![:]](https://a8team.pl/images/smilies/kwadr.gif)
https://www.zf.com/global/media/medien_ ... 130_PL.pdf
![]() |
![]() |
![]() |
W multi.. wadą jest rozwiązanie techniczne a zwłaszcza zastosowanie łańcucha który się rozciąga jak w motorze i zużywają się choinki z zębatkami jak w przerzutkach w rowerze, chociaż i olej wymagania posiada lecz mniejsze niż w skrzyniach hydraulicznych.Marcin2013 pisze:wyjątkiem są skrzynie multitronic
Akurat tutaj się nie zgodzę gdyż ASO zaleca także wymianę oleju w skrzyniach dwusprzęgłowych potocznie DSG a konkretnie w 7S-tronic co 60 tys.Marcin2013 pisze:Znaczy napisałem że Multi jest wyjątkiem
a z ciekawości czemu nie radzisz tego robić ?? ja w swojej byłej D2 zmieniałem olej w ASB 3 razy, w obecnej D3 też zamierzam "na dniach" ten olej wymienić...Lolo2 pisze:Ja nie mam zamiaru wymieniac oleju w audi i nie radze tego robic
Jak najbardziej się z tobą zgodzę ,ale wypowiedź typu:pebo pisze:A ja myślę tak: forum służy między innymi do wymiany myśli, informacji i doświadczeń. Kto chce, ma możliwości lub odwagę - może się do porad stosować (czyli np. wymieniać olej w skrzyni), kto nie chce ten może nie wymieniać. To indywidualna sprawa każdego z użytkowników czy właścicieli. Więc mimo iż nie jestem adminem czy moderatorem, zachęcam wszystkich do dzielenia się wiedzą i doświadczeniami, tym bardziej, że w temacie A8 D4 jeszcze nie ma zbyt wielu informacji i doświadczeń. A kto co z tego zastosuje - to już jego wybór. Pozdrawiam wszystkich
Na pewno nie jest potwierdzona faktem że ktoś ma auto od nowości i wymienił po 60 tys. po czym się coś spitoliło no chyba że się mylę i kolega miał kilka audi od nowości i w każdym po pierwszej wymianie coś się spitoliło, pamiętajcie że największym wrogiem auta z rynku wtórnego jest jego poprzedni właściciel "nie wymieniać " bo co wybuchnieLolo2 pisze:Ja nie mam zamiaru wymieniac oleju w audi i nie radze tego robic.
Lolo2 pisze:Dobrze ze ja nie mam zamiaru trzymac auta ponad... "wymiane oleju w skrzyni" i to nie bedzie moim problemem.
I takie własnie swiadome działanie na niekorzyść żywotności auta lub jego podzespołów przyczynia sie do powstania negatywnych opinii o danej marce....Lolo2 pisze:Dobrze ze ja nie mam zamiaru trzymac auta ponad... "wymiane oleju w skrzyni" i to nie bedzie moim problemem.