[D4 ALL ] Otwieranie okien z pilota
[D4 ALL ] Otwieranie okien z pilota
Poda ktoś instrukcje jak uaktywnić otwieranie i zamykanie okien z pilota za pomocą VCDS-a?
W MMI nie mam takiej opcji
W MMI nie mam takiej opcji
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
No fakt dawno nie przerabialem tego tematu i wylecialo ze starej glowy
Być może to głupio zabrzmi ale skąd wiesz że ta funkcja u Ciebie nie jest aktywna? Szczerze to dziwne to trochę. Musisz wcisnąć np przycisk otwierania na pilocie i chwilę to przytrzymać aż okna zaczną jechać na dół.
Wg danych z VCDSa masz wszystko aktywne.
Być może to głupio zabrzmi ale skąd wiesz że ta funkcja u Ciebie nie jest aktywna? Szczerze to dziwne to trochę. Musisz wcisnąć np przycisk otwierania na pilocie i chwilę to przytrzymać aż okna zaczną jechać na dół.
Seba
na jakiej podstawie myśłisz , że jest aktywne? naciskając pilota nie działa ... a w innych autach mi to działa więc tutaj jestem 100% pewien , że z pillota nie otworzę ...angel_lubin pisze:No fakt dawno nie przerabialem tego tematu i wylecialo ze starej glowy
tak, znam tą procedurę uczenia szyb z Forda, miałem wcześniej, ale tutaj nie pomaga...panton pisze:a sprawdzałeś... zapłon... szyba do góry aż zamkniesz (przyciskiem na drzwiach kierowcy)... później zwalniasz przycisk domykania szyby i ponownie pociągasz tak jakbyś chciał zamknąć przytrzymując min 1s
podejrzewam, że głębiej jest coś wyłączone na kodowaniu stałym ( nie wiem czy tak to się nazywa nie znam się ) w vcds na YT widziałem różne opcje, ale czekam na porady specjalistów w temacie ..
dla mojego hobby kupiłem vcds, więc powalczę ( przynajmniej do wizyty w ASO )
-
- Forum Audi A8
Jutro jak będę miał chwilkę to podepne u mnie VCDSa i zobaczę dokładnie kodowanie u siebie. Może wtedy będę mógł dac Ci jakieś konkrety.walus30 pisze:tak, znam tą procedurę uczenia szyb z Forda, miałem wcześniej, ale tutaj nie pomaga...panton pisze:a sprawdzałeś... zapłon... szyba do góry aż zamkniesz (przyciskiem na drzwiach kierowcy)... później zwalniasz przycisk domykania szyby i ponownie pociągasz tak jakbyś chciał zamknąć przytrzymując min 1s
podejrzewam, że głębiej jest coś wyłączone na kodowaniu stałym ( nie wiem czy tak to się nazywa nie znam się ) w vcds na YT widziałem różne opcje, ale czekam na porady specjalistów w temacie ..
Seba
dziękujęangel_lubin pisze:Jutro jak będę miał chwilkę to podepne u mnie VCDSa i zobaczę dokładnie kodowanie u siebie. Może wtedy będę mógł dac Ci jakieś konkrety.walus30 pisze:tak, znam tą procedurę uczenia szyb z Forda, miałem wcześniej, ale tutaj nie pomaga...panton pisze:a sprawdzałeś... zapłon... szyba do góry aż zamkniesz (przyciskiem na drzwiach kierowcy)... później zwalniasz przycisk domykania szyby i ponownie pociągasz tak jakbyś chciał zamknąć przytrzymując min 1s
-
- Forum Audi A8
Pytales na jakiej podstawie sądzę że funkcja komfortowego otwierania i zamykania okien jest u Ciebie aktywna?
Otóż jeżeli dodasz do siebie wszystkie wartości z adaptacji kanału 61 pomijając wartość przedostatnia to otrzymasz dokładnie te sama wartość, która jest u Ciebie zapisana czyli 12287.
Jeżeli przytrzymujesz np otwierania na pilocie przez ok 2sek. O okna nie jadą na dół to pewnie trzeba by sprawdzić kodowanie komfortu.
Otóż jeżeli dodasz do siebie wszystkie wartości z adaptacji kanału 61 pomijając wartość przedostatnia to otrzymasz dokładnie te sama wartość, która jest u Ciebie zapisana czyli 12287.
Jeżeli przytrzymujesz np otwierania na pilocie przez ok 2sek. O okna nie jadą na dół to pewnie trzeba by sprawdzić kodowanie komfortu.
Seba
W D3 nie działa otwieranie i zamykanie szyb do momentu ich "zaprogramowania".
Lecisz każdą szybę w drzwiach na sam dół, trzymasz 5 sek, następnie w górę i trzymasz
przycisk kolejne 5 sek. I tak każdą szybę w drzwiach. Dopiero po tych operacjach
w D3 możesz korzystać z otwierania i zamykania szyb z pilota.
Nie miałem okazji tego sprawdzać w D4.
Kiedy ucieka "programowanie" szyb. Padnie akumulator, wymieniasz aku (odłączenie akumulatora).
Lecisz każdą szybę w drzwiach na sam dół, trzymasz 5 sek, następnie w górę i trzymasz
przycisk kolejne 5 sek. I tak każdą szybę w drzwiach. Dopiero po tych operacjach
Kiedy ucieka "programowanie" szyb. Padnie akumulator, wymieniasz aku (odłączenie akumulatora).
Dzięki Marek niestety nie pomaga.marekp750 pisze:W D3 nie działa otwieranie i zamykanie szyb do momentu ich "zaprogramowania".
A co myślicie o długim kodowaniu ? Na YT jest sporo filmików, ze w taki sposób programują otwieranie z pilota..