Mam nabytek w postaci A8 i po przejechaniu prawie 1000 km wyskoczył mi check dwukrotnie. Za pierwszym razem było to P0171 i P0430 a za drugim P0430.
Za pierwszym razem pojawił się przy prędkości około 30kmh, za drugim jadąc na tempomacie 110kmh.
Na wiki Ross tech piszą, że mogą być ubytki w dolocie, w wydechu, nie sprawna przepływka, sondy, i w najgorszym przypadku kat.
Z rzeczy jakie zauważyłem, to rura od pompy SAI nie była wpieta pod puszkę filtra powietrza (nie wiem ile) jako, że nie miałem dostępu od spodu, wyciągnąłem obudowę filtra powietrza i zatkalem dolny otwór, aby niefiltrowane powietrze nie dostawało się do do lotu, a rura od pompy SAI swobodnie sobie wisi.
Przepływka raczej brudna, jutro ją wyxzyszcze. Zakupiłem już komplet uszczelek pod kolektor, pod wtryski i przepustnicę, także jak przyjdą, zabiorę się za czyszczenie i uszczelnianie dolotu, zrobię adaptacje przepustnicy i ta kwestia zostanie wyeliminowana

Generalnie auto pracuje ładnie, nie przerywa, nie faluje. Odpala po 2-3 przekreceniach wałem. A jak się rozgrzeje to trzyma obroty na poziomie 650-670.
Mam VCDSa od niedawna i dopiero się go uczę obsługiwać ale popatrzyłem w kilka wskazań, które mnie nieco zaniepokoiły.
Na wolnych obrotach wskazania MAF to okolo 5 g/s (a w poprzednim moim aucie 2.0 TDCi 130km miałem na wolnych 12-15 g/s) czyli podejrzewam brudną przepływkę.
Calculated load value 22% - chyba trochę dużo jak na wolne obroty..
Sondy lambda : B1S2 utrzymuje około 0.725V natomiast B2S2 faluje od około 0.100V do 0.650V.
Poza tym spaliny mają jakiś taki dziwny zapach. I ten ciągły dymek z rur wydechowych. Nawet po dobrym rozgrzaniu wylatuje lekki dymek. (płynu chłodniczego nie ubywa).
Zapłon nie wypada.
Wszystko to dotyczy jazdy na benzynie. Na gazie nie wiem, czasem tylko jeżdżę, ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Wychodzę, z założenia że najpierw na Pb musi pracować idealnie, aby móc się brać, za regulowanie pracy na gazie.
Co sądzicie o tym, co sugerujecie sprawdzić, zajrzeć, zrobić?