[D2 FL ALL ] Wycieraczki przestały działać
Chyba żartujesz, albo nie chciało się poszukać.danishow pisze:Tulei nie da się kupić, najlepiej pomierzyć i dać tokarzowi do zrobienia ...z kupnem kilkunastoletniej używki różnie bywa.
Ja swój mechanizm wycieraczek zregenerowałem poprzez wymianę tulei.
Na znanym portalu aukcyjnym do kupienia:
Średnica wewnętrzna 12 mm, średnica zewnętrzna 15 mm
Stara tulejka wyglądała tak:
Poniżej fotka w trakcie wstawiania nowej tulei
Miałem opisać poradnik wymiany, ale ciągle w niedoczasie
Gdyby chodziło tylko o tę tulejkę, to faktycznie - nie ma sprawy. Ale np. u mnie zużyty jest również sam trzpień wycieraczki i to na tyle nierównomiernie, że żadna tulejka nie załatwi sprawy w 100%. Trzeba by było napawać materiału (jak? jakiego?), oszlifować i dopiero myśleć o tulejkach zewnętrznych.
Jeżeli można to podaję link do aukcji:
http://allegro.pl/tuleja-tulejka-z-braz ... 73245.html
Ja brałem te najdłuższe tuleje z brązu - długość 20 mm. Zawsze można skrócić / dopiłować.
Nie wiem jakie są potrzebne do polifta, ale w przedlifcie potrzebne są 4 sztuki. Za głęboko się je nie wstawi, ponieważ pomiędzy tulejami jest w środku mechanizmu pierścień oporowy (żeby komuś nie przyszło do głowy wybijać obydwie razem "na wprost".
Na foto poniżej trochę go widać:
Ja stare tulejki naciąłem lekko ostrym przecinakiem, a potem kawałek po kawałku odłupywałem gwoździem.
http://allegro.pl/tuleja-tulejka-z-braz ... 73245.html
Ja brałem te najdłuższe tuleje z brązu - długość 20 mm. Zawsze można skrócić / dopiłować.
Nie wiem jakie są potrzebne do polifta, ale w przedlifcie potrzebne są 4 sztuki. Za głęboko się je nie wstawi, ponieważ pomiędzy tulejami jest w środku mechanizmu pierścień oporowy (żeby komuś nie przyszło do głowy wybijać obydwie razem "na wprost".
Na foto poniżej trochę go widać:
Ja stare tulejki naciąłem lekko ostrym przecinakiem, a potem kawałek po kawałku odłupywałem gwoździem.
Sworzenie kulowe można dorobić,wystarczy szlifierka, imadło jakieś stare łożyska bądź przeguby kulek masz tam dość żeby się pobawic z szlifierka.Stary sworzen obcinasz , lapiesz spawarka i jest zrobione,jak by kulka nie chciała trzymać w imadle można złapać na spaw do imadla później wszystko można wyrzezbic na szlifierce.