zdaniem opanowałem już całkiem dobrze chociaż przyznaję, że jeżdżąc różnymi służbowymi w manualu zdarza mi się zapomnieć że to manual :-P
Wracając do ruszania z lewą nogą na hamulcu to oczywiście że w ten sposób można ruszyć szybciej niż operując tylko prawą nogą ale...
z mojej wiedzy wynika, że trzymając nogę twardo na hamulcu nie powinno się dodawać gazu bo w ten sposób zniszczymy skrzynię i osobiście nigdy tego nie robię.
Tiptronic to nie manual gdzie można "strzelić" ze sprzęgła tylko precyzyjny automat którego działanie oparte jest na sterowaniu ciśnieniem oleju i o który trzeba jednak dbać bardziej niż o manuala.
FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
- mdamian
- Super Klubowicz
Acht, I tu masz rację bo ja też lubię przycisnąć swoją " Kicią " 8-)
A najbardziej lubię miny kierowców jak podjeżdża jakiś cwaniak golfem czy BMW czy Mesiem ( lub innym autkiem ) stajemy na światłach i ogień
ja jadę a oni nie mogą ruszyć ( bo ślisko) wtedy Audi pokazuje wyższość nad konkurencją :mrgreen:
A najbardziej lubię miny kierowców jak podjeżdża jakiś cwaniak golfem czy BMW czy Mesiem ( lub innym autkiem ) stajemy na światłach i ogień

Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:

-
- Forum Audi A8
No czyli wszystko w temacie , dla nie których z was było to głupie zapytanie a dla nie których jak widze nie i thx
bo dowiedziałem sie wielu ciekawych informacji i juz wiem ze raczej z lewą nogą na hamulcu nei bede ruszał
poza tym tak jak już ktoś wczesniej mowil to bardziej limuzyna niż sportowiec a naprawy nie są tanie .
A stąd moje pytanie bo znajomy ma A6 3.0 diesel i tak wlasnie rusza na automacie jak ma chęć sie pościgać
Brał sie ktoś z audi A6 3.0 tdi 224km ?? jestem ciekawy ale mam nadzieje ze S8 górą

A stąd moje pytanie bo znajomy ma A6 3.0 diesel i tak wlasnie rusza na automacie jak ma chęć sie pościgać

Brał sie ktoś z audi A6 3.0 tdi 224km ?? jestem ciekawy ale mam nadzieje ze S8 górą

- mdamian
- Super Klubowicz
Audi A6 Limousine 3.0 TDI (225KM) przyspieszenie do 100 km/h
skrzynia manualna 7,3 s
A o ile mi wiadomo to S8 360Km ma od 0-100 coś około 6,1 sek ??
skrzynia manualna 7,3 s
A o ile mi wiadomo to S8 360Km ma od 0-100 coś około 6,1 sek ??
Ps:

Ps:

- sebos17
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Kiedyś próbowałem swoim automatem tak ruszać a było to na samym początku gdy kupiłem mój krążownik, nie mając zielonego pojęcia o obsłudze automatu i zakończyło się tym ,że audik kilka razy zgasł. Po ponownym rozruchu skrzynia lekko szarpała ale później było spoko. Od tamtego momentu już nie bawię się w takie rzeczy.Wracając do ruszania z lewą nogą na hamulcu to oczywiście że w ten sposób można ruszyć szybciej niż operując tylko prawą nogą ale...
Ojciec mojego kumpla miał w jakimś Fordzie automat i był jeszcze bardziej hardcorowy, bo gość włączał R (wsteczny), but w podłogę, następnie D i znowu pi... do przodu.

- mdamian
- Super Klubowicz
To na prawdę Hard korowiecwłączał R (wsteczny), but w podłogę, następnie D i znowu pi... do przodu.

Pozdrawiam i nie zalecam takiego traktowania skrzyni .
Ps:

Ps:

- Maciex
- Forum Audi A8
- 123mielony
- Super Klubowicz
Jesteś kolego pewien co do drugiej pozycji że to było combi :shock:Maciex pisze:Dwukrotnie brałem się, raz combi, raz sedan.adobedoka pisze: Brał sie ktoś z audi A6 3.0 tdi 224km ?? jestem ciekawy ale mam nadzieje ze S8 górą
Pierwszy raz a8 94r vs sedan,
drugi raz s8 99r vs combi,
2x zwycięstwo bezproblemowe
- Maciex
- Forum Audi A8
Tak, to był poliftowy avant, rok 2009, taki jak ten: http://otomoto.pl/audi-a6-avant-tdi-3-0 ... 20241.html123mielony pisze:Jesteś kolego pewien co do drugiej pozycji że to było combi :shock:Maciex pisze:Dwukrotnie brałem się, raz combi, raz sedan.adobedoka pisze: Brał sie ktoś z audi A6 3.0 tdi 224km ?? jestem ciekawy ale mam nadzieje ze S8 górą
Pierwszy raz a8 94r vs sedan,
drugi raz s8 99r vs combi,
2x zwycięstwo bezproblemowe
A czemu takie zdziwienie

- Iceman
- Forum Audi A8
- 123mielony
- Super Klubowicz
Bo nie ma S8 w combi.Maciex pisze:Tak, to był poliftowy avant, rok 2009, taki jak ten: http://otomoto.pl/audi-a6...-C16720241.html
A czemu takie zdziwienie ?