Niemieckie z TUV'em dedykowane do AUDI.sebos17 pisze:Możesz napisać coś więcej o tych dystansach? Gdzie i jakie kupiłeś (ewentualnie za ile)?
Kupiłem u kolegi który zawodowo sprowadza opony i felgi i akcesoria do nich dla salonów samochodowych.
Kolega dobrał dla mnie odpowiedni rozmiar śrub + dodatkowo dłuższe śruby zabezpieczające (także z certyfikatem) więc kupiłem je praktycznie jednocześnie.sebos17 pisze:Czy kupowałeś od razu ze śrubami, czy później dobierałeś inne?
Kołnierz centrujący na piaście koła w A8/S8 D2 ma jakieś 12mm więc dystanse 5mm nie posiadają własnego kołnierza centrującego bo wykonanie go jest oczywiście fizycznie niemożliwe.sebos17 pisze:Jak wygląda sprawa kołnierza centrującego? w 5mm chyba nie występuje, ale 15mm już chyba musi mieć?
Dystanse 15mm posiadają już własny kołnierz centrujący i jednocześnie są najmniejszymi dystansami z własnym kołnierzem.
Dystansów 10mm nie polecam gdyż ze względu na szerokość kołnierza centrującego na piaście te dystanse nie będą posiadały własnego kołnierza centrującego a jednocześnie ten fabryczny po założeniu takich dystansów jest zbyt mały aby oparła się na nim felga (pozostaje 2mm).
O ile dobrze pamiętam to dystanse do szerokości 20mm mogą być przelotowe a szersze są już przykręcane oddzielnie do piasty (szpilki do ich przykręcania najczęściej są w komplecie).
Nie kupowałem żadnych plastikowych pierścieni centrujących gdyż stosuje się je tylko wtedy kiedy kołnierz centrujący piasty jest inny niż otwór w feldze.sebos17 pisze:Czy kupowałeś takie plastikowe pierścienie centrujące? Słyszałem, że są wskazane, tylko nie wiem jakie dobrać i do jakich dystansów.
W przypadku oryginalnych felg AUDI oraz dedykowanych dystansów nie jest wogóle możliwe zastosowanie dodatkowych pierścieni centrujących.
Dystanse mam założone do oryginalnych felg AUDI...sebos17 pisze:Do jakich felg założyłeś dystanse? ja mam teraz AVUS II 18'' i nie chcę dobierać dystansów metodą prób i błędów ;-)
do A8 na lato dziwięcioramienne od S8 D2 8,5Jx20" ET46 (patrz foto w podpisie) a na zimę pięcioramienne ABT 7,5Jx17" ET?? ewentualnie pięcioramienne ori AUDI (szerokie ramiona) 7,5Jx17" ET?? a do S8 na lato dziwięcioramienne od S8 D3 9Jx20" ET46 (patrz foto w podpisie) a na zimę sześcioramienne AVUS II 8Jx18" ET48.
Właśnie niedawno podjąłem decyzję o sprzedaży swojego A8 więc komplet dystansów od tego auta (przód 5mm i tył 15mm) wraz z kompletem odpowiednich śrub (normalne + zabezpieczające) mógłbym sprzedać po kosztach (kupione na wiosnę tego roku) chociaż ze względu na ich pochodzenie i certyfikaty nie należą one do najtańszych - jeżeli byłbyś zainteresowany to pisz na PW.
Apropos... na temat dystansów, rozmiarów felg oraz opon pisaliśmy już sporo na forum - używaj szukajki aby dowiedzieć się więcej nie dublując jednocześnie tematów ;-)