[D2 ALL ] Zużycie oleju silnikowego S8
[D2 ALL ] Zużycie oleju silnikowego S8
Witam wszystkich, ostatnio zauważyłem, że auto spala więcej oleju jak się jedzie za nim pod górkę to czuć, że auto "bierze" olej. Przebieg to około 230 000km myślę, że w miarę uczciwy, tak stwierdził mechanik. Mniej więcej na 1000km trzeba wlać 2 litry oleju. Nie wiem za bardzo co na to poradzić. Olej jaki jest zalany to castrol magnatec 10W/40 półsyntetyk wcześniej był to mobil 1 5W/60. Myślałem żeby wlać ceramizer używałem go kiedyś w starym aucie i była poprawa, choć do eski trochę się krępuje to wlać. Proszę napiszcie co by dało się zrobić..remont kapitalny motoru to raczej majątek i o tym na razie nie myślę bo prócz tego wszystko śmiga jak należy. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 mar 2015, 09:30 przez GTK, łącznie zmieniany 2 razy.
Trochę dużo, pół litra przy deptaniu to max moim zdaniem i jak wiadomo V-łki lubią oliwęGTK pisze:na 1000km trzeba wlać 2 litry oleju
Ile kilometrów na gazie przejechałes ? Mi w V6 gaz załatwił silnik. Na 10 tys bez gazu brał ok 1 litra, po 75 tys na gazie brał ok 4 litrów....Przebieg miałem wtedy ok 200 tys
Przeanalizowałem wczoraj dokładniej ile oleju zostało dolane. Wyszło,że na każde 1000km zostało wlane niecały litr a nie jak pisałem wcześniej 2 litry. Książka serwisowa podaje, że zużycie powinno wynosić 0,5l/1000km. Myślę, że puki co nie powinno być to bardzo niepokojące. Jak wzrośnie to trzeba będzie robić uszczelniacze zaworów. Pozdrawiam
Kolego GTK, jeśli to 1 litr to jeszcze chwilę pojeździsz ;-)GTK pisze:Przeanalizowałem wczoraj dokładniej ile oleju zostało dolane. Wyszło,że na każde 1000km zostało wlane niecały litr a nie jak pisałem wcześniej 2 litry. Książka serwisowa podaje, że zużycie powinno wynosić 0,5l/1000km. Myślę, że puki co nie powinno być to bardzo niepokojące. Jak wzrośnie to trzeba będzie robić uszczelniacze zaworów. Pozdrawiam
ja też po zakupie byłem zaskoczony zużyciem oleju (moje drugie auto - 2,5V6 197KM - litra oleju żłopało na 10.000km) no ale okazało się, że koledzy mają podobnie a nasze V8-emki zużywają go niestety całkiem sporo :-P
-
- Forum Audi A8
A u mnie nie bierze nic. No może 0,5 l na 10 000 km. W każdym bądź razie odbywa się
bez dolewek. Na pewno zależy to na pewno od przebiegu autka.
A producenci wszystkich autek i tak podają ubytki oleju.
Jeżeli ktoś chce sprawdzić ile samochód może spalić oleju. To niech kupi sobie
Mazdę RX8. Wtedy zobaczy ile oleju trzeba dolewać do silniczka.
bez dolewek. Na pewno zależy to na pewno od przebiegu autka.
A producenci wszystkich autek i tak podają ubytki oleju.
Jeżeli ktoś chce sprawdzić ile samochód może spalić oleju. To niech kupi sobie
Mazdę RX8. Wtedy zobaczy ile oleju trzeba dolewać do silniczka.
Dążenie do doskonałości.