części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Paliwo "premium"

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Joey
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Paliwo "premium"

Post autor: Joey » 04 mar 2019, 16:42

Witajcie czy opłaca sie lać paliwo tzw premium, czyli zamiast zwykłego diesla lać verve? Z tego co słyszałem to duzo osob mowi ze wiecej km zrobimy na vervie, ale tez ze jest to paliwo bardziej suche i szkodliwe dla wtryskiwaczy. Jest ktoś w temacie i powie czy warto doplacac okolo 30gr za drozsze paliwo czy to po prostu ściema i nie ma zadnej roznicy miedzy verva a ekodieslem?

caro86wlkp
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: caro86wlkp » 04 mar 2019, 19:48

Możliwe że nie oczekujesz takiej odpowiedzi ale napiszę ci jak to wygląda wg mnie:
Każde paliwo które leży długo starzeje się, kiedyś w starym tdi testowałem takie co leżało w beczce na dworze 3 lata, auto miało z 30% mniej mocy, mega dymiło mimo że silnik seria ze sprawnym przepływomierzem i turbiną. Przy zakupie paliwa większość patrzy na cenę i te droższe niestety leżą dużo dłużej. Dodam że kiedyś sam rozmawiałem na ten temat z Mariuszem z goodhope.pl, z tego co pamiętam to mówił że ktoś tam testował u niego właśnie zwykłe paliwo i jakieś premium. Różnice wyszły w granicy błędu pomiarowego, większa różnica wychodziła przy zmianie temperatury na dworze o 15*C

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 04 mar 2019, 20:11

no ja jestem innego zdania, miałem szanse przetestować ową ,,verve,,. nigdy nie wierzyłem w te super paliwo, testowałem to na aucie służbowymi powiem ci że po zalaniu tego paliwa w auto wleciało ze 50 koni, przyspieszało o niebo lepiej , spaliło pare litrów miej na 100 ogólnie na wielki plus, uważam że warto pare groszy więcej dopłacić a w efekcie masz żwawsze auto i mniejsze spalanie
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

mamba
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mamba » 04 mar 2019, 20:25

pb41ns pisze:no ja jestem innego zdania, miałem szanse przetestować ową ,,verve,,. nigdy nie wierzyłem w te super paliwo, testowałem to na aucie służbowymi powiem ci że po zalaniu tego paliwa w auto wleciało ze 50 koni, przyspieszało o niebo lepiej , spaliło pare litrów miej na 100 ogólnie na wielki plus, uważam że warto pare groszy więcej dopłacić a w efekcie masz żwawsze auto i mniejsze spalanie
w jakie auto to wlewałeś, że piszesz o 50KM i kilkulitrowym zmniejszeniu spalania na 100km?

VAGowner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: VAGowner » 04 mar 2019, 22:35

Do A8 leję tylko paliwo premium na stacjach Statoil lub Orlen.
W A6 C4 z silnikiem AEL testowałem zachowanie na zwykłym paliwie oraz na paliwach premium. Różnicy w mocy nie odczułem (może badania na hamowni by to powietrdziły), za to w odgłosach spalania było czuć różnicę - silnik w trakcie pracy mniej "dzwonił", rozwijał moc tak elastycznie i jak na mocje ucho pracował ciszej.
Największe różnice w paliwach zwykłych i premium widać po zdemontowaniu i rozebraniu filtra paliwa - wrzucałem już fotki. Paliwa premium są czystsze i zawierają mniej osadów - to było widać po rozbiórce filtrów paliwa po roku eksploatacji.

Joey
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Joey » 04 mar 2019, 23:51

Chyba musze sprobowac lac verve skoro ja tak chwalicie <amasz> moze mi tez 50kuca przybedzie <hihi>

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 05 mar 2019, 05:27

mambaw pisze:
pb41ns pisze:no ja jestem innego zdania, miałem szanse przetestować ową ,,verve,,. nigdy nie wierzyłem w te super paliwo, testowałem to na aucie służbowymi powiem ci że po zalaniu tego paliwa w auto wleciało ze 50 koni, przyspieszało o niebo lepiej , spaliło pare litrów miej na 100 ogólnie na wielki plus, uważam że warto pare groszy więcej dopłacić a w efekcie masz żwawsze auto i mniejsze spalanie
w jakie auto to wlewałeś, że piszesz o 50KM i kilkulitrowym zmniejszeniu spalania na 100km?
Auto w którym to testowałem to Mercedes Vario z 2001 roku z silnikiem 3 litrowym
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

caro86wlkp
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: caro86wlkp » 05 mar 2019, 09:43

miękką prace silnika na pompowstryskiwaczach można uzyskać w zwykłym paliwie przez dodanie oleju do silników dwusuwowych. Efekt jest bardzo zauważalny zimą. Przy zwykłych wtryskach nie słychać różnicy, jedyny plus ze pompa ma minimalnie lepsze smarowanie

Kruger
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kruger » 05 mar 2019, 18:59

Różnica jest zauważalna miedzy zwykła ropa a vervą i innymi lepszymi paliwami a jeszczę większa jak się zatankuje disela w Austii Niemczech czy nawet w Itali auto jedzie zupełnie inaczej a silnik pracuje jak pszczółka

caro86wlkp
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: caro86wlkp » 05 mar 2019, 19:29

im dalej na zachód tym paliwo lepsze ale nie przesadzajmy.

jak widać wartości nie do zbadania dupohamownią. Szybciej poczujemy że IC "spuchł" w upalne dni bo coś takiego widziałem na własne oczy. 3 hamowania pod rząd i z 170km zrobiło sie 120km

Awatar użytkownika
panton
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: panton » 05 mar 2019, 20:38

caro86wlkp, bardzo wiarygodne źródło "Miłośnicy czterech kółek..." i ten specjalista z kabanosami na głowie..... <okok> oby więcej takich kanałów dla Januszy... <hihiwiesz>

caro86wlkp
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: caro86wlkp » 05 mar 2019, 21:30

wiem że gościu sam się doucza przed programem i jest trochę specyficzny ale chodzi o wyniki z hamowni. Jedno auto, jedne warunki, różne paliwa. Dla mnie wynik z hamowni daje lepszy obraz niż wynik z dupohamowni

Farmer73
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Farmer73 » 31 mar 2019, 22:20

W moim A8 po zrobieniu 20 tyś. km. na paliwach premium głównie ze Statoil i CircleK bo nie posiadają domieszek BIO przestały wyskakiwać błędy w turbo i klapach kolektora i silnik ma bardziej dżwięczna - czystą pracę. Spalanie + - mniejsze o 10%. Z kolei w ciężarowym Mercedesie silnik na tym paliwie osiaga pełną moc juz przy lekkim dodaniu gazu i przy rozpędzaniu go nie muszę deptać gazu do podłogi.
Do A8 to trzeba dorosnąć - emocjonalnie. Było parę VW, 80 b3, A6c5, i w końcu ONA- 8semka.

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: maciu » 01 kwie 2019, 22:32

Czy gdzieś oficjalnie można potwierdzić obecnośc dodatków BIO w paliwach z różnych
stacji?
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Awatar użytkownika
Lechu
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Lechu » 01 kwie 2019, 22:47

Farmer73 pisze:W moim A8 po zrobieniu 20 tyś. km. na paliwach premium głównie ze Statoil i CircleK bo nie posiadają domieszek BIO
A czy tego nie reguluje ustawa, i dodatki bio muszą być ? <hmm>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl