Mam do was prośba o poradę w sprawie. Posiadam Audi A8 D4 po lifcie z 2014 roku 3.0TDI 150 tyś km przebiegu. Kupiłem je pół roku temu. Ostatnio jak byłem u mechanika w serwisie autoryzowanym ale nie Audi ten stwierdził że zwraca mi uwagę że gdy silnik jest zimny po uruchomieniu go słychać przez sekundę/dwie sekundy metalowy dźwięk a później ustaje. Twierdzi że słychać rozrząd, i proponuje zastanowić się nad wymianą rozrządu. Jak zadzwoniłem do innego mechanika który naprawia Audi powiedział że najprawdopodobniej do wymiany są same napinacze a rozrząd niekoniecznie. Że oczywiście trzeba to sprawdzić, ale rozrząd raczej jest do wymiany przy 250-300tyś km a nie przy 150tyś. Jak spytałem w tym pierwszym serwisie Audi czy może nie wystarczy wymienić same napinacze usłyszałem odpowiedź że oni samych napinaczy nie wymieniają że trzeba wymienić przy rozrządzie full rzeczy.
W związku z tym mam prośbę o poradę jakie są wasze doświadczenia i czym się sugerować. Serwis stwierdził że koszt całości to kilkanaście tysięcy zł, drugi mechanik powiedział że napinacze około 2-3 tyś a jak z rozrządem to około 6 tyś zł. Pomóżcie plissss. Może ktoś z Was miał już podobne zagwostki.
![<prosze>](https://a8team.pl/images/smilies/prosi.gif)