[D2 ALL ] Elektryczne zagłówki - naprawa
nie robiłem sesji fotograficznej .... odkrecasz dolną kanapę (2 śrubki na dole zakryte wykłądziną ) pozniej podnosisz tylne oparcie... z tyłu jest materiał filcowy chyba i musisz odsłonić mechanizm podnoszenia , odkrecasz z jednej strony 2 śrubki wyjmujesz linkę ,ucinasz pancerz i skrecasz na zaciski i ma działać . proste jak układanie klocków lego ,rozbierz to i sam dojdziesz ,tam nie ma co zepsuć a osłone z materiału zdejmujesz od strony nie działającego zagłowka <jezu>
Dzięki Panowie za opis,
pomimo że odstraszyło mnie użycie wężyka ogrodowego i opasek,
naprawiłem zagłówki w tylnym oparciu,
zajęło mi to trochę więcej czasu,
ale mam tak jak fabryka, bez wężyków i opasek,
Wytoczyłem sobie przyrząd do ściągnięcia(wybicia) metalowej końcówki z plastikowego wężyka , (poniżej foto),
po wybiciu końcówki, odcinamy rurkę o tyle ile się wydłużyła u mnie było 10 i 12mm,
zakładamy metalową końcówkę, punktujemy żeby nie spadła, i gotowe jak z fabryki
ps
w opisach każdy różnie podaje,
u mnie było 6śrub ;
2 od siedziska -zamaskowane wykładziną,
2 od oparcia -widoczne po demontażu siedziska,
2 pod środkowym zagłówkiem - widoczne po odczepieniu skórzanej maskownicy
[/img]
pomimo że odstraszyło mnie użycie wężyka ogrodowego i opasek,
naprawiłem zagłówki w tylnym oparciu,
zajęło mi to trochę więcej czasu,
ale mam tak jak fabryka, bez wężyków i opasek,
Wytoczyłem sobie przyrząd do ściągnięcia(wybicia) metalowej końcówki z plastikowego wężyka , (poniżej foto),
po wybiciu końcówki, odcinamy rurkę o tyle ile się wydłużyła u mnie było 10 i 12mm,
zakładamy metalową końcówkę, punktujemy żeby nie spadła, i gotowe jak z fabryki
ps
w opisach każdy różnie podaje,
u mnie było 6śrub ;
2 od siedziska -zamaskowane wykładziną,
2 od oparcia -widoczne po demontażu siedziska,
2 pod środkowym zagłówkiem - widoczne po odczepieniu skórzanej maskownicy
[/img]
Panowie w Recaro które trzeba otworzyć od przodu siedziska ukazał się taki oto widok - filmik. Całkowicie wyrobiona końcówka ta która wchodzi w mechanizm; ta od silniczka jest okej. Jakiś pomysł jak to ogarnąć ? Wątpię żeby to było gdzieś ori do dostania.
[ Dodano: 2019-02-20, 14:53 ]
Jakby ktoś potrzebował to nr tej linki napędu 4D0 959 779
[ Dodano: 2019-02-20, 14:53 ]
Jakby ktoś potrzebował to nr tej linki napędu 4D0 959 779
Tak, linki zostały wycofane już z produkcjimachul333 pisze:Jak u siebie patrzyłem przy naprawie tylnych , to linka z predkościomierza malucha pasuje
obcinasz na długość młotkiem robisz kwadrat i tyle. przynajmniej ja tak naprawiałem linki które są nie do dostania normalnie
Ja trafiłem jeszcze jakąś sztuke w internetach.
Rozumiem że tylne stołki też masz Recaro i ten patent od malucha działa ?
Bo też muszę do nich zaglądnąć przyznam szczerze.
Z przodu miałem tak rozpipczoną tą linke (patrz parę postów wyżej) że chyba nie szło jej zarobić i udało się kupić nową za parenaście pln
Ale ok, najpierw tam zaglądne i zobaczymy co tam się porobiło.
[ Dodano: 2021-05-21, 15:30 ]
Mam nawet osobę 'obytą' w rozbieraniu samochodów. Ostatnio zrobił podejście, pół godziny się z tym mierzył i nic. Z drugiej strony nie chcemy też nic urwać.
Podpowiedzcie proszę jaki jest schemat rozebrania tego. Widoczne śruby nam się nigdzie nie pokazały nawet w różnych pozycjach fotela. Czy trzeba coś w ogóle odkręcać, demontować czy tylko w jakiś umiejętny sposób ciągnąć i powinno oparcie wyskoczyć z tych 'rolek'.
Od strony bagażnika też żadnych śrub nie było widać. Ewentualnie parę mocowań na nitach.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ale ok, najpierw tam zaglądne i zobaczymy co tam się porobiło.
[ Dodano: 2021-05-21, 15:30 ]
Temat mi trochę umarł w czasie, ale wracam z chęcią ogarnięcia tylnych zagłówków w tylnej kanapie Recaro w pełnej elektryce jak na powyższym zdjęciu..dice111 pisze:Masz w sumie prosciej, bo albo demontujesz z rolek albo odkrecasz cale rolki ze sciany grodziowej.
Pierwsza opcja mysle latwiejsza. Nie musisz w kazdym razie ruszac dolu jak w zwyklej kanapie co by sie dostac do srub plecow.
Mam nawet osobę 'obytą' w rozbieraniu samochodów. Ostatnio zrobił podejście, pół godziny się z tym mierzył i nic. Z drugiej strony nie chcemy też nic urwać.
Podpowiedzcie proszę jaki jest schemat rozebrania tego. Widoczne śruby nam się nigdzie nie pokazały nawet w różnych pozycjach fotela. Czy trzeba coś w ogóle odkręcać, demontować czy tylko w jakiś umiejętny sposób ciągnąć i powinno oparcie wyskoczyć z tych 'rolek'.
Od strony bagażnika też żadnych śrub nie było widać. Ewentualnie parę mocowań na nitach.
Z góry dziękuję za pomoc.