FachurMirek pisze:Homologacja na oponach, wymagana jest, jeśli jest określona w warunkach gwarancyjnych pojazdu. Więc jeśli ktoś ma nowe Porsche z salonu i w warunkach gwarancji ma zapis o oponach w konkretnym rozmiarze i konkretną homologacją - to jest to mus. Natomiast w pozostałych przypadkach, możną śmiało montować opony homologowane lub nie. Wiec spokojnie możesz zamontować do Audi opony z homologacją do Porsche. Reasumując temat, jest to tylko informacja, że w danym pojeździe, producent homologował jakiś model opony i zaleca stosowanie go.
Ważne jeszcze, że jeśli już zdecydujesz się na takie opony, to w przyszłości (do pary) musisz dokupić dokładnie taką samą oponę, gdyż często producenci w homologowanych bieżnikach stosują pewne zmiany (np. delikatnie inny wzór bieżnika) vs. oryginalny model.
DZięki tak myślałem, problem właśnie polegał na tym, że miałem już 2 sztuki z homologacją Porsche więc wypada dokupić takie same..
Co do samej Homologacji myślę, że masz prawdziwe podejście inne niż np OPONEO, które prawie mnie "opieprzyło", że nie mogę używać opon z homologacją NO w Audi, bo ? Gość powiedział , że nie bo nie, bo to do Porsche i można uszkodzić auto