części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 95 4.2PB ] Czujnik obrotów wału korbowego silnika

Bugalon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Bugalon » 17 cze 2018, 10:49

Bez kanalu/podnosnika nie da rady wedlug mnie tego zrobic dobrze. Głównie chodzi o ułożenie przewodu. Na szybko to najlepiej odkrecic przewod na dole od skrzyni, przywiazac do niego wtyczkę od nowego czujnika, potem pojsc od gory i delikatnie ciągnąć za wtyczkę starego czujnika wciągając jednoczesnie nowy. Robota upierdliwa bo sie kurde caly czas cos blokuje bo tam jes mało miejsca. Ja chyba u siebie to nawet obcialem czujnik i do kabla po ucięciu przywiązywałem wtyczkę nowego czujnika.
Pozdrawiam Bugi

"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

Awatar użytkownika
riki76
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: riki76 » 17 cze 2018, 12:23

Dla mnie największym problemem jest samo odkręcenie starego i zamontowanie nowego czujnika bo tam jest strasznie mało miejsca.... dlatego pytam czy na przykład jak ściągnąć koło i nadkole czy nie będzie lepiej?

Awatar użytkownika
gtfan
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gtfan » 17 cze 2018, 18:14

Przy skrzyni 4HP lepiej od góry się dostać wsadzając rękę między grodzią a wężem wodnym idącym od spodu zbiorniczka wyrównawczego. Trzeba na czuja manewrować, ale jest to do ogarnięcia.
Four rings to rule them all

Awatar użytkownika
riki76
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: riki76 » 17 cze 2018, 18:34

A jakby zdjąć kolektor ssący wraz z przepustnicą..... powinien się zrobić lepszy dostęp od góry.... tylko czy warto aż tak rozbierać auto....

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 17 cze 2018, 20:47

Wy poważnie mówicie? Przecież czujnik wału to łatwiej wymienić w D2 niż olej w silniku. Ściągasz lewe przednie koło i masz idealny dostęp dla grzechotki 1/2" na dwóch przedłużkach 125 i 250mm. Nowy czujnik opuszczasz na jego kablu w dół i tyle z montażu. Dla ułatwienia manewrowania można sobie do niego z 30cm sznurka przywiązać. Jedynie należy uważać żeby przewód nie szedł w bezpośredniej bliskości kolektora wydechowego, ale to ręką z góry da się ułożyć.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
riki76
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: riki76 » 17 cze 2018, 21:02

OK, jutro tak spróbuję.... <amasz>

Awatar użytkownika
gtfan
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: gtfan » 17 cze 2018, 21:43

Pepek pisze:Wy poważnie mówicie? Przecież czujnik wału to łatwiej wymienić w D2 niż olej w silniku. Ściągasz lewe przednie koło i masz idealny dostęp dla grzechotki 1/2" na dwóch przedłużkach 125 i 250mm.
Przy skrzyni 5HP tak, przy 4HP powodzenia z wymianą przez nadkole ;)
Four rings to rule them all

Awatar użytkownika
riki76
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: riki76 » 18 cze 2018, 20:39

Jestem po wymianie czujnika.... założyłem ten od Opla firmy Bosch trzeba tylko spiłować plastik do średnicy oryginału, było gdzieś na forum, reszta pasuje, za swój zapłaciłem 100zł. Natomiast jeśli chodzi o wymianę to w skrzyni 4HP od strony koła nic się nie zdziała.... ściągnęłem kolektor ssący i dostałem się od góry i od dołu z kanału się wspomagałem..... strasznie tam ciasno i nieporęcznie..... oczywiście czujnik ożywił auto <amasz>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl