Drodzy klubowicze, jak większość pewnie zauważyła nastąpiły dość znaczne zmiany na forum, konta (nicki) które mieliście przed zmianami zostały, należy tylko użyć funkcji przypomnij hasło (kliknij) aby wygenerowało nowe hasło na email lub (kliknij)
Ps: Po zalogowaniu się trzeba ustawić własne auto. (kliknij)
Zakończyłem walkę ze Swapem tylnych hamulców tak więc już posiadam pełen zestaw 360/330 mm 🤩
Sporo informacji do Swapu zasięgnąłem od kolegów z forum
Założone nowe śruby mocujące o twardości 12.9.
Wymiary śrub mocujących do zwrotnica-adapter -M10x1.25x65mm dół M10x1.25x50 góra
adapter-jarzmo-M10x1.25x25mm x2 (23mm ma jarzmo złączone z adapterem)
Tarcze Q5 330mm TRW
Klocki PSA - TRW
Zestawy naprawcze Autofren
Smar ATE
Części zamówione u Michała.
Zaciski kupione drugie za 100zł komplet.
Był ? Tzn jak go rozwiązałeś ? Pytam, dlatego, że zarówno z zawiasem 1BE i 1BA linki zmienić trzeba co by zachować fabryczne łuki i odległości. Na standardowym zawiasie nawet jak wydaje Ci się, że odległość do półosi jest dość daleko to jednak gdy obciążysz samochód, albo zacznie zawias pracować po czasie zauważysz, że przyciera o nią.
Testowałem różne ustawienia popchnąłem linkę w tym uchwycie przy pół osi na maksa do góry i zblokowałem a na zacisku podgiąłem mocowanie linki w kierunku środka czyli od zacisku. Co do obciążenia muszę przyznać się że nie wziąłem tego pod uwagę.
Jeszcze muszę rozwiązać kwestię ręcznego - bardzo płytko chodzi lekko uniosę dźwignię i zaciągnięty.
Linkę do końca dosyć ciężko jest dostać.
Dzisiaj myślałem że naprawię roletę tylnej szyby a tu nie miła niespodzianka przycisk był wiązką z kostką znikła.
Pożegnałem lampy Xenon Plus. Jakość światła pozostawała wiele do życzenia 🤔
Zakupiłem lampy Xenon ori Boscha (soczewki) bez osprzętu.
Lampy przerobiłem własnoręcznie na Biled Koito model na 2019 rok wraz z przetwornicami wzmacniającymi moc światła. Lepsza od dostępnych na rynku 1A oraz 3A.
Typowo eksploatacyjnie został wymieniony rozrząd. Zestaw INA pompa wody Hepu nie zapominając o termostacie.
Wymieniony pasek osprzętu kompletny.
Wymieniona lewa uszczelka pokrywy zaworów.
Wymieniona Górna poduszka silnika tą od pasa przedniego jak to fachowo się nazywa nie wiem🤣
Kąty na rozrządzie -2 na 2 wiem mogło być lepiej ale auto znacznie ożyło i przedewszystkim chodzi równo i ciszej 🙂