![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Stuki lewe tylne koło.
[D2 preFL ALL ] Stuki lewe tylne koło.
Hej. Generalnie mam mega kłopot z Zawiecha w mojej D2.
Ewidentnie pojawiają się głuche stuki na nierównościach w lewym tylnym kole. Mechanik powymienial sporo tulei w tym np. Tuleje zwrotnicy i wahaczy. Rezultat? Jak stukalo tak stuka nadal.
Brak pomysłów co to może być. Nawet na stacji diagnostyczne na szarpakach nic specjalnie nie widzieli.
Stuki w tym kole chyba mnie wykoncza. Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł co być może zostało pominięte?
EDIT:
Podszedłem teraz do auta. Złapałem za amor z tyłu i przy poszarpywaniu nim pojawiają się delikatne luzy i suki. W obu kołach podobnie.
Więc jakieś mocowanie amora może?
Ewidentnie pojawiają się głuche stuki na nierównościach w lewym tylnym kole. Mechanik powymienial sporo tulei w tym np. Tuleje zwrotnicy i wahaczy. Rezultat? Jak stukalo tak stuka nadal.
Brak pomysłów co to może być. Nawet na stacji diagnostyczne na szarpakach nic specjalnie nie widzieli.
Stuki w tym kole chyba mnie wykoncza. Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł co być może zostało pominięte?
EDIT:
Podszedłem teraz do auta. Złapałem za amor z tyłu i przy poszarpywaniu nim pojawiają się delikatne luzy i suki. W obu kołach podobnie.
Więc jakieś mocowanie amora może?
Ostatnio zmieniony 11 sie 2019, 10:35 przez szpasol, łącznie zmieniany 1 raz.
Niby na stacji sprawny.
[ Dodano: 2019-08-11, 12:12 ]
Podgłośnijcie na maksa i posłuchajcie.
Dorwałem się do amora i takie są stuki gdy nim szarpie.
Czyli rozumiem ze jest problem z jakimiś mocowaniami? Tylko nie mogę znaleźć nic do tylnych. Są poduszki amora do przednich ale na tył nic nie mogę znaleźć. Choć nie wiem jak jest zamocowany ten amor z tyłu.
[ Dodano: 2019-08-11, 12:12 ]
Podgłośnijcie na maksa i posłuchajcie.
Dorwałem się do amora i takie są stuki gdy nim szarpie.
Czyli rozumiem ze jest problem z jakimiś mocowaniami? Tylko nie mogę znaleźć nic do tylnych. Są poduszki amora do przednich ale na tył nic nie mogę znaleźć. Choć nie wiem jak jest zamocowany ten amor z tyłu.
-
- Forum Audi A8
Jak to sprawdzić skoro Mechanik nie wiedział? 😉
Namiar na poduche mam. A na te tuleje amora w necie?
Generalnie jak złapie za amora i nim szarpie to jest luźny i stuka. I tak z obu stron. Choć w aucie podczas jazdy słychać lewa stronę. Liczę że to w końcu coś z amorami i stuki znikną raz na zawsze...
Namiar na poduche mam. A na te tuleje amora w necie?
Generalnie jak złapie za amora i nim szarpie to jest luźny i stuka. I tak z obu stron. Choć w aucie podczas jazdy słychać lewa stronę. Liczę że to w końcu coś z amorami i stuki znikną raz na zawsze...
Jeszcze jedno. Jeśli chciałbyś zmieniać tuleję, to albo na aucie (trzeba wyprasować z wahacza), albo po demontażu wahacza, co wiąże się ze zmianą kąta pochylenia koła i/lub zbieżności, co z kolei może się wiązać ze sporymi kosztami (wymiana śrub i podkładek mimośrodowych, kolejnych tulei itp.).
Numer OE tej tulei to 4d0505203g. Zamienników brak, w ASO ok. 160zł do ściągnięcia z Niemiec.
Numer OE tej tulei to 4d0505203g. Zamienników brak, w ASO ok. 160zł do ściągnięcia z Niemiec.